Dünyaca saygın akademisyen kadrosu ve günümüz iş dünyasının güncel konularına eğilen akademik içeriği ile Türkiye’de alanında lider bir program olan Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Programı, yöneticilere, girişimcilere kurumsal bir ortamda liderlik becerilerini gösterme, karmaşık yönetimsel sorunları çözme ve fırsatları değerlendirme becerileri kazandırıyor.
2001 yılından bu yana verdiği 700’ü aşkın mezunuyla Türkiye’nin iş dünyasında önemli bir birikim ve değer yaratan program, 16. yılını geride bırakırken dijitalleşme ve teknolojinin iş önceliklerine etkisini yansıtacak biçimde yenilendi. Dünyanın önde gelen üniversiteleriyle akademik işbirlikleri yürütmekte olan programın Akademik Koordinatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, İdari Koordinatörlüğünü ise Sertaç Yerlikaya yürütüyor.
Programın akademik kadrosu ise, Boğaziçi Üniversitesi’nin güçlü akademik yetkinliğine sahip isimlerden oluşuyor. Finans dünyasından eski SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, TİDE Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İrem Nuhoğlu, Dijital Pazarlama ve Analitik konusunda fikir lideri Prof. Dr. Ayşegül Toker, liderlik programlarının altyapısını kuran Prof. Dr. Hayat Kabasakal, strateji ve yönetim dünyasının duayenleri Prof. Dr. Güven Alpay ve Prof. Dr. Özer Ertuna’nın yanı sıra sürdürülebilirlik alanında uzman Prof. Dr. Cem Avcı gibi kendi alanlarında uzman farklı disiplinlerden isimler programda ders veriyor.
Ayrıca iş ve fikir dünyasının alanında önde gelen isimleri de Executive MBA Programı’nda ders vererek deneyimlerini paylaşıyorlar.
Programın uzmanlık alanı dersleri arasında Finans çatısı altında Şirket Yönetimi, Şirket Değerleme, Finansal Durum Analizi, Gayrimenkul Araçları Finansmanı; Organizasyon ve Strateji başlığı altında Liderlik, Yetenek Yönetimi, Servis Organizasyonları Yönetimi, Küreselleşme ve Uluslararasılaşma ; Girişimcilik ve Inovasyon başlığı altında ise Tasarımsal Düşünme, E-Ticaret Yönetimi, Kurumsal Girişimcilik, Girişimcilikte Finansal Konular başlıklı dersler alıyor. Program çok yönlü ve esnek yapısı, yönetimsel ve teknolojik anlamda yeni trendler konusunda farkındalık oluştururken, değişken ama tahmin edilemez bir ortamda karar almaya hazır, inovasyon odaklı bir lider-yönetici profili yetiştirmeyi amaçlıyor.
Prof. Dr. Vedat Akgiray, ‘’İster kurumsal bir ortamda çalışan ister bireysel girişimci olan tüm öğrenci adaylarımız için nihai hedefimiz, günümüz iş dünyasındaki karmaşık yönetim sorunlarını ve fırsatlarını tanımlayıp analiz edebilecekleri donanıma sahip liderlik becerilerini kazandırmak.
Sosyal medya, vatandaş gazeteciliği gibi dinamiklerin yarattığı etki ve kamuoyu baskısı ile şeffaflık ve hesap verebilirlik özellikle iş dünyasında giderek daha fazla talep edilen özelliklerin başında geliyor. Programımız bu anlamda etik ilkelere ve kurumsal yönetişim prensiplerine bağlı sorumlu liderlik kavramına önem veren yaklaşımıyla dikkat çekiyor’’ diyor.
Telekomünikasyon ve IT sektöründen mezunlar ağırlıkta
Bu güne kadar 700 üzerinde mezun veren program sayesinde mezunlar, Boğaziçi Üniversitesi’nde aldıkları eğitim ve kurdukları network ile Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen firmalarında etkin pozisyonlarda çalışmalarına başarı ile devam ediyor. Executive MBA programının öğrenci profilini ağırlıklı olarak Telekomünikasyon ve IT sektörü çalışanları /yüzde 18) oluşturuyor. Bu profili Banka ve Sigortacılık (yüzde 16), Kozmetik ve İlaç (yüzde 9), Hızlı Tüketim (yüzde 9), Enerji (yüzde 7), İnşaat (yüzde 6) sektörleri izliyor. 30 yaş ve üstü öğrenci profiline sahip olan programın katılımcıları ortalama 9 yıllık iş deneyimine sahip. Katılımcıların mevcut iş hayatındaki pozisyonları ise Pazarlama (yüzde 22), Finans /Denetim (yüzde 21), İş ve Strateji Geliştirme (yüzde 15), CEO &Partner, Genel Müdür, Ortak (yüzde 12) gibi farklılıklar gösteriyor.
Dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarıyla eşdeğer
Prof. Dr. Vedat Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Programı’nın Türkiye’de ilk ve öncü bir program olarak tasarlandığını vurgularken yükseköğrenimde özel üniversitelerin girişinden sonra artan rekabette Boğaziçi Üniversitesi’ni daha ileriye taşımak, Boğaziçi efsanesini ‘Lider-Yönetici Eğitimi’ alanında da devam ettirmek amacı ile bu sene programın yapısının yenilendiğini ekliyor. Bu kapsamda Türk iş dünyasının önde gelen isimleriyle ve Boğaziçi mezunlarıyla birlikte çalışıldığını belirten Akgiray, Harvard, Duke, NYU, LSE, HEC, Columbia gibi dünyada sıralamada en üstte olan üniversitelerin programlarının incelendiğini ve Executive MBA programının farklı bir boyuta taşındığını ekliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Programı’nın ‘modüler’ yapısı konsantre ders içerikleri üretmeye olanak sağlarken öğrencilere Sürdürülebilirlik ve Enerji, Sosyal Girişimcilik, Yatırım Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Veri Bilimi, Hukuk, İnovasyon gibi farklı alanlarda ders alarak uzmanlaşma imkanı sunuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Programı yenilenen programı ile ayrıca tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına tekrar kampüse dönme fırsatı yaratıyor. Uzun iş hayatında yaşanan hızlı değişimlere uyum göstermek, yeniliklere adapte olmak isteyen Boğaziçi mezunları, programın modüler derslerine katılabiliyor. Bu yıl 42 mezun diledikleri dersleri seçerek programa katıldı.
Günümüzde bir tıp doktorunun da yöneticilik becerisine sahip olması bekleniyor
Dijitalleşme ve teknolojinin yaygın kullanımı, yapay zekâ, arttırılmış gerçekçilik, nesnelerin internet gibi yeni alanların doğduğu; genetik, mühendislik, fizik, tıp, hukuk gibi disiplinler arası alanların iç içe geçtiği günümüzde söz konusu hızlı değişimin finans, pazarlama, organizasyon ve işletme dünyasında kardan çok itibarın ön plana çıktığı yeni düzenlemeler ve çalışma şekilleri getirdiğini vurgulayan Vedat Akgiray, ‘’Executive MBA programını yeniden tasarlarken gelişmelerin parçası olmayı ve yön veren mezunlar vermeye devam etmeyi hedefledik. Küreselleşme sadece ekonomileri, ülkeleri ve insanları fiziksel olarak birbirine bağlamadı. Uzmanlıklar da birbirine yakınlaştı, finans, mühendislik, tıp, eğitim gibi farklı disiplinler de aynı uzmanlık havuzunda toplanıyor. Bir tıp doktorundan da yönetici olması bekleniyor, yazılım yapan girişimci bir mühendisten de. Herkesin finanstan ve pazarlamadan anlaması kendi organizasyonunu kurup yönetebilmesi gerekli. Özellikle üst düzey yöneticilerin kendi alanları dışında hızla değişen diğer alanları da anlayabilmesi rekabette onlara avantaj sağlıyor’’ diyor.
Mezunların vaka çalışmaları üniversitede ders olacak
Katılımcılara Tezsiz Yüksek Lisans derecesi veren programda öğrenciler mezun olmak için bitirme projesi hazırlıyorlar. Boğaziçi Üniversitesi’nin Harvard Üniversitesi ile yaptığı çalışmalar doğrultusunda Yrd. Doç.Dr.Hayri Tongarlak yönetiminde bitirme projesi yerine isteyen ve projeyi yapacağı şirketten verilerini kullanma izni alan öğrenciler ise ‘Vaka çalışması’ (‘Business Case’) hazırlama opsiyonuna sahip. Böylece hazırlanan vaka çalışmalarının yayınlanması ve üniversitede ilgili derslerde kullanılması amaçlanıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA programı 11 ay süren hafta içi iki akşam ve Cumartesi tam gün eğitim, Çarşamba akşamları da seminer derslerinden oluşuyor. Program içinde isteyen öğrenciler bir hafta o senenin konusuna uygun olarak belirlenen bir üniversitede ders alıyor ve ayrıca oradaki önemli şirketlerin üst düzey yöneticileri ile seminer programlarına katılıyor. Programın tamamı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine özel olarak hazırlanıyor. Mezunlar da istedikleri zaman bu programa katılabiliyorlar. Bu çerçevede 2016-2017 Akademik yılında University of Texas ile de bir program düzenlendi.
2017 Sonbahar dönemi başvurularının başladığı program hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yöneticiler, yönetici adayları, girişimciler ve yetkinliklerini geliştirmek isteyen profesyoneller 10 Nisan, 2 Mayıs veya 24 Mayıs tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek Info Days’a katılarak program hakkında detaylı bilgiler alabilecekler.