ODTÜ Teknokent’in 12.’sini düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ), hızlandırma programında kazananlar belli oldu. Mart ayından Mayıs ayının ortasına kadar başvuruların kabul edildiği hızlandırma programına 1.500’ün üzerinde başvuru yapıldı.
Teknoloji odaklı 20’den fazla projenin olduğu ödül töreninde, Elginkan Vakfı’nın 100.000TL’lik büyük ödülünü Isıteks grubunun geliştirdiği gümüş nanotel kaplamalı tekstil ürünü kazandı.
Kazananlara para ödülü
“Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı”nın ödül töreninde, katılımcılar 10 kategorideki ödüller için projelerini görücüye çıkardı ve kazanan projeler, 25.000TL ile 100.000TL arasındaki ödüllerin sahipleri oldu. Ayrıca, kazanan tüm proje ekipleri, ODTÜ Teknokent’in San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde bulunan T – Jump SF Hızlandırma Merkezi’nde 4 haftalık kampa katılmaya hak kazandı
200’den fazla fikir ticarileşti
Yeni Fikirler Yeni İşler(YFYİ) hızlandırma programının ödül töreninde konuşan ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök, “12 yıl önce başladığımız bu serüvende, 8.000’den fazla başvuru aldık. Girişimci gençlerimizin ülkemizin aydınlık yarınlarına sahip çıkacağına inanıyorum” dedi. Kök ayrıca, “ODTÜ Teknokent’in 12 yıldır başarıyla yürüttüğü bu uygulama, yalnızca girişimcilere destek olmakla kalmıyor, ülkemiz ekonomisinin kalkınmasına, yatırımların devamına ve istihdam yaratılmasına da olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.
ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök’den sonra söz alan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İ.Kızıltaş ise, ODTÜ Teknokent’in faaliyetlerine başladığı ilk günden itibaren Türkiye’deki girişimcilere inandığını ve milyar dolarlık teknoloji şirketi çıkarma hedeflerini Mayıs ayında gerçekleştirdiklerini belirtti. Kızıltaş, “2005’te öğrenciler için iş fikri yarışması konseptinde düzenlediğimiz “Yeni Fikirler Yeni İşler” artık, dünya çapında faaliyetlerine devam edecek teknoloji şirketi nasıl oluşturabiliriz düşüncesiyle düzenleniyor. Bu yüzden YFYİ artık bir yarışma değil, bir hızlandırma programı” dedi. Sözlerine Yeni Fikirler Yeni İşler’in ülke ekonomisine sağladığı katkılarla devam eden Mustafa İ.Kızıltaş, “Bu 12 yıllık süre içerisinde 200’den fazla proje şirketleşerek ekonomiye katıldı, 1.000’in üzerinde kişinin istihdamı sağlandı. Bugün, ODTÜ Teknokent’in fiziki olanaklarını geliştirmek için 80 milyon TL yatırımla iki bina yatırımı daha yaptık. Bilimin ve teknolojinin daha çok desteklenmesiyle ülkemizin kalkınacağına inanıyorum” dedi.
YFYİ girişimcilere ne kazandırıyor?
YFYİ geçen senelerde olduğu gibi bu sene de hem fikir aşamasındaki girişimlere hem de şirketleşip, henüz tam olarak büyüyemeyen girişimcilere destek sağlıyor. T-IDEA kapsamında lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi veya yeni mezun öğrencilerin başvuruları alınıyor ve öğrenciler, girişim sermayesi desteğinin yanı sıra ABD San Francisco’da yer alan T-Jump SF Hızlandırma Merkezi’nde eğitim ve demo hakkı kazanıyor. Ayrıca, TÜBİTAK’ın T-BİGG kriterlerine uyan proje grupları T-BİGG programı ile 150.000TL sermaye desteğinden faydalanma şansı yakalıyor. Bununla beraber, şirketi 4 yaşından küçük olan girişimler ise T-START kapsamında değerlendirmeye alınarak, projelerinin ticarileşme sürecini hızlandırılıyor.
Yeni Fikirler Yeni İşler hakkında:
Genç nesillere girişimciliği ve inovasyonu aşılamayı hedefleyen Yeni Fikirler Yeni İşler, 12 yıldır ODTÜ Teknokent tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin “İş bulan değil, iş kuran mezun” yaklaşımı benimsenerek organize edilmektedir. Bu program, yenilikçi ve teknoloji tabanlı iş fikri olan öğrencilerin fikirlerini hayata geçirmeleri için uygun ortamı sağlamakta ve onlara başarılı iş insanları olmaları yolunda destek verirken, genç teknoloji şirketlerinin de “ölüm vadisi” sürecini atlatmalarına yardımcı olarak başarılı ve dünyaya açılan şirketler oluşturmayı hedeflemektedir. 2005 yılından beri her yıl düzenlenmekte olan YFYİ, bugüne kadar 200’den fazla yeni şirketin kurulmasına destek oldu ve bu şirketlerde istihdam edilen kişi sayısı 1000’in üzerine ulaştı.