Dünya’nın en büyük teknoloji ve internet şirketlerinden olan Google pek çok farklı bilimsel projeye destek veriyor. Yapay zekaların geliştirilmesinden gençlerin teşvik edilmesine kadar onlarca alanda verilen desteklerden biri de Google Bilim Fuarı kapsamında gerçekleştiriliyor. Gençlerin bilimsel çalışmalar yapmasını ve daha yaşanılabilir bir dünya için araştırma geliştirme faaliyetlerini düzenlemesini amaçlayan fuar uzun süredir düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Fuara ülkemizden de neredeyse her pek çok proje katılıyor. Google Türkiye’de daha çok kişinin katılabilmesi ve bilim fuarındaki gelişmelerden haberdar olabilmesi için Google Bilim Fuarı’nın tamamen Türkçe bir internet sitesini hazırlamış.
Ülkemizden bu yıl katılan ve ödül alan ise önemli bir proje bulunmakta. “Güçlendirilmiş Beton Binaların Patlama ve Darbeye Karşı Direncini Artıracak Yeni ve Doğa Dostu Bir Yöntem” ismini taşıyan proje 15 yaşlarındaki Ezgi Tezer ve İlayda Sırbaş tarafından geliştirilmiş. Proje kapsamında deprem ve patlamalar anında binaların aldıkları hasarı azaltmak hedeflenmiş. Bulunan çözüm ise oldukça ilginç.
Ezgi ve İlayda duvarların içerisinde alüminyum içecek şişelerini sistemli şekilde yerleştirerek duvarların daha dayanıklı hale gelmesini başarmış. Geliştirilen bu çözüm sayesinde patlama ve deprem anında oluşan enerjiyi duvar içerisinde emen özel bir alan oluşturuluyor. Alüminyumun yapısından ötürü gerçekleşen bu durum şişeler sayesinde de oldukça düşük maliyetle kullanılabilir hale getirilebiliyor. İzmir’de özel bir kolejde okuyan Ezgi Tezer ve İlayda Sırbaş alüminyumun herkes tarafından bilinen bir özelliğini zekice kullanarak ülkemizi yurtdışında önemli bir fuarda temsil etme şansına erişti. Ve fuarda önemli bir başarı elde ederek Topluluk Etki Ödülü’nün (Community Impact Award) sahibi oldu.