Ateş girmeyen eve...

Ateşin bulunmasından sonra eti pişirebilme becerisine sahip olan insanoğlu neden hálá eti çiğ yemeyi sürdürüyor?

Şimdi binlerce yıl öncesine gidelim ve bakalım çiğköfte ilk olarak nasıl yapılmış. Söylentiye göre, Hz. İbrahim insanları Allah’ın birliğine ikna etmek için putları yıkmış. Bu yıkım işine çok kızan dönemin kralı Nemrut da İbrahim’i yakmak için büyük bir ateş yakılması emrini vermiş. Nemrut’un adamları ortalıkta tek bir çalı çırpı bırakmayana kadar büyütmüşler ateşi. Tüm bunlar olurken avda olan bir köylü sırtında avladığı geyikle evine dönmüş.

Adam yorgun ve aç bir halde evine döndüğünde karısı kötü haberi vermiş ona. Evde ateş yakacak bir tek malzeme yokmuş artık. Ama bu haber adamın karnını doyurmamış olacak ki, kadın geyiğin budundan parçalar koparıp dövmüş önce. Sonra içine bulgur ve baharat katarak saatlerce yoğurmuş eti. Ve sonuçta çok lezzetli bir yemek çıkmış ortaya.

Fırında mücver

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane

á 1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)

á 2 dilim kepekli ekmek

á 3 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı lor peyniri

YAPILIŞI

Maydanozu yıkayıp incecik doğrayın. Kepekli ekmek dilimlerini mutfak robotunda çekerek bulgur tanesi büyüklüğüne getirin. Lor peyniri, yumurta, karabiber, tuz ve ufalanmış ekmeği büyük bir kaseye alıp çırpın. İncecik kıydığınız naneyi de ekleyip 10 dakika dinlendirin. Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Mücver için hazırladığınız karışımdan kaşıkla alıp fırın kağıdının üzerine aralıklı olarak dökün. Mücverleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken servise sunun.

Babagannuş

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy kemer patlıcan

á 2 adet orta boy domates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 4 diş sarmısak

á 2 adet yeşil sivri biber

á 1 demet maydanoz

Sos için;

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet limon suyu

á 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Patlıcanları yıkayıp iyice kurulayın. Kömür ya da ocak ateşinde iyice yumuşayıncaya kadar közleyip kabuklarını soyun. Derin bir kaba 4 su bardağı su ve 1 adet limon suyu aktarıp közlenmiş patlıcanları bu suda yaklaşık 15 dakika bekletin. Böylece patlıcanların kararmasını engellemiş olursunuz. Patlıcanları süzüp keskin bir bıçakla incecik doğradıktan sonra derin bir kaba koyun. Diğer taraftan, soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayın. Kuru soğanları ince ince kıyın, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın. Hazırladığınız bu malzemeleri salata tabağına alın. Üzerine ayıklayıp incecik doğradığınız maydanozu ekledikten sonra malzemeleri ezerek karıştırın. Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede çatal yardımıyla iyice çırparak üzerine aktarın. Çatalla ezdiğiniz patlıcanları da salataya ilave edip karıştırın. Soğuk soğuk servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları