LYS öncesi adaylar nasıl beslenmeli?

2dk okuma

Üniversite adaylarının geleceklerine yön verecek LYS öncesinde beslenmenin önemi çok büyük. Uzmanların bu önerilerine kulak verilmeli: Sınav öncesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kırmızı meyveler, odaklanmayı artırmak için balık tüketilmeli. Odaklanma sorununa yol açan kafeinden uzak durulmalı. Beslenme alışkanlıkları ise değiştirilmemeli!

Haberin Devamı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, üniversite adaylarının heyecanla beklediği LYS öncesinde beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kırmızı meyve tüketin

Sınava sayılı günler kala stres seviyesinin artmasına bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini belirte Köse, “Özellikle hava sıcaklıklarının da dengesiz olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmekte fayda var! Bu duruma karşı alınacak ilk önlem meyve tüketiminin arttırılmasıdır. Hafta boyunca özellikle konsantrasyonu arttırmaya yardımcı kırmızı meyveler tercih edilebilir. Çilek, kiraz, yabanmersini gibi antioksidanlardan zengin meyveler bol C vitamini içeriğiyle hastalıklara karşı öğrencilere direnç kazandıracaktır” dedi.

 

Balığı ihmal etmeyin

Haberin Devamı

Sağlıklı ve doğru beslenmenin, öğrenme ve konsantrasyon üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Her ne kadar balık tüketiminin uzun dönemde dikkati ve odaklanmayı arttırdığı söylense de son haftada özellikle balığın beyin bölgesinin tüketilmesi odağın arttırılmasını sağlayabilmektedir. Bu hafta içerisinde en az 3 gün balık tüketilmesi sağlık açısından da olumlu etki yaratacaktır. Balığın yanında özellikle C vitaminli yani yeşillikli bir salata da tüketilirse günlük vitamin ihtiyaçları da karşılanır” diye konuştu.

 

Kafein odaklanmada sorun yaşatıyor

“Sınav haftası kafein azaltılmalı, su tüketimi arttırılmalıdır” diyen Dr. Gizem Köse, “Hazır meyve suları, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek olan öğrencilerde odaklanmada sorun yaşandığı görülmüştür. Bu yüzden günde iki kahveden fazlası, odaklanmaya yardımcı olamaz. Sıcak sıvılardan rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilirse sıvı alımı da arttırılmış olur” tavsiyesinde bulundu.

 

Beslenme ve uyku düzeninizi değiştirmeyin

Beslenme alışkanlığının sınava yakın zamanda değiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Sınav gününe sayılı günler kala farklı ya da içeriği bilinmeyen besinler denemeyin. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden devam edilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir” diyerek önerilerini şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Sınav öncesi akşam hafif yemek yiyin! Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün paketli ve içeriği bilinmeyen besinlerden uzak durulması gerekiyor.”

 

Sınav sabahı mutlaka ama mutlaka kahvaltı yapın!

Haberin Devamı

Sınav öncesinde stresi azaltmak için iyi bir kahvaltının şart olduğunu belirten Dr. Gizem Köse, “Bu kahvaltıda önceden denemediğiniz, bilmediğiniz hiçbir şey olmamalı. Kısa sürede konsantrasyonu arttıran ya da zihni açan mucizevi besinler yoktur. Bu yüzden standart kahvaltınızın yanına belki pekmez gibi minerallerden zengin bir besin ekleyebilirsiniz ancak mucize beklemeyin. Sabah erken saatte yapılacak kahvaltıya yumurta eklenmesi sınav esnasında da kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde acıkmayı geciktirir ve sınav esnasında yaşanan anksiyeteye bağlı olarak gelişecek açlığı önler. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası: