İşte kolej tercih rehberi

7dk okuma

Ücretlerinden, öğretmenlerine özel okullarla ilgili tüm bilgiler burada

Haberin Devamı

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

Haberin Devamı

 

 

Okul rehberiniz 

Okul seçiminde ülkemizde hala son kararı aile veriyor. Türkiye'nin köklü okullarından mezun olan ailelerin en büyük hayallerinden biri de çocuklarını da bu okullara göndermek. Ancak, bu çocuklar için pek de kolay değil. Öncelikle Seviye Belirleme Sınavı engelini aşmaları gerekiyor. Biz de bu nedenle kapak konumuzu ailelerinin izinde gidenlere ayırdık. Anne babaları, büyükanne ve dedeleriyle aynı okula gidip, aynı havayı soluyanların hikayesini topladık. Aynı okuldan mezun olan aileleriyle çocukları o koridorlarda buluşturup, bahçede dolaştırdık. En az yarım asırdır Türk eğitim tarihinde yaşayan okullardan mezun olanlar ve onların izinde giden çocuklarının ortak kültürüne tanıklık ettik.

İyi okul nasıl seçilir

Haberin Devamı

Eğitim eskiden bir sınıf, bir öğretmen ve kara tahtadan ibaretti. Yıllar geçtikçe öğretmenin rolü de, sıralar da kara tahta da değişti. Öğretmen yol gösterici, tahta dünyaya açılan pencere, sınıf kapıları açık bir kariyer merkezi haline geliyor. "Çocuğumu hangi okula göndersem?" sorularının kafalarda olduğu bugünlerde uzmanların kapısını çaldık. Bu sorunun cevabını aradık. Onlardan doğru tercih konusunda öneriler aldık. Çocuğunuz için okul ararken onların önerilerine kulak vermekte yarar var.

Sınav kaygısını gözardı etmeyin

Haberin Devamı

Özel okulla giriş koşulları ve sınav takvimini ve okulların kontenjan durumunu dikkatli okuyun. Seviye Belirleme Sınavı'na giren binlerce adayın kaygısını da sayfalarımıza yansıttık. Onların bu dönemi rahat atlatmaları için psikolog Ferahim Yeşilyurt'un ailelere söyleyecek çok şeyi var.

Öncesi ve sonrası için tüyolar

Kuşkusuz sınavı başarmak kadar, okula girmek için iyi bir tercih yapmak da önemli. Sınava doğru geri sayım yaptığımız bugünlerde öğrencilerin bir yıl boyunca çalışıp harcadıkları emeğin karşılığını almak sadece birkaç saatle sınırlı. Sınava günler kala uzmanlardan küçük tüyolar aldık. Sınav öncesi ve sınav anında yapmamanız gerekenlerin bir kez daha altını çizdik.

Beklenen gün öncesi hem velilere, hem de adaylara yönelik hazırladığımız bu kolej ekinde okullardan haberlere de yer verdik.

Haberin Devamı

Unutmayın, önemli olan en yüksek puanlı okula girmek değil, mutlu ve başarılı olabileceğiniz bir yerde okumak.

Eğitim dünyası, okulları ve sınavlarla ilgili diğer detayları www.hurriyetegitim.com 'dan takip edebilirsiniz.

Yararlı olması dileğiyle...

Haberin Devamı


Nuran Çakmakçı

 

Seçim yaparken bir kez daha düşünün

 Çocuğunuzu kolejde okutmak için, yılda en az 15 bin lira ayırmanız gerekiyor. Peki iyi okul için kriteriniz ne olmalı, seçim nasıl yapılmalı? Biz sorduk, uzmanlar yanıtladı. 

Okul seçimi çocuk için alınan en önemli kararlardan biri. Çocuğun geleceğini şekillendirecek bu seçimi yaparken ailelerin kafası karışık. Tercihini özel okuldan yana kullanacaklar ise hangi kriterlere öncelik vereceği konusunda kararsız. Çocuğunun iyi bir eğitim alması için en az 15 bin TL'yi gözden çıkaracak aileler ince eleyip, sık dokuyor.

Özel okul seçiminde kriterler ne olmalı, okulun akademik başarısı mı, yoksa çocuğa verdiği değer mi daha önemli? Bu soruları uzmanlara sorduk. İşte, çocuğunuz için doğru özel okulu seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

 
Çocuğunuzu da yanınızda götürün

Prof.Dr.Ayla Oktay (Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi)

Her yılın mayıs ve haziran ayları, çocukları ilk defa okula başlayacak olan aileler için bir arayış dönemi haline geliyor. Her aile çocuğu için en iyi olan okulu ve en başarılı öğretmeni bulmak istiyor. Ama çok okul ve öğretmen hakkında bilgi sahibi olan ebeveynlerin bir müddet sonra kafaları karışıyor. Okul seçimi çocuğun yaşamı ile ilgili en önemli kararlardan biri. Bu açıdan çocuğun başladığı okul öncesi eğitim kurumu veya ilköğretim okulunu seçerken dikkat edilmesi gereken birçok faktör var. Her şeyden önce çocuğunuzun özelliklerini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Çocuğun akademik başarısı her zaman yaşam başarısını garantisi etmiyor. Bu nedenle akademik hedefleri çok yüksek bir okul seçmek isterken, ilerleyen zamanda nelerle karşılaşacağınızı da düşünmeniz gerekiyor.

Okul, çocuğa sevimli gelmeli

Okulun amaçları, disiplin yaklaşımı, sizin çocuk yetiştirme anlayışınıza uyuyor mu, okulun aileyle ilgili taleplerini karşılamaya siz anne-baba olarak yeterince hazırlıklı mısınız, okulun yönetim felsefesi, öğretmen profili, sosyal bir ortam olarak çocuğunuza uygun mu? Bu soruların cevabı kuşkusuz okul seçiminde büyük önem taşıyor. İster bir okul öncesi kurum, isterse bir ilköğretim okulu olsun çocuk, ilk defa okula başlıyorsa, okulun ona sevimli gelmesi, orada olmayı istemesi de çok önemli. Bunun için çocuğunuzun okuluna karar vermeden mutlaka onu da okula götürün ve okulla ilgili görüşünü alın.

 
Evinizden uzak olmasın 

Özellikle büyük şehirlerde trafikte harcanan zamanı da göz önünde bulundurarak eve yakın olan bir okul olmasına da dikkat etmelisiniz. Okulun fizik koşulları, kütüphane, laboratuar imkanları, öğrenciye sağladığı aktivitelerinin çeşitliliği de okul tercihinde önemli etkenlerden. Tercih zamanında önemsiz gibi gözükse de televizyon, radyo, gazeteler ,ilan panoları ve benzeri iletişim araçlarındaki bilgilerde mutlaka yararlanın. Okulu seçerken doğrudan okul yönetiminden, görüşüne güvendiğiniz kişilerden, o okuldan eğitim hizmeti almış ailelerden görüş alın. Bu sizin doğru karar vermenize katkı sağlar.

 
BUNLARI SORUN

Uygulamalı okulları tercih edin: Okul seçimi çocuk için alınan en önemli kararlardan. Çünkü 3 ile 7 yaş arasındaki beyin gelişimine uygun bir eğitimin verilmesi çocuğun gelecekteki başarısını büyük oranda etkiler. Bu dönemde çocukların beyinleri çok hızlı bir şekilde gelişir. İnsan hafıza ve zekasının yüzde 75'i 3 ile 7 yaş arasında oluşumunu tamamlar. Bu nedenle çocuğun okul öncesinde ve ilköğretim okulunda aldığı eğitim çok önemli. Bu yaştaki çocuklar, soyut kavramları algılamada yetersiz olur. Bu nedenle öğretmenler, araç gereçler ve kullanılan görsel dokümanlar eğitimde çok önem kazanır. Özel okul seçerken de okulun eğitime bakış açısını öğrenmelisiniz. Yaparak, yaşayarak öğreten okulları tercih etmelisiniz.

Öğretmenleri tanıyın: Öğretmenlerin eğitimli olması, mesleğini sevmesi de seçiminiz için çok önemli. Çünkü eğer çocuğunuz öğretmeni sevmemişse kesinlikle eğitim kalitesi düşük olur. Okul öğretmenlerinin tecrübeli olması da seçiminizi belirleme de etkili olmalı. Çünkü yeni mezun öğretmenlerin deneyim süresine ihtiyacı olur. Bunun yanı sıra okulun öğretmenleri yeni yaklaşımları takip etmeli ve veliler ile sürekli iletişim halinde olmalı.

Yabancı dil eğitimin sorgulayın: Okul seçerken sosyal alanların çokluğu, yabancı dil eğitimine önem vermesi de bir başka dikkat edilmesi gereken nokta. Ama her şeyden önemlisi ebeveynler bireysel eğitime önem veren kurumları tercih etmeli. Her öğrencinin ayrı bir kişiliği olduğunu bilen, öğrenme çeşitliliği olan eğitim kurumları seçilmeli.

Eğitim sistemi yaşama hazırlamalı: Okul, öğrenciyi yaşama hazırlar. Özellikle ilköğretimde bilgi, kavram, değer becerilerin gelişmesiyle öğrenmeyi öğrenme gerçekleşir. İlköğretim çocuğun ilerde karşılaşabileceği sorunlara akıl yürüterek çözüm bulabilmeyi öğretir.

Çocuğunuza uygunluğunu araştırın: Okul seçerken herkesin farklı yetenekleri olduğunu unutmamanız gerekir. Bu açıdan çocuğunuzun özelliklerini bilmeli, onun öğrenme yeteneğini karşılayabilecek bir okul tercih etmelisiniz. Seçeceğiniz okuldaki eğitim, çocuğunuzun gelecekteki yaşamına ışık tutabilmeli. Bilgiyi ezberletmeden, bilgiye ulaşma becerisini çocuğa vermeli. Okul içinde çocuk, her durumda duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeli, okulda sosyal katılım becerilerini kazanmalı. Okul aynı zamanda hoşgörüye önem vermeli ve çocuğun araştırma, sorgulama yeteneğini geliştirmeli.

 
Doğru tercih için dikkat etmeniz gerekenler

İki hafta sonra büyük maraton sona eriyor. Seviye Belirleme Sınavı'nda ter dökecek öğrencilerin verdikleri emeğin meyvelerini toplamasına az kaldı. Sınava hazırlık süreci kadar tercih aşaması da öğrenciler için büyük önem taşıyor. Bu süreçte hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmamaları gerekiyor. İşte atlamamanız gereken tüm noktalar.

Bu yıl 8. sınıfta öğrenim gören öğrenciler 4 Haziran’da Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girecek. Sınav sonuçları ile birlikte öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanı da (OYP) açıklanacak.

OYP, her öğrenci için 6, 7, 8. sınıfın sonunda hesaplanan sınıf puanı ile hesaplanan puanı gösterecek. Öğrencilerin puan üstünlüğüne göre sıralamasıyla OYP sonucunu alan öğrenciler tercih listesi oluşturacak. Ancak, bu listeyi puan ve istek sırasına göre belirleyecek. Yaptıkları listeyi ise okulları aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na verecekler. 

 

OYP ile tercih listesi oluştururken...

* OYP'nizin en az 196 olması gerekiyor

* Adaylar birinci tercih döneminde en çok 12, ikinci tercih döneminde en çok 6 okulu tercih edebilecek

* Liste OYP ile öğrenci alan tüm okul gruplarından karma, puan ve istek sırasına göre oluşturabilecek

* Seçeceğiniz okulların tümünü sadece bir ilden seçebileceği gibi il ve ilçe sınırlaması olmaksızın tüm illerden de tercih yapılabilecek. Ancak okullar arası nakil için puan veya sırala denkliği şartı olacak.

* Tercih listesine alacağınız özel okullar ikinci yerleştirmeye dahil edilmeyecek, sıralamadan çıkarılacak

 

OKUL SEÇİMİ YAPARKEN

Tercih döneminde, listenize alacağınız 12 okulun;

* 5’ini daha çok istediğiniz ancak daha yüksek sıralama ile veya puanla öğrenci alan okullardan yapın.

* 4’ünü girme şansınızın yüksek olduğu okullardan ya kullanın.

* 3’ünü kendinizi garantiye almak için size göre daha düşük sıralama ile öğrenci alan okullardan seçiniz.

2. tercih döneminde açık kontenjanı da dikkate alarak tercih listenize alacağınız okulun;

* 3'ünü yüksek puanlı okullardan yapın

* 2’sini puanınıza yakın okullardan yana kullanın

* 1’ini girme şansınızın yüksek olduğu okullardan seçiniz.

 

OYP ile tercih yaparken...

* Tercih yaparken önemli olan Ortaöğretime Yerleştirme Puanınız değil, OYP sıralamanızdır. Çünkü OYP sıralamanız tüm 8. sınıflar içindeki yerinizi yani girebileceğiniz okulları gösterir.

* Gelecekte dünyanın her yerinde çalışabilmeye hazırlanmak için aynı sıralama grubundaki okullardan hazırlık sınıfı olanları öncelikli tercih etmelisiniz.

* Ulaşım sorunu yaşamamak için aynı puan grubundaki okullardan evinize yakın olan önceliğiniz olmalı.

* Evinize uzak okullardan birini istiyorsanız pansiyonu olup olmadığına mutlaka bakın.

* Seçeceğiniz okulun fiziki durumuna ve semtine dikkat ediniz.

* En düşük sıralama ile öğrenci alan bir anadolu lisesine girebilmeniz için bile İstanbul için yaklaşık ilk 22,000 içine girmeniz gerektiğini bilin. Bu okullardan birine girmenin bile önemli olduğunu göz ardı etmeyin.

 

Tercihiniz geleceğinize yön verecek

Doğru tercih için Nisan ve Mayıs aylarına kadar OYP, SBS, Özel Sınav ve Yetenek sınavları ile öğrenci alan tüm ortaöğretim kurumlarının özelliklerini mutlaka inceleyin.

* Akademik liseler için: (Özel Türk ve yabancı okullar, fen, anadolu, anadolu öğretmen, sosyal bilimler, askeri liseler, polis kolejleri, fen ve teknoloji lisesi, güzel sanatlar ve spor liseleri, konservatuarlar)

Seçeceğiniz okulun mezunlarının kariyer seçeneklerini, üniversite giriş başarısını, yabancı dil hazırlık sınıfı olup olmadığını dikkate alın.

* Meslek liseleri için:

Mesleğin gelecekteki geçerliliğinin ne olabileceğini göz önünde bulundurun. Seçebileceğiniz alandan iş bulabilme şansınızın ne olduğunu inceleyin. Özel yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği ile öğrenci alan okulların şartlarının size uyup uymadığını araştırın. Farklı sınavlarla öğrenci alan ve girdiğiniz tüm okul gruplarının sınav sonuçlarını değerlendirerek size en uygun okulu seçin. 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası: