İLK EKİP GİDİYOR
Yıldız Teknopark’taki çeşitli firmalardan 10 kişilik bir ekip Mayıs ayında ABD’ye gidecek ve 15 gün eğitim alacak. Bu, 17 Nisan’da Türkiye’de başlayacak olan eğitimlerin devamı niteliğinde olacak. Eğitimler arasında mentorluk, firma kurma, ticarileşme gibi ekosistemde girişimcilerin çok ihtiyaç duyacağı konular bulunuyor. Eğitimin ABD’deki kısmında firmalar yatırımcılarla da buluşacak ve projelerini anlatma fırsatı bulacak. Böylece, firmalar henüz kuluçka döneminde yatırım alma şansı da elde edecek. ABD’ye gidecek firmalar arasında bulunan bir kuluçka firmasının temsilcilerinin uçak bileti, konaklama, yemek giderleri ve 1 aylık eğitimi Yıldız Teknopark tarafından karşılanacak. Seçilen firma Vivosens, bioteknoloji alanında faaliyet gösteriyor. Mesut Güner, seçimi yaparken pozitif ayrımcılık yaptıklarını, Miray Tayfun’un kurduğu ve çalışanların çoğunu kadınların oluşturduğu bir firmayı seçtiklerini söylüyor. Starcamp’te düzenli aralıklarla hızlandırma programları yapılmaya devam edilecek. Hedef, beş yıl sonunda Starcamp’in kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve Silikon Vadisi’nde Türk kuluçka firmalarına desteğe devam etmesi.
GİRİŞİMCİLER KULLANABİLİYOR
Silikon Vadisi’ndeki ofisten isterlerse firmalar da belli bir ücret karşılığı yararlanabiliyor ve oraya temsilcilerini gönderebiliyor. Yani, firmalar nasıl Yıldız Teknopark Davutpaşa’da bir ofis kiralıyorlarsa Silikon Vadisi’ndeki ofiste de bir yer kiralayabiliyor. Yıldız Teknopark’ta bulunan firmalara Silikon Vadisi’ndeki ofisi kullanmaları iki amaçla öneriliyor. Birincisi ürünlerini orada pazarlamaları, diğeri de o bölgedeki yatırımcılar ile tanışmaları. Mesut Güner firmaların Silikon Vadisi’nde bir ofisinin olmasının farklı algılandığını, Avrupalı ve ABD’li firmaların bu girişimlere daha çok güvendiğini söylüyor.
EV SAHİBİ DE GİRİŞİMCİ
Mesut Güner, kiraladıkları ofisin sahibinin de bir girişimci olduğunu ve sakalları daha kıvırcık olan siyahi erkeklere özel bir traş bıçağı ürettiklerini anlatıyor. Bu firmanın piyasa değerinin 40-50 milyon dolar arasında olduğunu öğrenmişler. Güner, bu girişimcinin aslında çok yeni bir ürün yaratmadığını ancak ürününü çok iyi pazarladığını, bunun da çok önemli olduğunu vurguluyor.
ÖNCE EĞİTİM
TUBİTAK’ın açtığı Bigg (bireysel genç girişim) programı, parlak fikirli girişimlere 150 bin TL hibe desteği veriyor. Ancak, bu programa başvurabilmek için öncelikle aralarında YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin de bulunduğu bazı kuruluşların eğitiminde geçmek zorunda. Geçen hafta başlayan ve Yıldız Teknokent’te Star Bigg adı verilen eğitimlerin sonunda her kuruluştan TUBİTAK’a başvurmaya hak kazanan 40 firma seçilecek.