Artık organik atlet kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Artık organik atlet kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2013 00:36

Şampiyonalardaki cazip ödüllerin sporcuları yoldan çıkardığını söyleyen ünlü maratoncumuz “Bir cumhuriyet altını için bile doping yapan var. Bu iş artık çocuklara kadar indi” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK atletizminin efsane maratoncusu İsmail Akçay, sporumuzu gölgeleyen doping kabusu üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Abartılı ödüllerin, sporcuları dopinge yönelttiğini vurgulayan Akçay, tehlikenin bilinenden çok daha büyük olduğuna dikkat çekti. Röportajımızda kendi döneminden renkli örnekler de veren atletizmimizin efsanesi bakın neler söyledi...

BU PARALAR HAYAT BOYU KAZANILMAZ

 “Böyle gider, bu ödüller verilmeye devam edilirse şunu açıkça söylüyorum: Türkiye’de ‘organik atlet kalmaz.’ Artık doping, elit atletlerden altyapıdaki çocuklara dek indi.
- Bir Cumhuriyet altını için doping yapanlar var. Hayat boyu ticaretle uğraşanlar bile genç yaşta ödül zengini olan sporcular kadar para kazanamıyor. Şimdi sporcular lüks arabalarla geziyor ama ben hala 54 model araba kullanıyorum.”

Haberin Devamı

Ödülleri taksitle verip faiziyle geri alacaksın

“BEN sporcuları suçlamıyorum, burada bütün suç antrenörlerindir. Hiçbir sporcu antrenörünün bilgisi dışında ilaç alamaz. Sporcusunda doping çıkan antrenörlere ömür boyu ceza verilmeli.
- Sporculara ödüllerini hemen vermeyeceksiniz. İlerleyen yıllarda, taksitli ödemeler yapacaksınız. Böylece dopingli sporcunun ödülünü elinden faizi ile geri alacaksınız.”

Türkiye’de doping mafyası var

- “TÜRKİYE’de bir doping mafyası var. Uyuşturucu mafyası kadar tehlikeli. Üç kişilik bir çeteden söz ediliyor. Bunlar diğer suçlular gibi yakalanıp tutuklanmalı. Devlet nasıl ki gençleri zehirleyenlerle mücadele ediyor. İşte bu doping çetesi ile de aynı mücadele verilmeli.”

Doğum tarihi: 1942
Doğum yeri: Balıkesir

Başarıları: 1966 Balkan Oyunları maraton birincisi, 1967 Las Vegas Maratonu, Akdeniz Oyunları ve Balkan Şampiyonası ikinciliği, 1968 Meksika Olimpiyatları ve Tokyo Maratonu’nda dördüncülük, 1969 Balkan üçüncülüğü, 1971 Balkan şampiyonluğu ve Akdeniz Oyunları üçüncülüğü, 1972 ve 1973 Balkan ikinciliği.

İlaçla bile bizim derecelerimize ulaşamıyorlar

- “BEN dopingin ‘d’si yokken, 45 yıl önce 42 kilometrelik maratonu 2 saat 13 dakikada koştum. Mehmet Terzi de 35 yıl önce 2 saat 10 dakika koştu. Şu anda doping alıyorlar ama bizim derecelerimizi bile yapamıyorlar.”

Haberin Devamı

Buraya rahmetli Akçay’ın adı verilecek!

İSMAİL Akçay traji komik bir anısını da şöyle anlattı; “Balıkesir’de adıma bir park ve sentetik atletizm sahası yapıldı. Muhtarla görmeye gittiğimizde oradaki bir görevli yüzüme bakıp, ‘Bu parka Allah rahmet eylesin İsmail Akçay şehit olmuş onun adı verilecekmiş’ dedi. Dondum kaldım.” (Gülüyor)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!