Güncelleme Tarihi:
BAŞKENT Ankara’da, “Yollarda biz de varız” diyerek bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekmek isteyen bir grup bisiklet tutkunu, kentte bisiklet yolu olmamasını ve toplu taşıma araçlarında bisikletin yer bulamamasını protesto etmek amacıyla çevre illere tur düzenlemeye karar verdi. Toplam yedi kişiden oluşan bisikletli grup, ilk olarak “pedal kardeşi” ilan ettikleri Eskişehir’e gitmek üzere dün sabah yola koyuldu.
Son bir yıldır bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olabileceğini göstermek ve düzenli şekilde spor yapmak amacıyla her Perşembe akşamı Ankara yollarında pedallayan “Perşembe Akşamı Bisikletçileri”, çıkış noktalarına 220 kilometre uzaklıktaki Eskişehir’e gitmek üzere dün sabahın erken saatlerinde pedala bastı. Ankara-Eskişehir arasında başlayan hızlı tren seferlerine bisikletleriyle alınmadıklarını, bu nedenle 220 kilometrelik mesafeyi pedallamak durumunda kaldıklarını ifade eden grup, “Ankara-Eskişehir pedal pedala, Bisiklet yasaklarına yeter artık” yazılı bir afişle tepkilerini dile getirdi.
Bisiklete hızlı tren engeli
Ankara’dan kardeş kent ilan ettikleri Eskişehir’e gitmek üzere yola çıkan bisiklet tutkunu yedi kişi, sıkıntılarını Ankara Hürriyet’e anlattı. Bisikletin medeniyet göstergesi kabul edildiğini ve tüm Avrupa ülkelerinde toplu taşıma araçlarının bisiklet taşımaya uygun olduğunu ifade eden 57 yaşındaki Kaya Palancılar, “Başkent’te bisiklet yolu ve uyarı levhalarının olmaması nedeniyle gün içinde bazı tehlikelerle karşı karşıya kalıyoruz. Ankara’da bisikletle alakalı, ‘Bisiklet giremez’ uyarısından başka hiçbir levha yer almıyor. Çevre illere gidip oradaki arkadaşlarımızın hangi koşullarda bisiklete bindiklerini görmek ve onlarla daha sıcak ilişkiler kurabilmek amacıyla böyle bir tur düzenlemeye karar verdik. Bu konuda Eskişehir bize sahip çıktı çünkü onlar da bizler gibi iki kent arasındaki mesafeyi kısaltan hızlı trene bisikletleriyle binememekten yana dertliler” dedi.
Pedal kardeşi Eskişehir
Bisikletin şehirlerarası ulaşımda taşınmasıyla ilgili yaşanan sorunların çözümüne yönelik adımlar atılıncaya kadar bu tür protesto turlarına devam edeceklerini belirten Kaya Palancılar, şunları söyledi:
“Bizler, diğer şehirleri de bisikletlerimizle turlamak ve keşfetmek istiyoruz. Gerek insan, gerekse yük taşımacılığında bu denli iddialı olan demiryollarının, en çok tercih edilen ulaşım aracı olma vizyonuna sahip bir kurumun bisikletle ilgili bakış açısının çağa daha uygun olmasını bekliyoruz. 57 yaşındayım ve 35 yıl aradan sonra bisiklet ile tanıştım. Ömrümün bundan sonra kalan kısmında bisiklet için birşeyler yaparak geçirmek istiyorum. Türkiye’de maalesef gerek kent içi gerekse şehirlerarası yollarda bisiklete gereken önem verilmiyor. Sayımızı artırıp sesimizi daha gür duyurabilmek amacıyla yollara düştük. Bize ilk destek pedal kardeşimiz Eskişehir’den geldi. Bir sonraki turumuzu ise Konya’ya yapmayı düşünüyoruz.”
Pembe bisiklet
ANKARA’dan Eskişehir’e gitmik üzere yola koyulan yedi kişilik grup, Kaya Palancılar (57), Özgür Tuğrul (34), Barlas Palancılar (30), Çağlar Kılıçarkslan (28), Pelin Aksoy (23), Alp Aydos (22) ve Y. Kaan Çetin (19) isimlerinden oluşuyor. 220 kilometrelik maceraya pembe bisikletiyle pedallayan ve grubun tek kadın üyesi olan Pelin Aksoy yolculukla ilgili, “Bayanları temsil etmek ve onları cesaretlendirmek adına bu yolculuğa çıkmaya karar verdim. Herhangi bir korkum yada kaygım yok. Ankara yollarında bisiklet sürmekten daha zor olacağını düşünmüyorum. En azından yol boyunca emniyet şeridi var. Eskişehir’de bizi sanal ortamdan tanıştığımız bisiklet tutkunu arkadaşlarımız karşılayacaklar. Çok örnek ve güzel bir adım olduğu kanısındayım” dedi.
Kardeş pedal
ÇAYYOLU PAB’ın 57 yaşındaki üyesi Kaya Palancalar, 220 kilometrelik Eskişehir turuna oğlu 30 yaşındaki Barlas Palancılar ile çıktı. Sivrihisar’da mola vereceklerini kaydeden Barlas Palancılar, Eskişehir’de bir etkinlik düzenleyeceklerini ve iki kent arasındaki “kardeş pedal” düşüncesini hayata geçireceklerini söyledi.