Atçılık şaha kaldırılıyor

AKP İstanbul Milletvekili İnci Özdemir, Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği (TYAYSD) Başkanı...

Son yıllarda çeşitli ’kesintiler’le at yarışçılığının önü kapanmaya başlayınca çevresi kendisini göreve çağırmış; Başbakan Erdoğan da "hadi çözüm bul" diyerek başkanlığına izin vermiş. Adana’da iki atı var; aile kökleri Sokullu Mehmed Paşa’ya kadar uzanıyor.

Torun sahibi sempatik bir milletvekili; parti çevrelerinde Özdemir’in gelecekte önemli görevler yüklenebileceği söyleniyor. Derneğin yemeğine 4 bakan ve 11 milletvekilinin katılması, atçılık camiası bakımından önemli bir olay olarak karşılandı.

Sektörün sorunlarını gidermek amacıyla iki yasal düzenleme hazırlandığını söylüyor Özdemir... Biri komisyondan geçip genel kurula indi. Teknik bir düzenleme, fonda atçının biriktirdiği paranın yarış müessesesi tarafından daha rahat kullanımını amaçlıyor; doping cezalarına ilişkin değişiklikler getiriyor.

Öteki... Kesintilerle ilgili olarak sektörün yıllardır beklediği yasa; bugün yüzde 58 olan kesintilerin 35-36’lara çekilmesini öngörüyor. Yasanın mart sonuna kadar çıkması bekleniyor. Özdemir diyor ki:

"Dünyada müşterek bahiste bizdeki gibi bir kesinti yok. Dünyada yüzde 20’yken benim atçımın ayakta durması mucize... Ancak bu kötü halimizle bile 524 milyon 197 bin YTL aktarılıyor devlete... Ayrıca 1500 YTL üzerinde ikramiye kazananların ödediği yüzde 10 veraset ve intikal vergisi var. Kesintiler düşerse, yasal ciroya yakın olduğu tahmin edilen kayıtdışı oyunlar da kayıt içine çekilebilecek, gelirler artacak."

DUBAİ’NİN ÇILGINLIĞI

İnci Özdemir’
e göre, atçılık sektöründen direkt olarak 40 bin, dolaylı olarak da 200 bin kişi ekmek yiyor. Türkiye’nin ’iyi atlar, iyi kanlar’ ortaya çıkararak yurtdışına açılması gerektiğini belirten Özdemir, "Bakırköy kadar bir coğrafyada bulunan İrlanda, atçılıktan 2.5 milyar dolar kazanıyor. Fransa’da yıllık yarış cirosu 8 milyar Euro... Biz niye bu pastadan pay almayalım? Dubai at yarışları için 25 milyar dolar yatırım yapmış. Mart ayında yine yarış festivali var; en az 160 bin kişi izliyor. Dünyanın zenginleri oraya akıyor. Bilet fiyatları 700 dolara kadar çıkıyor" diyor.

Son 25 yılda Jokey Kulübü’nün üzerinden devlete 9 milyar dolar kaynak aktarılmış... Bugün 7’si devlete ait 250’ye yakın hara var. 10 bini damızlık, 5 bini yarışan olmak üzere 15 bin at varlığı, 72 milyonluk Türkiye için hiç yeterli değil. 9 yerde de hipodrom; bu yoksunluklar içinde bile yurtdışında at koşup başarılı olabilen, kazanabilen Selman Taşbek, Yasin Ekinci, Aziz Yıldırım, Aydoğan San, Yıldırım Gelgin ve Kerem Alkan gibi atçılarımız var. Baştan, bu sektöre ’kumar’ anlayışıyla yaklaşan ve "Veliefendi’yi özelleştireceğim" diyenlerin, son gelişmeler karşısında bundan vazgeçildiği anlaşılıyor Özdemir’in çabalarıyla...

FORMULA 1 ÖRNEĞİ

Özdemir,
"Dubai, kendini satabiliyorsa, at yarışlarının payı büyük. Hiç yoktan Formula 1 yaratabiliyorsak, altyapısı büyük ölçüde hazır at yarışlarını uluslararası organizasyonlara açamıyoruz?" diye soruyor; yeni yasal düzenlemelerden sonra turizm ve tanıtım atağına başlayacaklarını söylüyor.

Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin, Tarım Bakanı Mehdi Eker, YKK, TJK ve at yarışı basını uyum içinde sektörün güzel günlerine doğru yelken açmış durumda...

Rumsfeld bilmiyor

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Türkiye ve Yunanistan’ı komünizmin eline düşmekten, ABD’nin o dönemde uyguladığı ’Truman Doktrini’nin kurtardığını savunmuş.

Bu beyanı kabul etmiyoruz. Rumsfeld bunu bilmiyor.

Türkiye, Atatürk’ün dış politikasıyla kurtuldu; o da ’Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ anlayışıdır.

M.A-SİVAS

GÜNÜN SÖZÜ

"1 Mart, ’Tezkere Günü’ olmalıdır."

(Deniz Baykal)

Hortumun yönü nereye

ÜMRANİYE’
deki Kulvar gazetesi sahibi Haşim Karakaş, Başbakan’ın sözlerinden yola çıkarak "Bundan sonra nasıl gazetecilik yapacağız" diye sorarak başından geçenler için şöyle diyor:

"Fatih Altaylı’nın, bir eleştirisi üzerine Büyükşehir Belediyesi ’Bizde beklentileri vardı!’ demişti. Bu tür ifadelerde bulunanlar basını ’zan’ altında bırakıyor.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can çöp ihalesini 1. firmadan 3 trilyon daha fazla fiyat veren (KDV dahil) eski dava arkadaşına verirken "Ne yani kardeşim! İhaleyi Alevilere mi verseydim" dedi. (Ses kayıtları var) Can, Belediye yönetimini kendi iş ortaklarından oluşturan bir başkan. Gazete olarak, başkanın hortumu hangi yöne (kendilerine) çevirdikleri ile ilgili haber yapınca şunu söyledi: "Kulvar gazetesi sahibi Haşim Karakaş’ın bizde beklentileri vardı!" (Zabıtlarda var)

Hep aynı savunma; basına çamur atmak. Biz bu çamuru üzerimizden atmak için kendimizi mi yakmalıyız? Yoksa ’intihar’ mı etmeliyiz? Hangisi?"

Biliyor musunuz

ESKİ milletvekili ve bakan Kamran İnan’ın, bir önceki dönem Meclis’te kurduğu ’Diyalog’ grubunun Prof. Mehmet Haberal’ın ev sahipliğinde önceki gün Ankara’da yeniden bir araya geldiğini, toplantıya katılan 45 kişi arasında Aydın Menderes, Hurşit Tolon, Hasan Ekinci, Selçuk Pehlivanoğlu, Ali Ilıksoy, Yaşar Okuyan, Sümer Oral, İstemihan Talay, Tahir Köse, Fatih Karaca, Ufuk Söylemez, Sinan Aygün, Halit Dağlı, Ali Bozer, Yaşar Nuri Öztürk, Yaşar Yazıcıoğlu ve Turgut Özakman’ın isimlerinin dikkat çektiğini... İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, Kemalpaşa’da "CHP ve DSP kabul etsin, birlikte seçime girelim" dediğini... AKP İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun, gazeteci İdris Akyüz’ün, Kemal Derviş’in ekonomik programın başarılı olup olmadığı sorusuna "Allah ondan razı olsun" diye konuştuğunu (İnternethaber.com)... 12 Eylülle ilgili sözleri nedeniyle Av. Noyan Özkan’ın suç duyurusu üzerine Muğla C. Savcılığınca Kenan Evren hakkında inceleme başlatıldığını...

Erzincan’da TOKİ heyecanı

TOKİ
konut politikasının temelini, ’piyasa koşullarında konut sahibi olamayanların konut sahibi olmalarının desteklenmesi’ olarak belirliyor.

BM Habitat Gündemi’nin ana temalarından olan ’herkese yeterli konut’ ilkesini benimsiyor. ’Gecekondu dönüşüm programı’ kapsamında 70 belediyeyle gecekondu dönüşüm protokolleri imzalamış; ilk etapta 38 belediye ile 36 bin konutluk uygulama çalışmalarına başlamış... Bunlardan biri de Erzincan. TOKİ, Belediye ile Çarşı Mahallesi’nde 1939 depremi sonrasında geçici olarak yapılan, bugün sosyal açıdan yarattığı olumsuzluğun yanında görüntü kirliliğine de yol açan alan temizlenerek 880 konut, bir ticaret merkezi ve bir semt konağı yapılmış. 3545 kişi talip olmuş dairelere... Çekiliş bugün. Fiyatlar 46-72 bin YTL arasında; en düşük başlangıç taksiti ise 291 YTL.

Çömez yorumu

AKP ile ilgili haberleriyle dikkati çeken 8sutun.comda "Turhan Çömez’in arkasında kim var?" yazısının sonuç bölümü çok şeyler anlatıyor:

"AKP’nin bugün karşılaştığı iç muhalefetin arkasında hükümetin kolladığı ekonomik çevrelerin rekabeti var. Albayraklar; Ramsey ve Kamerler karşısında geri plana itildikçe hükümete karşı aldıkları tutumu sertleştirdiler. Bugün, ipler kopmuş durumda. Turhan Çömez’in sertliği de buradan geliyor."

MESAJ PANOSU

78’LİLER Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, "12 Eylül darbesinden pişmanlık duymadığını" belirten Evren’e sesleniyor: "12 Mart’ın yargılanmayışının ürünü 12 Eylül’ün yargılanmayışıdır. 12 Eylül’ün yargılanmayışının ürünü Susurluk’tur, Şemdinli’dir."

ADANA’
nın göbeğinde bulunan Huzur Taksi durağının olduğu 1500 metrekarelik arsa yeşil alandır. Burası G.Paşa Bulvarı üzerinde İstanbul Bağdat Caddesi gibidir. Çivi bile çakılmaması gerekirken burada 10 baraka dükkán yapılıyor; her birinin kirası 30 milyar. Yeşil alanlardaki kaçak yapılar hani yıkılacaktı?

TAYYİP Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, Unakıtan da başbakan olmalıdır.

Süleyman EKİM



Yazarın Tüm Yazıları