Boğaziçi Üniversitesi’nde deneysel edebiyat atölyesi

1dk okuma

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve deneysel edebiyata odaklanan bağımsız platform Metin Deneyleri Alanı “Kurgu Nakli: Disiplinlerarası Bir Metin Deneyi” başlıklı bir etkinlik düzenliyor.

Haberin Devamı

Edebiyatın oyun yönüne odaklanan Kurgu Nakli etkinliğinde Murat Palta'nın edebiyattan ilham alan doğaçlama çizimleri Alper Canıgüz ve Afşin Kum'un eşzamanlı olarak üretecekleri öykülere kaynak olacak.

 

Deneysel edebiyata odaklanan bağımsız platform Medea’nın (Metin Deneyleri Alanı), Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlediği Kurgu Nakli: Disiplinlerarası Bir Metin Deneyi etkinliğinde Alper Canıgüz, Afşin Kum ve Murat Palta yaratım süreçlerini deneysel performanslarıyla izleyicilerle paylaşacaklar.  

Kurgu Nakli: Disiplinlerarası Bir Metin Deneyi etkinliğinde Alper Canıgüz ve Afşin Kum’un eşzamanlı olarak üretecekleri öyküler, Murat Palta’nın edebiyattan ilham alan doğaçlama çizimlerine eşlik edecek. İki disiplinden üç farklı sanatçının yaratım sürecini deneysel bir performans olarak gözlemleme imkânı sunan etkinlik, Medea ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenleniyor.

 

Yaratım süreçlerine ve disiplinlerarası üretime yönelik sorgulanabilecek konuları kapsamlı bir oyunla ortaya koyan Kurgu Nakli etkinliğinin ilk aşamasında, belirli bir öykü okunduktan sonra bu öykünün kurgusu Murat Palta’nın çizimiyle farklı bir disipline aktarılıyor. İkinci kısımda ise ilk metinden habersiz olan yazarlar, Alper Canıgüz ve Afşin Kum, çizimden yola çıkarak tekrar edebiyata dönüş yapıyor ve çizimi kurgusallaştırıyor. Böylece sanatseverler önce Murat Palta’nın doğaçlama olarak üreteceği çizimin, ardından bu çizimden esinle Alper Canıgüz ve Afşin Kum’un eşzamanlı yazacağı öykülerin yaratım süreçlerini baştan sona takip edebiliyor.

Haberin Devamı

 

Kurgu Nakli etkinliğiyle farklı sanatçıların başkalaşan yaratım süreçlerinin ve disiplinler arasındaki yaratıcı aktarımın birinci elden gözlemlenebilmesi amaçlanıyor. Etkinlikle farklı sanat dallarında eserin neye göre düzeltildiği, hangi noktasına odaklanıldığı incelenerek farklı şekilde deneyimlediğimiz sanat dallarının yaratım süreçleri arasında bir ortaklık bulunup bulunmadığı inceleniyor. Afşin Kum, Alper Canıgüz ve Murat Palta’nın yaratım süreçlerini sıfır noktasından takip edebilme imkânı veren etkinlikte bu üç sanatçı, ilhamlarını birbirlerinin ürettiği eserlerden alıyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve Medea işbirliğiyle düzenlenen etkinlik 18 Şubat Cumartesi günü saat 18:00’de Boğaziçi Üniversitesi İbrahim Bodur salonunda ücretsiz olarak takip edilebilir. Katılım için rezervasyon kayit@metindeneylerialani.org yapılabilir.

Haberin Devamı

 

http://nazimhikmetmerkezi.com/kurgu-nakli-disiplinlerarasi-bir-metin-deneyi/

Haberle ilgili daha fazlası: