Akademik ve profesyonel mimari pratiklerin içinden gelen 25’i aşkın mimarın katıldığı “Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak” konferansı sürecinde, Türkiye’de mimarlık alanında yaşanmakta olan değişimler, var olan sorunlar, mimarlığın gündelik siyasetle ilişkisi, mimarın rolleri, konvansiyonel pratikler, alternatif yaklaşımlar ve tüm bunların mekânsal üretim süreçlerine yansımalarıyla biçimlenen geniş bir tartışma çerçevesi oluştu. Konferansın sonunda, dünyada ve Türkiye’de mimarlık eğitiminden meslekî ortam ve mimarlığı tartışma kültürüne kadar uzanan çok boyutlu bir tablo ortaya çıktı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık?”, söz konusu konferansın gündemini oluşturan tartışmalar üzerinden geliştirilen bir diyaloglar dizisi olarak tasarlandı. Soru-cevap yöntemiyle ilerleyen diyaloglar, “Tartışma Kültürü ve Eleştiri; Erk ve Mekân Politikaları; İnşaat, Yapılaşma ve Kentleşme Dinamikleri; Alternatif Yaklaşımlar; Eğitim; MeslekiOrtam; Roller ve Aktörler” olmak üzere yedi alt başlıkta toparlanıp biçimlenerek kitap haline getirildi.
Mesleğin farklı cephelerinden, önde gelen mimarların seslerini bir araya getiren bu çalışma, Türkiye’de 21. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşan mimari iklime ilişkin güçlü bir söz üretirken, geleceğe dair öngörü ve ipuçları da barındırmakta.
Dr. Evren Aysev’in derlediği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan yeni çıkan eser, mimarlık dünyasına önemli katkılar sağlayacak.