Antmen: "Yasalar hayata geçirilmeli"

Güncelleme Tarihi:

Antmen: Yasalar hayata geçirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 08:38

MERSİN Baro Başkanı Alpay Antmen, son 10 yılda kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 gibi dev bir artış yaşandığını ileri sürerek, "Şiddet aynı, rakamlar farklı! Yapmamız gereken ise cinsiyet ayrımcılığına tavizsiz olarak karşı çıkmaktır" dedi.

Haberin Devamı

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde nedeni ile Avukatlar Odası’nda yapılan toplantıda ilk olarak söz alan Baro Başkanı Antmen, Adalet Bakanlığı’na göre 2002-2015 yılları arasında 5 bin 406 kadın cinayetinin işlendiğini, ancak resmi rakamlardan derlenen Birleşmiş Milletler istatistikleri’nin ise aynı dönem için kadın cinayetleri rakamını 13 bin 381 olarak açıkladığını ifade etti.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu tarafından yayınlanan Kadına ve Aile Bireylerine Yönelik Şiddet İnceleme Raporu’na göre ise son 10 yılda kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 gibi dev bir artış olduğuna dikkat çeken Antmen, "Kadına yönelik şiddet, özellikle ekonomik, siyasal ve etnik sorunlarla iç içe geçerek artıyor. Kadına yönelik artan şiddette değişen tek şey ise ölen veya şiddete maruz kalan kadınları anlatan rakamlar oluyor! Kadına yönelik şiddet, geleneksel ön kabuller, toplumun ve devletin duyarsızlığı ile büyüyor. Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, ihlale direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor veya yok ediyor" diye konuştu.

Kadını şiddetten korumaya yönelik yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Antmen, şunları söyledi:

"Kadınlar mücadelelerinde hukuku yanında göremiyor. İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Ancak sözleşme hükümleri hayata geçirilemiyor. Tedbirler sadece kƒğıtta kalıyor. Sigaraya karşı oluşturulan eylem planları gibi planlar ne yazık ki konu kadınlar olunca geri planda bırakılıyor. Kadına karşı şiddet sürdükçe sağlıklı nesiller yetiştirmek çok da kolay olmayacaktır. En başta kadına olmak üzere tüm canlılara yönelik ayrımcılığı ve şiddeti kınıyoruz."

Daha sonra söz alan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Seher Yalçınkaya Çetin ise Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM) ülke genelinde yaptığı ortak basın açıklamasını kamuoyuyla paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!