Aşkla yemek yapın

Mum ışığı, nefis bir sofra... Şarap kadehleri, çiçekler...

İçleri kırmızı şarap dolu kadehler havaya kalkıyor. Kadının eli tutuluyor, gözlerine bakılıyor derin derin. Ve işte yüzük çıkıyor ortaya. Hayatın bundan sonrası birlikte geçirilecek. Bunun sözü verilecek bu sofrada.
Tanıdık mı geldi yoksa size de bu sahne? Kim bilir neler hatırladınız, neler düştü aklınıza... Belki başlayan yeni bir ilişki, belki sofrada bitmiş bir aşk ve belki de bitmiş bir ilişkinin ardından yalnız yenen ilk yemek...
“Yemek yemek temel ihtiyaçlarımızdan biridir” deriz ya hep; yemek aynı zamanda tanıklık eder hayatımıza. Biz yaşarız, o yardım eder yaşamamıza.
Kalabalık aile sofraları, iki kişilik romantik yemekler, sıradan bir akşamda çocuklarınız ve eşiniz için hazırladığınız masa... Hepsi yaşamımızı daha güzel kılmaya yardım eder.
Yani yemek yemeğe yalnızca karnımızı doyurmak için değil, hayatımızı daha anlamlı ve güzel kılmak için de ihtiyacımız var.
Her zaman söylediğim şeyi bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Yemek yapmak sevgi işidir, aşk işidir. Ve bu sevgiyi yaratan şey, o yemeği paylaşacağımız insanlara duyduğumuz sevgiden başka bir şey değildir.

KAYMAKLI KÜNEFE

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA

MALZEMELER
* ½ kg tel kadayıf
* 400 gr dil peyniri
(Antakya, ıskenderun tuzsuz beyaz peyniri de kullanabilirsiniz.)
* 250 gr tereyağı
Şerbeti için;
* 4 su bardağı tozşeker
* 4 su bardağı su
* 1 limonun suyu
Üzeri için;
* 250 gr taze kaymak
* 1 su bardağı dövülmüş antepfıstığı

YAPILIŞI
Tel kadayıfı derin bir kabın içerisinde elinizle çekiştirerek parçalayın. Üzerine eritilip ılıtılmış tereyağını gezdirerek iyice ovun. Tıpkı köfte yoğurur gibi bastırarak yoğurun.
Yoğurup parçaladığınız kadayıfın yarısını bir tepsiye elinizle bastırarak yerleştirin. Dil peynirini lif lif ayırarak kadayıfın üzerine serin. Peyniri kadayıfın üzerine yayarak elinizle iyice bastırın.
Hazırladığınız kadayıfları ocakta kısık ateşte pişirin. Kızaran yüzünü bir tepsi yardımıyla ters çevirin. Diğer yüzünü de aynı şekilde üstleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
Diğer taraftan, şurubunu hazırlamak için, şeker ve suyu orta boy bir tencerede kaynatın. şurup kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyerek 5-6 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve ılınınca sıcak kadayıfın üzerine dökün. Antep fıstığı ve kaymakla süsleyip, servise hazırlayın.
Not: ısterseniz künefeyi fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları