2016’nın ilk çeyreğinde en çok ilgi gören meslek, bakkallık, bayilik ve büfecilik oldu. İlk çeyrekte, bu meslek kolunda 4 bine yakın yeni işyeri açıldı. Gözden düşen mesleklerde ise şoförlük başı çekiyor, ardından turist rehberliği, nakliyecilik ve seyyar satıcılık geliyor.
Haberin Devamı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yayınladığı bir raporla, 2015 yılında ve 2016’nın ilk üç ayında hem yıldızı parlayan meslekleri hem de ilgi görmeyen meslekleri açıkladı.
Sonuçlar ilginç. Çünkü son yıllarda, Türkiye’nin her ilinde ve hemen hemen her semtte ardı ardına açılan marketlerin esnaflığı bitirdiği söylenirken, 2016’nın ilk çeyreğinde en çok ilgi gören meslek; bakkallık, bayilik ve büfecilik oldu. İlk çeyrekte, bu meslek kolunda 4 bine yakın yeni işyeri açıldı ki, geçen senenin aynı döneminde de 2 bin 200 yeni bakkal bayi açılmıştı. Yani, açılan bakkal sayısı yüzde 80’in üzerinde arttı.
KUAFÖRLERİN SAYISI ARTIYOR Sadece bakkallık ya da bayilik değil, bu yılın gözde meslekleri arasına servis aracı işletmeciliği ile kuaförlük de girdi. Sadece üç ayda bin 980 yeni servis aracı işletmesi kuruldu ki; bu, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 25 artış anlamına geliyor. 2 bin 43 de yeni kuaför dükkanı açıldı; bu da yüzde 29 artış anlamına geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın araştırmasına göre ilgi gören mesleklerden biri de restoran işletmeciliği. 2016’nın ilk üç ayında bin 782 yeni restoran işletmesi açılmış ve 2015’in aynı dönemine oranla işletme sayısında yüzde 50’nin üzerinde artış olmuş.
ŞOFÖRLÜK GÖZDEN DÜŞTÜ Bakanlığın araştırmasında 2016’nın ilk çeyreğinde gözden düşen meslekler de var ki, bunların başında da şoförlük geliyor. Üç ayda 365 kişi şoförlük mesleğinden çekilmiş. Geçen sene de şoförlük mesleği, yıldızı sönen meslekler arasına girmiş ve 2015’in üç ayında 423 kişi mesleği bırakmış. Böylece sadece iki yılın ilk çeyreğinde şoförlükten çekilen kişi sayısı 800 kişiyi buldu. Bu yıl, yıldızı sönen meslekler arasında turist rehberliği, nakliyecilik ve seyyar satıcılık da girdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, raporunda Türkiye’deki esnaf ve sanatkarların durumuna da açıklık getiriyor. Buna göre, her 100 kişiden 2’si esnaf ve sanatkar. İşyeri sayısının nüfusa oranı ise yüzde 2,5’e yakın. İşletmelerin yoğun bulunduğu iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya.
2015’in yıldızı servis aracı işletmeciliği 2015 yılında yıldızı parlayan mesleklerin başında servis işletmeciliği geldi. Geçen yıl, 8 bin 300 yeni servis aracı işleten şirket kuruldu. İkinci sırayı ise nakliyecilik ve nakliye komisyonculuğu aldı. Bu meslekte de geçen yıl 2 bin 400’e yakın yeni işletme faaliyete geçti. 2015’te ilgi gören meslekler arasına yeni kurulan bin 800 işletme ile oto galericiliği, 2 bin 600’e yakın işletme ile konfeksiyon imalatçılığı ve 2 bin 653 işletme ile de emlak komisyonculuğu girdi.