Memeleri kusurlu olan hayvan kurban edilebilir mi? Diyanet açıklaması

1dk okuma

Kurban Bayramı'na geri sayım başladı. Din İşleri Yüksek Kurulu her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların sorularını resmi internet sayfasından yanıtlıyor. Diyanet'e sıkça yöneltilen sorulardan biri de kurbanlık hayvanların nitelikleri hakkında oldu. Peki, Memeleri kusurlu olan hayvan kurban edilebilir mi? Diyanet yanıtladı.

Haberin Devamı

Kurban Bayramı için kurbanlık arayışları devam ederken, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların nitelikleri dinen merak ediliyor. Kurban kesme ibadetini eksiksiz yerine getirmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki, Memeleri kusurlu olan hayvan kurban edilebilir mi? İşte, Diyanet'in verdiği yanıt...

Memeleri kusurlu olan hayvan kurban edilebilir mi?

Hayvandan beklenen bir menfaati tümüyle yok eden veya hayvanın güzelliğini ortadan kaldıran kusurlar, onun kurban olmasına engeldir. Buna göre ister doğuştan ister sonradan memelerinin yarısı olmayan hayvan kurban olmaz. Aynı şekilde bir hastalığa dayalı olarak memelerinin yarısının sütü kesilen hayvan da kurban olmaz. Fakat bir hastalığa bağlı olmaksızın sütü kesilen hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 368; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 469, 470).

Kurban edilecek hayvan hangi nitelikleri taşımalıdır?

Haberin Devamı

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6). Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76). Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).