Teknolojide topuk sesi az çıkıyor

1dk okuma

Erkek çalışan sayılarının kadın çalışanlardan çok daha fazla olduğu alanlardan biri de teknoloji. Bunun yanında, teknoloji alanında çalışan kadınların ücretlerinin, aynı işi yapsalar bile erkeklerden daha düşük olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

TEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında çalışan kadınların sayısını arttırmaya yönelik pek çok çalışma yapılıyor. Ancak, buna rağmen teknoloji dünyası halen erkek çalışanların çoğunlukta olduğu bir sektör. Dünya Ekonomi Forumu’nun 2014 yılına ait bir çalışmasına göre, Avrupa’da teknoloji alanında çalışan 7 milyon kişinin sadece yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Aynı çalışmaya göre, Türkiye’de teknoloji alanında çalışan kadınların sayısı yüzde 10 civarında. General Electric’in (GE) yaptığı bir araştırmaya göre de küresel olarak bilişim teknolojileri ve mühendislik pozisyonlarında çalışan kişiler arasında kadınların oranı yüzde 13-24 iken, bu kadınların yalnızca yüzde 17-30’u üst düzey yönetici pozisyonlarına yükselebiliyor. Yüksek öğrenim gören kadınların sayısı erkeklere göre daha fazlayken (yüzde 55’e, yüzde 45), STEM eğitimi söz konusu olduğunda kadınların oranı önemli ölçüde düşüyor. ABD’de mühendislik diploması olan 5 bin 500 kadın arasında yapılan anketin sonuçlarına göre kadınların yüzde 40’ı mesleği bırakıyor ya da mesleğini hiçbir zaman yapmıyor.

GOOGLE’DA İNCELEME
STEM alanlarındaki erkek dominantlığının ücretlere de yansıdığı çokça tartışılıyor. Son olarak geçen hafta The Guardian gazetesinde çıkan bir habere göre, ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı birimlerin Google’da yaptığı incelemeler sonucunda aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerin kadınlardan daha çok ücret aldıklarına dair bulgulara rastlandı. Çalışma Bakanlığı’ndan Janet Herold, henüz incelemenin tamamlanmadığını ancak şu ana kadar yaptıkları çalışmalarda ücretlerde kadınlar aleyhine bir ayrım yapıldığına dair veriler bulduklarını söyledi. Google ise çalışmanın arkasındaki metodolojinin net olmadığını belirtti ve iddiaları reddettiğini açıkladı. Şirket, yakın zamanda kadın ve erkek çalışanların ücretlerindeki eşitsizliği globalde kapadıklarını belirtmişti. Teknoloji firmalarındaki ücret eşitsizliğini gündeme taşıyan bir başka örnek de Yahoo’da yaşandı. Eski CEO Marissa Mayer’in yerine geçmeye hazırlanan Thomas McInerney’e teklif edilen ücretin yıllık 2 milyon dolar olduğu ortaya çıktı. Bu rakam, Mayer’in aldığı yıllık 1 milyon doların iki katı. Bunun yanında, McInerney ilk yılında hedeflerine ulaşabilirse ek olarak 4 milyon dolar daha alacak. Bu da Mayer’in bu yıl aldığı 3 milyon dolardan daha fazla. Çalışanların şirketler hakkında yorumlar yazdığı bir platform olan Glasdoor’un 534 bin katılımcıyla yaptığı ücret araştırmasına göre de kadın ve erkek çalışanların ücretleri arasındaki en büyük fark yüzde 28 ile bilgisayar programcılığında.

Asya kökenlilere daha az maaş ödeniyor
ABD Çalışma Bakanlığı’nın ücret eşitsizliği nedeniyle teknoloji şirketlerine açtığı davalar sadece kadın-erkek eşitsizliği ile kalmıyor. Son olarak veri analitiği firması Palantir’e Asya kökenli çalışanlarına daha az maaş ödediği gerekçesiyle dava açılmıştı. Bir başka büyük teknoloji firması Oracle’a ise beyaz çalışanlarına siyahi ya da Asyalı çalışanlarından daha fazla ücret ödedikleri için dava açıldı. Oracle da bunun siyasi bir karar olduğunu düşündüklerini ücretlerin deneyim ve yetkinliğe göre belirlendiğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası: