Astroloji

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Karanlık ay

Bugün Ay'ın karanlık olduğu gün. Yani gökyüzüne baktığınız zaman Ay'ı göremeyeceksiniz.

Ay'ın görülmediği dönemler, etkisinin en az olduğu zamanlar oluyor. Ve yeryüzündeki canlıları görünür biçimde etkiliyor.

Şimdi diyeceksiniz ki, gözle görülür biçimde etkilemesi mümkün mü? Böyle bir şey olabilir mi?

Aslında şöyle demek daha doğru; ‘‘Etkilemiyor’’ ve etkilemediği zaman da alıştığınız, bildiğiniz hareket olmuyor. Ve tabii bunun sonuçlarını çıplak gözle izleyebiliyorsunuz.

Mesela ekinlerin büyümesi yavaşlıyor. Bu yüzden tarla ve bahçeyle uğraşanlar özellikle çiftçiler Ay'ın karanlık olduğu dönemlerde ekinlerini, fidanlarını ekmezler. Hatta hasat bile yapmazlar.Onlara sorarsanız nedenini açıklayamazlar. Sadece ‘‘Büyüklerimizden öyle gördük’’ deyip geleneklerini sürdürmeye devam ederler.

Tabii aralarında bunun nedenini bilenler de çıkabilir. İşin esası, şudur;

Biliyorsunuz Ay suları idare ediyor. Sıvı maddelerin tamamından sorumlu bir gezegen. Ve canlıların yapılarında en fazla bulunan madde.

Ay'ın iyice küçülmeye başladığı ve görülmediği dönemlerde sıvıyı harekete geçirmiyor. Yani bedeninizdeki kan dolaşımından salgılara kadar her şey yavaşlıyor. Tabii bu durum bitkiler için de geçerli. Bitkilerin içinde bulunan hayat özsuyu da harekete geçmiyor. Ve doğal olarak bu dönemde ekilen bitkilerden yüksek verim alınamıyor.

Şimdi soracaksınız, ‘‘iyi de hasat zamanı ne oluyor da verim düşüyor’’ diye. Ekilmiş, yetişmiş ürün zaten ortada, toplanacağı zaman neden önemli olsun.

İşte bu soru çok önemli. Ekme zamanına diyecek bir şey yok da biçme zamanını açıklamak kolay değil. En iyisi bana çok çarpıcı gelen Amerika'dan bir örnek vereyim. Amerikalılar'ın nedeni anlaşılmaz pek çok araştırması ve yaptıkları istatistikler var. Bu da onlardan biri;

‘‘Mezbahada yapılan bir incelemeye göre Ay'ın büyüme döneminde alınan etin miktarıyla Ay'ın küçülme ve kaybolma döneminde alınan etin miktarı farklı. Üstelik her gün aynı sayıda hayvan kesildiği halde. Küçülme döneminde etin miktarı azalırken, büyüme döneminde çoğalıyor.’’

İşte bunu açıklamak da mümkün değil. Elbette ki, zayıf ve besili hayvanların aynı zamana denk geldiğini düşünebiliriz. Fakat, daima Ay'ın küçülüp karanlık olduğu dönemlere zayıf hayvanların denk gelmesi biraz fazla tesadüf değil mi?

Yeni bir işe girişilirken Ay hareketinin önemli olduğu biliniyor.Karanlık dönemlere denk gelen günlerde yeni başlayacak bir işe girişilmiyor. Sanırım bütün bunların nedeni, işi yapan insandan kaynaklanıyor. Zira işi yapan ve etkiyi alan insan. Salgıların azalıp kan dolaşımının zayıflamasıyla birlikte yapılan işin verimsizliği arasında bir bağlantı var. Bütün bu anlattıklarımdan ‘‘Dolunay’’ rumuzuyla bana mektup yazan kişinin kendine de bir pay çıkartacağını umuyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları