Ankara'nın sevdiği İstanbul'lu

Haberin Devamı

İstanbul’a gittiğinizde İstiklal Caddesi’nin ortasından geçen tramvayı izlerken, Eyüp Sultan’da güvercinleri beslemek için yem satan ihtiyardan yem alırken, Ortaköy’de sahile oturmuş Boğazı’ı seyrederken veya Çiçek Pasajı’nda dostlarınızla oturmuş demlenirken kendinizi onun eserlerinde görüp, şaşırabilirsinz.

KÖKENİ KAFKASYA

Doğduğu yeri sorarsanız “Hataylı” demek zorundayız. Kökeni ise Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Şevket Dağ gibi Kafkasya’ya dayanıyor. Ama yaptığı resimlerle o bir İstanbullu. Hem de Ankara’nın en çok sevdiği İstanbullulardan. Artık bu kadar ip ucundan sonra sanırım İstanbul’daki modern yaşamın klasik ressamı Faruk Cimok’tan bahsettiğimi anlamışsınızdır.

TAHTA BAVULLA İSTANBUL’A

Cimok, ressam olmayı kafasına daha ilkokul yıllarından koymuş bir isim. Bu hayalini babası da teşvik ediyor. Sirkeci garından Almanya’ya doğru yol tutanlar gibi 1972 yılında doğup büyüdüğü Hatay’dan İstanbul’a tahta bavuluyla geliyor. Bir gece parkta yatıyor. Güzel Sanatlar Akademisi’nde girdiği sınavı ikincilikle kazanıyor. Akademiden mezun olduğu 1979 yılında da ilk sergisini açıyor.

Haberin Devamı

KENDİNİZİ GÖREBİLİRSİNİZ


Cimok eserlerinde mümkün olduğunca doğal görüntülere, günlük hayattan gerçek kesitlere yer veriyor. Resimlerinin ana merkezini gerçek mekanlar ve insanlar oluşturduğu için de bazen insanlar Cimok’un sergisini gezerken kendilerini resmin içinde görüyorlar. Cimok, resmini yaptığı mekanların, oradaki insanların ve hayvanların yüzlerce fotoğrafını çekiyor. Resmetmek istediği mekanı iyice tanımak için insanları dinliyor. Daha sonra da atölyesinde resmetmek istediği mekanla ilgili tüm dinlediklerini bir film senaryosu gibi kurgulayıp tuvaline yansıtıyor.

HİPERREALİST Mİ?


“Fotoğrafın aynısını resmeden Cimok hiperrealist bir tarzda çalışıyor” diyebilir miyiz? Ankara’daki son sergisinde kendisine bu soruyu yönelttiğimde aldığım yanıt şu oldu:
“Mimari yapının gerçeğe uygun işlenmesi resmimi fotoğrafa yaklaştırsa da, renk anlayışım, empresyonist ışık ve boya kullanımındaki kimi zaman serbestlik, resmimi fotoğrafın dışına çıkarıyor.”

Haberin Devamı

ESKİ VE YENİYİ HARMANLIYOR


Cimok, günümüzün İstanbul’unu eski İstanbul’la harmanlayarak bizi modernizmden koparmayarak özlem duyduğumuz geçmişe götürmeyi de başarıyor. İnsan, onun resimlerinde gördüğü şapkalı İstanbul hanımefendileri ve beyefendileri karşısında ister istemez, “Ah nerede o eski günler” diyor.
Bu kadar gerçekçi tarzda çalışan Cimok, soyut resme karşı bir tutum içinde olmadığını anlatırken, kendi evinden bir örnek de veriyor:
“En sevdiğim ressamların başında, evimin duvarında önce klasik sonra soyut çalışmaları olan ressam Sabri Berkel asılıdır.”
Cimok’un eserleri ve kendisiyle ne şekilde irtibata geçilebileceğine dair tüm ayrıntılı bilgileri “www.farukcimok.com” internet adresinde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

...KENTTE NE VAR?

Baharla birlikte Ankara’da sergi şenliği de başladı. Galeri Valör’de (Hilal Mah./Yıldız) 19 Nisan’a kadar sürecek olan “Zirvedekiler” isim sergide Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Nedim Günsür, İbrahim Safi, Burhan Doğançay, Turan Erol, Mehmet Pesen, Eşref Üren, Mehmet Ali Laga, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Hamit Görele gibi bir çok ünlü ressamın eserlerini görebilirsiniz. Yaşar Eğitim Vakfı’nın 35. kez düzenlediği yarışmada ödül kazananlar ile sergilenmeye değer görülenler 9-30 Nisan tarihleri arasında Ankara’da CerModern’de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Aynı yerde Ahmet Güneştekin sergisi de 14 Nisan’a kadar uzatıldı. Dışişleri Bakanlığı Suna Çokgür Ilıcak Galerisi’nde Devrim Erbil’in “İstanbul’dan sevgilerle” isimli sergisini de kaçırmayın. Galeri Fırça’da (Hilal Mah./Yıldız) 5 Nisan’da açılacak Şeref Bigalı sergisi de görülmesi gereken sergilerden birisi. Galeri m 1886’da (Tepe Prime) Arzu Başaran resimleri ile Abidin Dino baskıları, Arete Sanat’taki (Yıldız) Hanefi Yeter sergisi resimseverlerin ziyaretini bekliyor. Kentte diğer bazı sergiler de şöyle:
Çağatay Odabaş (10 Nisan’a kadar-Siyah Beyaz/K.dere), Nadire Özbek sergisi (5 Nisan’a kadar-Kursart/Dikmen), Cafer Tabak sergisi (6 Nisan’a kadar-Madalion Sanat/Yıldız), Aydan Aksoy (12 Nisan’a kadar-Ziraat Kuğulu), Filiz Ural (15 Nisan’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), Mine-İlhan Temizsoy kumaş tablolar sergisi (5 Nisan’da açılacak- Devlet Resim Heykel Müzesi), Adil Ocak sergisi (5 Nisan’da açılacak-GaleriM/Ümitköy), Hüseyin Arıcı “1” sergisi (3 Nisan’da açılacak-CerModern), Y.Özdem-O. Sabuncular-Z.Büyükdağ karma heykel (13 Nisan’a kadar-Galeri Helikon/Atakule yakını), Cengiz Savaş-Arzu Eş sergileri (5 Nisan’da açılacak-Galeri Soyut/Hilal Mah.)

Yazarın Tüm Yazıları