Augustus Tapınağı

AUGUSTUS Tapınağı ile Hacıbayram camisinin duvarlarının birleştiği yerde tapınağın kuzey duvarındaki siyah lekeler dikkatimi çekti.

Cami duvarı ile birleştiği yerin 50-60 cm doğusunda yukarıdan aşağıya siyah damla damla lekeler var. Bu lekeler büyük olasılıkla Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Hacıbayram Camisini yağmur suyu borusunun ya da çatısının yapılması sırasında oluşmuştur.
Ayrıca yine dış duvarın (kuzey yüzünde) altlık bölümlerinde yeşil bordo lekeler var. İç yüzeyde bu kirler olabilir. Lekelerde hiç eskiymiş gibi durmuyor. Bu lekelerin benzeri Hacıbayram Camisi’nin yağmur suyu borularının etrafında azda olsa görülebilir. Tapınak duvarındaki lekeler daha önce yoktu herhalde, caminin restorasyon çalışmaları sırasında oluşmuştur. Böyle bi durumda tapınağa verilen zararın sorumlusu kimdir? Ayrıca yine dış duvarın (kuzey yüzünde) altlık bölümlerinde yeşil bordo lekeler var. Yoksa bu lekeler orijinal mi, nedir bu lekeler? Kaynaklarda bulamadım.
- Acaba tapınağın kuzey duvarının etrafı hiç kazıldı mı? Tapınağın çevresindeki cam korkuluk geliyor kuzey duvarına dönüyor. Cam korkuluk neden düz devam etmiyor? Cam korkuluk devam etmediğinden kuzey duvara zarar verilebilir.
- Tapınak, kuzey duvarının önünde Büyükşehir’in koyduğu iki bank var. O banklar duvar görüntüsünü bozmuyor mu? Oraya yapılacak bir müdahale için izin gerekmiyor mu?
Tapınağın levhasını neden ağacın içine sıkıştırıldı? Ali Kemal ARKUN-Peyzaj Mimarı
alikemalarkun@yahoo.com

Zekasına güvenen yarışabilecek

TÜRKİYE Zeka Vakfı’nın 16 yıldır düzenlediği Türkiye Zeka Oyunları Yarışması-Oyun bugün başlıyor. Yaş, cinsiyet ve eğitim gibi sınırlamalar olmadan zekâsına güvenen herkesin katılabildiği yarışma üç aşamadan oluşuyor: Eleme sınavı, yarı final ve final. Katılımın ücretsiz olduğu OYUN 2011’in her aşamasıda sorular, her yıl olduğu gibi Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı tarafından hazırlanıyor.
Yarışmaya bugünden itibaren TZV web sitesindeki cevap formunu doldurarak, ya da cevap formunun çıktısını elden, mektupla veya faks ile TZV merkezine ileterek katılmak mümkün... E-posta ile yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmıyor. OYUN 2011’e son katılım tarihi 11 Kasım 2011 Cuma günü.
Yarışma 14 yaş altı, 14-21 yaş arası ve 21 yaş üstü olmak üzere toplam üç kategoride değerlendirilecek. Eleme sınavında başarılı olanlar 26 Kasım Cumartesi günü 5 ilde (Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Antalya) yapılacak olan yarı final sınavına katılmaya hak kazancak. Yarı finalde her kategorinin ilk sekiz derecesini alan yarışmacılar da 24 Aralık Cumartesi günü Ankara’da yapılan finale davet edilecek.

‘Dikmen cezası’ mı?

RAMAZAN Bayramı’nın hemen ardından Dikmen Caddesi’nde başlatılan (ama bitirilmesi pek düşünülmeyen) bir çalışma tam anlamı ile bir çileye dönüşmüş durumda. Sanırım Melih Gökçek’in Dikmenlilere verdiği bir ceza bu... Dedikleri gibi oy veren ile vermeyen bir olmuyor. 30-35 gündür kazılan kanal 300 metre bile yok. Kazılan yerlerde öylece bırakıldığı için araç trafiğinden kaynaklı toz topraktan yolda yürünmüyor; dükkanların hemen yakında kurulan pazar tam bir keşmekeş. Konu ile ilgili kimseye de ulaşılmıyor. Ancak kendilerine bu çalışmayı ASKİ mi yoksa bir başka firmamı yapıyor? Firmanın bir yeterliği var mı? Gündelik hesabı ile mi ödeme yapıldığı için işlerin yürümediği ve ne zaman bitirilecek yada bitirilmek isteniyor mu, diye sormak isteriz. Avrupa Başkenti’yiz ya, Avrupa’da bu kanal çalışmasının nasıl yapıldığı biliniyor mu?
Ali Ekber GÖKTAŞ

Teşekkür de gerekiyor

Aracımı periyodik bakıma götürdüğüm, İstanbul Yolu üzerinde ki Toyota Bayii Reis Otomotiv’in tüm yönetici ve çalışanlarına buradan teşekkür etmek istiyorum.
Her kurum ve kuruluşun kendi alanında çağımıza yakışır bir hizmet anlayışına ve kalitesine ulaşması dileği ve özlemiyle... İsmail ÇATAK
Yazarın Tüm Yazıları