Bu kitap herkese şans getirecek

1dk okuma

Hepimizin hayat hikâyesi bir tarih… Kimimiz onu yazıyoruz, kimimiz yaşıyoruz! Bazılarımız ise yazılmış olanı yaşadığımızı söylüyoruz. Hepimizin hayat hikâyesini yazan bir yazar Sinem Çelebioğlu! İlk roman denemesi “Şans Kurabiyem” ile edebiyat dünyasına iddialı bir giriş yaptı. Kitabı, oldukça ilgi gören Çelebioğlu okuruna heyecan dolu bir yolculuk vaat ediyor.

Haberin Devamı

Şans Kurabiyem’i yazma sebebiniz neydi? Neden böyle bir kitabın yazılması gerekiyordu?

Hayal kurmanın ve yeri geldiğinde de bunları gerçekleştirmek üzere uyanmamız gerektiğini anladığım bir dönemde iç sesim bu kitabı yazmamı fısıldadı bana. Çünkü geçmişimize takılmak hepimizin yaptığı büyük bir hata! Nedense anıları çok rahat konuşuyoruz da geleceğe dair hayallerimizi dile getirmekten korkuyoruz. Bu kitapta, kendi hayatını yeniden yazmak isteyen ve bilgisayarının başına geçerek, düşlediği geleceğini satır satır yazan Mavi karakterinin hikâyesini okuyoruz.

Kitaba başlarken “Siz hiç kendi hayatınızı yeniden yazmak istediniz mi?” diyorsunuz. Bu kitap, sizin hayatınızı mı anlatıyor?

Şans Kurabiyem'de iç içe iki hikâye var. Biri Mavi'nin zorlandığı esas sürece odaklanıyor. Artık ayağa kalkmanın zamanı geldiğine inanıyor ve bunun için hayatını yeniden yazmaya karar veriyor. İkinci kurgudaysa işte bu hikâyeyi okuyoruz. Mavi'nin deli dolu olduğu, istediklerine ulaşabildiği, anılarından silmesi gerekenleri unuttuğu ve tanışmak istediği kişilerle karşılaştığı... Bence herkes, kendi hayatını baştan yazabilir. Tıpkı benim gibi.

Kitabın başkarakterinin adı Mavi… Neden bu ismi seçtiniz?

Haberin Devamı

Denizlerin ve gökyüzünün rengi ne denli enginse, Mavi de gözlerinde o kadar yoğun duygular barındıran bir karakter. İç dünyası gözlerine yansıyor ve ancak çok derin baktığınızda onu gerçekten anlayabiliyorsunuz.

Şans Kurabiyem’in karakterleri bize ne diyor?

Şans Kurabiyem'in birbirinden renkli karakterleri var ve hepsi de okurların hayatına dokunabileceği şeyler söylüyor... Mavi, ne olursa olsun umutların yitirilmemesi gerektiğini; çevresindekiler, ailenin ve dostluğun önemini; hayatına girenlerse gerçek sevginin gücünü vurguluyor.

Kitap hem başkarakterin dilinden hem de üçüncü şahısın ağzından bir anlatımla ilerliyor. Bu anlatım tarzı ile neyi amaçladınız?

Ben üst kurmaca tekniğini severim. İç içe geçen kurgular ve o kurgulardaki matematiksel denklem, paralellik hoşuma giden ayrıntılardır. Metinler arası geçişi, anlatıcı farklılığıyla vermek bana daha doğru geldi. Bu nedenle Mavi'yi anlatıcı diliyle, biraz daha uzaktan ve duygularına tanık olarak, iç hikâyedeki neşeli kızı da kendi ağzından, yaptıklarıyla dalga geçirterek ve çok eğlenerek yazdım.

Kitabınızı edebi açıdan nerede görüyorsunuz?

Haberin Devamı

Akademisyen gözümle kitabımın yazım tekniğini değerlendirebilirim. Üstünde titizlikle çalıştığım, karakterlerin incelikle işlendiği ve farklı kurgusuyla dikkat çeken bir örnek Şans Kurabiyem. Ama tür olarak romantik komedi seven, gülmenin ve hayal kurmanın anlamını bilen, aşkı hayatlarının odak noktası yapan okurlara hitap ettiğini söyleyebilirim.

Kitap “Bu benim hayat hikâyem!” dedirtiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

İlk kitabım olmasına rağmen aldığım yorumlar beni çok mutlu ediyor. Herkes hayatından bir parça buluyor ve "Sen benim hayatımı yazmışsın!" diyenler o kadar çok ki... Bu kitabın, okuyanlara şans getireceğine yürekten inanıyorum.

Röportaj: Ömür Kurt

Haberle ilgili daha fazlası: