Gücünü rüzgardan alıyor

Güncelleme Tarihi:

Gücünü rüzgardan alıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2023 03:42

SAY Yenilenebilir Enerji Ekipmanları A.Ş. CFO’su Yıldızhan, “Hayalimiz aynı zamanda enerjide bağımsız, karbon salınımı sıfır ve denizlerinde milli teknolojinin kanatlarının döndüğü bir ülkeye kavuşmak” dedi.

Haberin Devamı

 

YENİLENEBİLİR enerji alanında faaliyet gösteren SAY Yenilenebilir Enerji Ekipmanları A.Ş., 2022’de net karını yüzde 130, ihracatını ise yüzde 51 artırdı. Yenilenebilir enerji için endüstriyel çözümler sunan şirket, sektörünün önemli bir aktörü olmayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CFO Harun Yıldızhan, 2022’yi değerlendirdi, gelecekle ilgili planlarını paylaştı. Yıldızhan, rüzgar enerjisinin hem yeşil ve uzun vadede düşük maliyetli elektrik üretimi temin etmesi, hem de ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltması açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti, sözlerini şöyle sürdürdü:

CAZİBE MERKEZİ OLDU
“Üstelik rüzgar sektörü aynı zamanda önemli bir yatırım ve istihdam kapısı. Atıl durumda olan veya optimal kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılmasını, uzun vadeli yatırımlar yapılmasını, ülkemizin sabit yatırım stoğunun artmasını, finansal kaynakların getiri garantisi olan bir faaliyete odaklanmasını, üretim, montaj ve bakım–onarım aşamalarında binlerce yüksek vasıflı ve getirili iş sağlanmasını sağlayan bir dinamo. Bu kadarla da kalmıyor. Devletimizin 15 yıl önce attığı adımlar, sektörün gelişmesi için verdiği can suyu sayesinde bugün ülkemiz rüzgar enerjisinde bölgesinin cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Yabancı yatırımcılar kurdukları ortaklıklar ve sektöre odaklanan fonlar aracılığıyla elektrik üretimine yatırım yapmanın ötesinde imalata yönelik önemli projelere de imza atıyor. Yerli ve milli sermaye ise geri kalmıyor, her geçen gün rüzgar enerji santrallerinin yerlilik oranı, yerli katma değeri arttığı gibi imalatın ortalama yarısı ihraç ediliyor.”

Haberin Devamı

HAYALLERİMİZ BÜYÜK
“SAY Yenilenebilir Enerji Ekipmanları olarak işte bu resmin bir parçasıyız” diyen Harun Yıldızhan, ekledi: “Rüzgar enerji türbin kulelerinin muhtelif iç ve dış aksamları ile jeneratör kutup paketlerinin üretimine odaklanıyoruz. Bunların ötesinde havalandırma üniteleri, taşıma aparatları ve teknik merdivenler gibi sektörün farklı ihtiyaçlarını tedarik edebiliyoruz. Aksam kitleri tedarik ederek bir lojistik ve sevkıyat merkezi olarak da faaliyet gösteriyor, katma değerli üretime katma değerli hizmeti eklemliyoruz. Sağlam bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edebileceğimize inancımız tam. Hayalimiz aynı zamanda enerjide bağımsız, karbon salınımı sıfır ve denizlerinde milli teknolojinin kanatlarının döndüğü bir ülkeye kavuşmak.”

Haberin Devamı

 
İHRACATTA BÜYÜME YÜZDE 51
HARUN Yıldızhan, 2022 verileri hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Konsolide net satışımız 623 milyon TL oldu. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 112’lik artış var. Net karımız da bir önceki yıla kıyasla 2022’de yüzde 130 arttı. 275 milyon TL’lik de ihracata imza attık. İhracatta büyüme oranımız ise yüzde 51 oldu. 2022’de Portekiz ve Polonya’yı yeni ihracat pazarlarımız arasına ekledik. 2018’de rüzgar enerjisi endüstrisi alanında ilk üretimlerimiz başlamıştı. Ana faaliyet alanımız 2019 itibariyle bahse konu endüstri haline geldi ve şirketimizin odak alanı satış, üretim açısından bu sektöre kaydı. Önümüzdeki hedef ise her geçen gün katma değerini ve yerliliğini arttırdığımız ürünlerin farklı kıtalara ihracatını gerçekleştirmek. Ayrıca alanında tercih edilen firma olmanın yanında sektörün de global bir oyuncusu olmayı amaçlıyoruz. Umarım 2023’te bu hedefimize daha da yaklaşacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!