Atina’daki büyükada

Son günlerde Fıstık Ahmet’in (Tanrıverdi) “Atina’daki Büyükada” isimli kitabını okuyorum.

Haberin Devamı

Fıstık Ahmet, özellikle 6-7 Eylül olaylarında ve sonrasında Büyükada’dan ayrılıp Atina’ya yerleşen Rumlar’la konuşmak, onların hatıralarındaki İstanbul’u ve adayı öğrenip bizlere aktarmak için yazmış bu kitabı.

Kitapta Adalı Rumlar’ın yaşamları, gelenekleriyle beraber yeme içme kültürüyle de ilgili çok ilginç makaleler, anılar var. Bunlar içinde bir yemekçi olarak benim en çok ilgimi çekeni, “Bana köfte tarifi ver” adlı yazı oldu.
Fıstık Ahmet, eski Adalı bir Rum’a İstanbul’u sorduğunda “Ne anlatayım sana be oğlum” diye başlıyor söze. İstanbul’un kendi zamanlarında bambaşka bir şehir olduğundan, şimdiyse koca bir köye döndüğünden yakındıktan sonra en çok köftelerini özlediğini söylüyor.
Annesinin yaptığı maydanozlu, karabiberli, sarımsaklı, kırmızıbiberli köftelerin lezzetini Atina’da bulamadığından yakınıp Fıstık Ahmet’ten köfte tarifi istiyor.
Ama sonunda o lezzeti yakalayamayacağını belirtip “Oranın eti olmadan burada o lezzette köfte yapamam” diye bitiriyor sözlerini.

Haberin Devamı

BOSTANA MALZEMELER:
* 4 adet orta boy domates
* 1 adet ince orta boy salatalık
* 1 adet ufak boy kuru soğan
* 6 dal maydanoz
* 6 dal semizotu
* 8-10 yaprak taze nane
* 1 çay kaşığı tuz
* 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi (Yarım su bardağı taze nar suyu da kullanabilirsiniz.)
* 2-4 çay kaşığı kırmızıbiber (isot)
YAPILIŞI
Domatesi ortadan ikiye bölüp bir çay kaşığıyla çekirdeklerini çıkarın ve çok küçük küpler halinde doğrayın. Salatalık, soğan, ayıklanmış maydanoz, semizotu ve nane yapraklarını da incecik kıydıktan sonra domatesin üzerine ilave edin. Tuz, nar ekşisi ve kırmızıbiberi katıp iyice karıştırın. Buzdolabında soğutup servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları