Peki ya, dünyanın en çok görülen fotoğrafını çekmeye ne dersiniz? Hatta bir de bu fotoğraf insanlara mutluluk aşılasa, huzur verse, çayır çimen dolu olsa tadından yenmez, değil mi? İşte şimdi, yanıtını asla bilmediğinizi düşündüğünüz bir soru sorulduktan sonra, cevabı öğrenip “Aaa hakikaten ya” diyeceğiniz andayız: Dünyanın en çok bakılan fotoğrafı, Windows XP arka planında yer alan “Bliss” adlı kare.
Mutluluk anlamına gelen bu ikonik masaüstü fotoğrafı, bugüne dek 1 milyar kere görüntülenmiş. Çeken fotoğrafçı ise, şu anda 76 yaşında olan Charles O’Rear. Tam 21 yıl önce, 1996’da, O’Rear kız arkadaşını görmeye giderken California’nın Sonoma bölgesinden geçiyor ve olaylar gelişiyor. Düşünsenize, sevgilinizin yanına gidiyorsunuz. Hava çok güzel, bulutlar bembeyaz ve muhteşem görünüyor, zaten sevdiceğinizi göreceğiniz için modunuz ekstra yüksek. Karşınıza yemyeşil bir tepe çıkıyor. Arabayı sağa çekip yanınızdaki orta format fotoğraf makinesi ile bir fotoğraf çekiyor ve yolunuza devam ediyorsunuz. O anda, bunun hayatınızı değiştireceğine dair hiçbir fikriniz yok.
O’Rear fotoğrafı, önce Corbis adında bir Amerikan reklam ve telif şirketine gönderiyor ve 2000 yılında, Windows XP hayatımıza girmeden bir yıl önce de Microsoft gelip telifini satın alıyor. Şu anda da, “76 yaşındayım ve Microsoft Bliss fotoğrafımın hayatıma kattıklarının farkındayım. Tarihin fotoğrafı en fazla görülen fotoğrafçısıyım ve bu şöhretin her bir saniyesinden keyif aldım,” diyor.
O’Rear’ın sevgilisiyle ilişkisi ne oldu, bu konuda hiçbir fikrimiz yok; ama Bliss’te yer alan tepenin artık bir üzüm bağı olduğunu, bir de Charles O’Rear’ın bugünlerde ne yaptığını biliyoruz. Akıllı telefon kullanıcılarını doğrudan etkileyecek New Angles of America isimli bir proje için çalışıyor. Şanına yakışacak şekilde telefonların arka planları için Büyük Kanyon gibi ikonik mekanların, belki de Bliss’ten daha fazla görüntülenecek fotoğraflarını çekiyor. Charles O’Rear bu işi gerçekten ciddiye alıyor ve gün içinde defalarca baktığınız telefonunuzun arka planının size bir şey hissettirmesi, ilham vermesi gerektiğine inanıyor.
Yazan: Yeşer Sarıyıldız