Haydarpaşa Garı’nın tarihi atmosferinde yaşanan tarihle edebiyatın buluştuğu Kitap Günleri’ne 180 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı.
Edebiyat dünyasının usta isimlerinden Yaşar Kemal, Gülten Akın ve Tahsin Yücel’in adını taşıyan üç ayrı peronda düzenlenen imza günlerinde yaklaşık 600 yazar, sanatçı ve çizer okuyucu ile buluştu.
Sabah 10:00 akşam 22:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Kitap Günleri’nde söyleşi, panel, şiir dinletisi, okuma saatleri ve çocuk etkinlikleri gibi 50 kültür etkinliği yapıldı.
150 KİŞİ ÇALIŞTI
Tüm organizasyonun Kadıköy Belediyesi çalışanları ve gönüllüleri tarafından yürütüldüğü etkinlikte beş gün boyunca 150 kişi çalıştı. Alanın güvenliği, temizliği ve tüm organizasyonu çalışanlardan tarafından yapıldı.
VAGONLARDA KİTAP KEYFİ
Yediden yetmişe herkesin büyük ilgi gösterdiği Kitap Günleri’nde kitaplardan sonra en çok ilgiyi peronlar arasında bekleyen trenler çekti. Raylarda, vagonlarda çekilen yüz binlerce fotoğraf sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıldı.
Kitabını alanların vagonlarda kitap oturup kitap okuduğu, yorgunluğunu attığı Kitap Günlerinde, trenlerde ve Haydarpaşa Garı’nda yaşadıkları hatıralara da yolculuk yapıldı.
ANADOLU’YA 10 BİN KİTAP
Yayınevleri ve okurların katıldığı Anadoludaki kütüphane ve okullara kitap bağış kampanyasının da 10 bin civarında kitap toplandı. Kadıköy Belediyesi’ne teslim edilen kitaplar önümüzdeki günlerde kitap bağış talebinde bulunan kütüphane ve okullara gönderilecek.
“TARİHLE EDEBİYAT BULUŞTU”
Kitap Günlerine ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: Haydarpaşa tarihi bir miras. 2 bin yıldır kamuya ait bir alan. Kitap Günleri’ni Haydarpaşa’da yaparak hem tarihle edebiyatı buluşturmak hem de Haydarpaşa’ya dikkat çekmek istedik” dedi.
Haydarpaşa Garı’nın Anadolu’dan İstanbul’a açılan bir kapı olduğunu belirten Nuhoğlu” Bu gar aynı zamanda bir bellek. Burada herkesin anıları var.
Buradan yolculuklara çıktık. Buraya yollardan geldik. Yolculuk hikayelerimizin, anılarımızın olduğu bu tarihi atmosferde bu kez de kitaplara yolculuğa çıktık. Kitap Günleri’ne İstanbullular büyük ilgi gösterdi. Sadece Kadıköy’den değil İstanbul’un hemen her yanından ziyaretçilerimiz oldu. Yayınevleri de okurlar da bu etkinlikten çok memnun. Buradan trene binmedik ama buradan kitaplara yaptığımız ilk yolculuk kısa ama çok güzel oldu. İnsanların yüzündeki ifadeyi görmek, teşekkürlerini duymak bizim için çok büyük bir gurur ve onur” dedi.
“ANADOLU YAKASI’NDA İHTİYAÇ VAR”
Kitap Günleri’ne okurların yoğun ilgisi ile Anadolu Yakası’nda böyle bir ihtiyacın olduğunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Nuhoğlu, “ Haydarpaşa’da gerçekleştirdiğimiz Kitap Günleri ile kitap, İstanbul’a geri dönmüş oldu. Hem tarihle edebiyatı buluşturduk hem de okurla kitabı buluşturduk. Önümüzdeki sene daha büyük bir organizasyonla okurlarla buluşacağız”
Okurların ilgisini de değerlendiren Nuhoğlu şunları söyledi: “Okurlar buraya kendilerine ait bir yere gelir gibi geldi. Haydarpaşa hepimizin evi ve biz bir vesile ile evimize döndük. İnsanlar peronlar arasında kitaplara dokundu, kitaplar aldı. Kompartımanlara oturdu aldığı kitabı okudu, yorgunluğunu attı.
Biz kitaplarla yolculuk yaparken hem hatıralarımız canlandı hem de buradan trenlerin yeniden kalkacağı günleri düşledik. Bu düşün gerçek olacağına inanıyorum. Buradan trenler yeniden kalkacak. Ve biz kitaplarımızı alıp o trenlere binecek ve yolculuklara çıkacağız.
Ve bütün bunlar Kadıköy Belediyesi çalışanları ve gönüllülerimizin çalışmasıyla gerçekleşti. Temizlik personelinden Fen işlerine, halkla ilişkilerden, zabıtaya, güvenlik elemanlarımızdan, tasarıma, organizasyondan iletişime bütün çalışma arkadaşlarımız Kitap Günlerinin organizasyonu için bütün ayrıntıları tek tek düşündü ve günlerce çalıştı. Ve profesyonel organizasyon firmalarının üzerinden gelmekte zorlandığı işleri bizim arkadaşlarımız yoğun bir özveri ve emekle gerçekleştirdi. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”