8 ülkede yapılan araştırmaya göre her üç çalışandan biri, iş ve özel yaşam arasında dengeyi sağlamanın son beş yıl içinde giderek zorlaştığını düşünüyor. Y kuşağı, diğer kuşaklarla kıyaslandığında iş ve özel yaşamları arasındaki dengeyi yönetebilmek için fedakârlıklar yapmaya istekli. Araştırma, çalışanların işlerinden beklentilerini ve neden işten ayrıldıklarını, neden işte devam ettiklerini ve bu kararların farklı kuşaklar arasında nasıl bir değişim gösterdiğini de yansıtıyor. Y kuşağının yüzde 80’i için işyerinde kalma nedenleri arasında rekabetçi ücretler ve esneklik dahil diğer faydalar yer alıyor.
Düşük zam istifa nedeni
Tüm dünyada çalışanların istifa etmelerinde ilk gerekçe olarak düşük maaş artışı öne çıkıyor. Diğer sebepler ise terfi olanağının yokluğu, aşırı mesai saatleri, takım çalışmasının desteklenmediği iş ortamı ve esnek çalışmaya izin vermeyen bir yönetim.
İş tercihinde ücret başta
Araştırma, Y kuşağını elde tutmanın bir yolunun da esneklik sağlama olduğunu gösteriyor. Bu kuşağın yüzde 74’ü esnek çalışmayı destekleyen iş arkadaşları ve yöneticiler istiyor. Çalışanlar için iş tercihinde rekabetçi ücret ve ek kazançlardan sonra en önemlisi esneklik ve kariyerini ilerletebilme olanağı.
Tam zamanlı çalışanların üçte ikisi ailelerine yakın bir yerde çalışma olanağını uzun çocuk bakımı yardımına ve uzaktan çalışırken gerektiğinde e-posta ve telefonları kapatabilme gibi olanaklara tercih ediyor.
Araştırmaya göre iş hayatında yönetim kademelerine geçme aşamasındaki genç kuşağın mesai saatleri geçen beş yıl içerisinde arttı. İş-yaşam dengesini kurmanın zor olduğu yönünde görüş bildirenlerin oranının en yüksek olduğu ülke yüzde ise 49 ile Almanya oldu.