DİDEM ŞARMAN KİMDİR?
Didem Şarman kendisini, “Eski milli yelkenci, son 6 senedir ise kişisel gelişim alanında çalışmalar yapan, bunun da son 4 senesini Astroloji alanında devam ettiren, hayvan ve doğasever, insanlara yaşamlarını anlamlandırmaları için yardımcı olmaya çalışan” biri olarak tanımlıyor. Ayrıca kendi kurduğu "Didem Şarman Astroloji Danışmanlık & Eğitim" şirketi bünyesinde üç yıldır astroloji alanında danışmanlık ve eğitim veriyor.
Bu mesleğe girişiniz nasıl oldu? Zaten ilgili miydiniz, yoksa hayatınızın bir dönüm noktası mıdır?
Spiritüel etkiler ve işaretler yaşamımda bir şekilde hep vardı. Hayatın içindeki işaretleri takip etmeyi seven biriydim. Kişisel gelişim alanında eğitimler almam tamamen bir hocanın beni keşfetmesi ile oldu. Astroloji ise inanmadığım bir alandı, arkadaşımın zoru ile eğitim aldım diyebilirim :)
Hangi alanlarda danışmanlık yapıyorsunuz?
Öncelikli alanım ikili ilişkiler. Ardından iş hayatı ve kariyer planlaması.
Astrolojiden para kazanmanın tek yolu danışmanlık yapmak mıdır?
Eğitim verilebilir, seminerler yapılabilir, şirketlerle çalışılabilir.
Bu işi yapmak isteyenler, nereden başlamalılar?
Doğru bir okul araştırmasının ardından, yabancı kaynakları da satın alarak, okuyarak başlayabilirler.
Peki, astrolog olmak isteyen insanlar nasıl bir eğitim almalı?
Kesinlikle en az 1,5- 2 senelik eğitimler alınmalı. Öncelikle gidilecek öğretmenin resmi bir şirketi olması, vergi ödemesi, kurumsallaşmış olması ve öz geçmişinin gerçek eğitimlerden oluşuyor olması çok önemli; çünkü Türkiye’de bazı insanlar kendi öz geçmişlerini olmayan yerler veya olmayan okullarla şişirmeyi çok seviyorlar.
Bir astrolog eğitimlerinin yeterli olduğuna ne aşamada karar verebilir?
Bir astroloğun eğitimleri hiçbir zaman yeterli değildir. Örneğin benim 4. senem şu an, hala yılda birkaç kez hocalarımla görüşüp, ders alıyorum. Bu işlerin en iyileri bile yirminci yıllarında hala daha fazla öğrenmek için kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Ben oldum diyen yanılır yani. Nitekim “Oldum” diyen insanların hata yapmaktan korktuğunu, her insan gibi hata yaptığında ise bunu kabul etmeme eğiliminde olduğunu gözlemliyorum.
Son yıllarda, astrolojiye olan ilgi sanki artıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? Bu ilgi sadece takip edenler olarak mı, yoksa mesleğe olan ilgide de bir yükseliş var mı?
Bunun iki yönü var diyebilirim. Birincisi Astroloji popüler bir meslek olabildiği için, insanların eğitim alıp hemen Astrolog olmak istemeleri ki aslında işin içine girince kalıcı ve güvenilir olmanın hiç de öyle kolay olmadığını anlıyorlar. İkincisi ise insanların giderek artan bir “Kendini arayış” süreci içinde olmaları. İnsanlarımızın bu zamanda atladıkları en önemli şey “Kendine zaman ayırmak ve ruhunun ihtiyaçlarını belirlemek”. Astroloji kişinin kendi yetenekleri, potansiyelleri ve yaşam yolu ile ilgili bilgiler verdiği için elbette okuyuculardan da giderek artan bir ilgi var. Hatta artan ilgi keşke sadece ilişkilerle ilgili gelecekleri yönünde olmasa da, kendini tanımak, potansiyellerini anlamak üzerine olsa. :)
Astroloji biraz Tarot ya da bir çeşit fal olarak algılanabiliyor. İnsanları bu konuda bilinçlendirmek için ne yapılmalı?
Doğru bilgilendirme yaparak işe başlayabiliriz. Ben danışmanlık yapmadan önce ilk söylediğim cümle şudur: “Ben falcı değilim, isimleri bilemem, kişilerin şu an zihninden ne geçtiğini okuyamam. Benim işim zamanın kalitesini yorumlamak. Ben zamanı anlatacağım, sen de bu zamanlar geldiğinde, doğru zamanda doğru kararları alabileceksin...”
Günlük burç yorumlarına ne kadar inanmalıyız?
Günlük burç yorumları inanılacak bir şey değildir. İnançla ilgisi yoktur. Belirli kişilere hitap etmesi veya o günün yorumunun “çıkması” da beklenmez. Günlük yorumlar o günün kalitesini anlatırlar ve işlerinizi buna göre planlamanızda yardımcı olurlar. Örneğin iş görüşmeleri için negatif enerjili bir günde bunu yapmamanız yönünde sizi uyarırlar. Yoksa ne olacağını nasıl bilebiliriz? Bilme veya öngörü kısmı tamamen kişisel haritalar ile olabilecek bir durum zira.
Bir kitap da yazıyorsunuz. Konusu nedir, ne zaman çıkacak?
Astrolojide ikili ilişkilerin değerlendirilmesi ile ilgili. Nasip olursa Ocak 2016’ta İnkılap Yayınevi’nden çıkacak.