Türkiye Bankalar Birliği’nin Mart 2015 verilerine göre,
bankacılık sisteminde ocak-mart 2015 döneminde faaliyet gösteren banka sayısı 51. Mevduat bankaları sayısı 34, kalkınma ve yatırım bankaları sayısı 13 ve katılım bankaları sayısı ise 4.
2015 ilk çeyrek itibariyle mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı 11.236 oldu.
Çalışan sayısı 201 bin oldu Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.154 kişi (yüzde 1.6 oranında), Aralık 2014 yılsonu rakamlarına göre 595 kişi (yüzde 0.3 oranında) artarak 201.481 oldu.
2014 yılsonu rakamları ile karşılaştırıldığında çalışan sayısı, özel sermayeli mevduat bankalarında 194 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 129 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 41 kişi azalırken, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 958 kişi arttı.
Mevduat bankalarında banka başına çalışan sayısı 5.746. Bu rakam kamu sermayeli bankalarda 18.617, özel sermayeli bankalarda 8.713 ve yabancı sermayeli bankalarda 2.287.
Ocak-Mart 2015 dönemi itibariyle, bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 1’i ilköğretim, yüzde 15’i orta öğretim, yüzde 78’i yükseköğretim kurumları mezunu, yüzde 6’sı ise yüksek lisans ve doktora yapmış olanlardan oluşuyor.
Yöneticiler içeriden yetişiyorYeni mezunların en gözde sektörlerinden olan bankacılık, her yıl on binlerce yeni mezunu bünyesine katıyor. Daha çok iktisat ve idari bilimler, işletme, ekonomi bölümlerinden alım yapan ama bunların yanı sıra matematik mühendisliği, edebiyat, sosyoloji, psikoloji gibi çeşitli bölümlere de açık olan bankalar, insan kaynakları sistemlerinin belki de en iyi oturduğu kurumların başında geliyor. Yeni mezunların her birine kariyer planı sunuyor, yöneticilerin yüzde 70’ini kendi içlerinden yetiştiriyorlar.
GARANTİ BANKASI Alımların yüzde 80’i yeni mezun- 2015 yılında yaklaşık 2.000 kişiyi bünyesine katmayı hedefleyen Garanti Bankası, her yıl olduğu gibi bu yıl da alımların yaklaşık yüzde 80’ini yeni mezunlardan yapacak.
İşe alım süreçlerinde artık mülakatlar pek çok pozisyon için online olarak web tabanlı bir portal üzerinden yapılıyor.
Genel müdürlük ve Türkiye geneline yayılan bini aşkın şube için alım yapacak olan banka, tüm adayların müşteri odaklı, değişime açık, iletişim becerilerinin kuvvetli olmasını bekliyor. İşe alım kriterleri arasında, özellikle de yeni mezunlar için herhangi bir bölüm kriteri bulunmadığını, kendileri için önemli olanın adayın, Garanti Bankası çalışma kültürüne ve Garanti’deki yaşama uyum sağlayabilmesi olduğunu söyleyen Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Osman Tüzün, “İşe alım politikamızın yüzde 80’ini yeni mezun alımına odaklamış bir banka olarak, içeriden terfiye ve gelişime oldukça önem veriyor, bu noktada adayların kariyer haritasını da özenle takip ediyoruz” diyor.
YAPI KREDİ5 ayda 1.000 kişiyi işe aldılar
- Geçen yıl 2.000’den fazla kişiyi işe alan Yapı Kredi Bankası, 2015 yılında da mayıs sonu itibariyle banka ve iştiraklere yaklaşık 1.000 yeni mezun aldı. İşe alımlarda adayların bankacılık sektörüne olan ilgisi nitelikli, potansiyeli yüksek ve Yapı Kredi’nin kurum kültürü ile uyum sağlayabilmesi ve kurumda çalışma istekliliğine de dikkat ediliyor.
Şube ağı ve genel müdürlük yönetimlerine yapılan alımlarda ağırlıklı olarak iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları değerlendiriliyor.
Adaylar öncelikle İngilizce, genel yetenek ve sayısal, algılama ve hafıza sınavlarına tabi tutuluyor. Bu süreçleri başarıyla tamamlayanlar daha sonra mülakata alınıyor. Yapı Kredi İK ve Organizasyon Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, “İnsan kaynakları planlamamızı yaparken önceliğimiz mevcut çalışanlarımıza fırsatlar yaratmak ve içerideki yeteneklerin değerlendirmek. Çalışma arkadaşlarımızın, iç ilanlara başvuru yapmalarına imkan tanıyan online başvuru sistemi sayesinde çalışanlarımız farklı birimler arasında transfer olabiliyor” diyor.
AKBANK
Şubelerde yerel piyasayı bilen kişileri istiyorlar- Akbank, bu yıl bitiminde, yaklaşık 1.700 yeni çalışanı bünyesine dahil etmeyi planlıyor. Sene başından beri genel müdürlük, şube ve bölge kadrolarına alım yapan ve yapmaya devam edeceklerini söyleyen Akbank İnsan Kaynakları ve Strateji’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, “Özellikle şube ve bölgelerde, yerel piyasanın dinamiklerini iyi bilen kişileri bankaya kazandırmaya ağırlık veriyoruz. Bu nedenle pek çok farklı üniversite ve bölümden istihdam yaratıyoruz. Ancak alımlarda ağırlıklı olarak iktisadi ve idari bilimler ve mühendislik bölümleri öğrencileri öne çıkıyor” diyor. Yeni mezun alımlarında yetenek testleri, kişilik envanteri ve yetkinlik bazlı mülakatlar yapılıyor.
Çalışanlarına dikey ve yatay kariyer olanakları sunduklarını söyleyen Yüce, “Örneğin deneyimsiz olarak nitelendirdiğimiz yönetici adaylarımız için genel müdürlüğe kadar uzanabilecek dikey bir kariyer yolumuz var. Performansı yüksek çalışanlarımız bu basamakları tırmanarak çok hızlı yükselme imkanına sahipler” diyor.
FİNANSBANK
18 ay sonra terfi etmek mümkün
- İşe alımların yüzde 70’inden fazlası yeni mezunlardan oluşan Finansbank, 2015’te toplamda 2.000 kişiyi işe almayı planlıyor. Finansbank İK Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, Finansbank’ta kariyer olanaklarını şöyle anlattı: “Henüz kariyerinin başında olan, Finansbank’ta yetkili yardımcısı olarak göreve başlayan Finansçıları işe başladıkları ilk günden itibaren kapsamlı eğitim ve gelişim programlarına dahil ediyoruz. Finansçılar, kariyerine mevcut görevinde devam etmeyi arzu ediyorsa, performansları doğrultusunda 18 ayın sonunda yetkili olarak terfi edebiliyor, kariyerinde 4 yılı tamamlamalarının ardından ise yönetmen olabiliyorlar. Yüksek performans gösteren Finansçıların ise 3 – 6 ay daha erken sürede yönetmen olarak terfi olmalarını sağlayarak, başarılarını ödüllendiriyoruz. Kariyerin, terfinin yanı sıra görev değişikliklerini de kapsayan bir yolculuk olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda kendi kariyer yollarını çizebilmeleri için çalışanlara Kariyer Mimarisi uygulaması ile destek oluyoruz. Çalışanların geçmek istediği bölümleri önceden tanımasını sağlıyoruz.”
ŞEKERBANK
Tarım bankacılığına odaklanıyorlar- Şekerbank, toplam 400 yeni mezunu işe almayı hedefliyor. Şube ihtiyaçları için deneyimsiz çalışan alımlarında 4 yıllık üniversite mezunu olunması şartı aranıyor.
‘Anadolu bankacılığı’ misyonu doğrultusunda, tarım bankacılığı satış kadroları için de yeni mezun ziraat mühendislerini bankacılık ile tanıştırarak sektöre kazandırıyorlar. Gişe kadroları satış için yetiştirilen ve yönlendirilen pozisyonlar olup, bu kadrolar için de 4 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranıyor.
Şekerbank İK Genel Müdür Yardımcısı Nejat Bilginer, “Bankacılık deneyimi olmayan adayları şubelerde satışta yetiştirilmek üzere gişe kadrolarına alımını yapıyoruz. Çok başarılı olmaları durumunda 6-10 yılda şube müdürü olma şansları da olabiliyor” diyor.
ING BANK
Yurtdışında kariyer imkanı- Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı merkezine ağırlıklı olarak yeni mezun alımı yapacak olan ING Bank, şubeleri için de geçen senelerde olduğu gibi 350 yeni alım yapmayı öngörüyor.
İşe alımlarda iktisat, işletme, mühendislik, bankacılık ve
finans bölümleri öne çıkıyor. Yeni mezunların bir kısmını uluslarası rotasyon programına tabi tuttuklarını söyleyen ING Bank İK ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Seçil Refik, “Türkiye’de işe başlayan çalışanlarımıza ING Global içerisinde çeşitli ülkelerde görev alma ve uluslararası kariyer yapma imkanı da sunuyoruz” diyor.