Satışçıların yıldızı parlayacak

1dk okuma

2015 yılı istihdam piyasası açısından durağan geçti. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler sebebiyle pek çok şirket işe alım planlarını durdurdu, bekle ve gör politikası izledi. Fakat istihdam piyasası 2016’da hareketlenecek. Özel istihdam bürolarının verdiği bilgiye göre en çok işe alım yapacak sektörler finans, perakende, ilaç, enerji olarak sıralanırken en çok aranacaklar ise yine satışçılar, muhasebeciler ve mühendisler olacak.

Haberin Devamı

2015’te yaşanan siyasi belirsizlikler ve bölgede yaşanan gelişmelerin yarattığı ekonomik dalgalanmalar işe alım sektörünü olumsuz etkiledi. Başta sanayi olmak üzere pek çok sektörde işe alımlar durdu. Fahat Türkiye’de faaliyet gösteren özel istihdam büroları 2016’dan umutlu.

ManpowerGroup’un bu hafta açıklanan 2016 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre de Türk işveren ilk çeyrekte işe alım planlarını arttıracağını söylüyor.

Türkiye’den işverenleri temsil eden 1.000 kişilik bir örneklem ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’deki işverenlerin yüzde 20’si Ocak-Mart 2016 döneminde kayda değer işe alım öngörülerine sahip. En yüksek işe alım öngörüleri finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler (+%24), üretim (+%22), ilaç (+%21 21), elektrik, gaz, su (+%21), tarım, ormancılık, avcılık, balıkçılık (+%21), toptan ve perakende ticaret (+%21) sektörlerinde görülüyor.

Türk işverenlerin yüzde 67’si önümüzdeki çeyrekte iş gücü sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını, yüzde 9’u iş gücü sayılarında düşüş olacağını öngörüyor.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, enerji ve ilaç sektörlerinin 2016’da yeniden hareketlenmesini beklediklerini söylüyor: “Son yaşanan gelişmelerin de gösterdiği gibi, enerji ihtiyacımız artarak devam edecektir. Enerjinin gerek üretilmesi, gerekse dağıtılmasında alınacak daha çok yol ve fırsat var. 80 milyona doğru hızla ilerleyen nüfusumuzun artık yaşlanması ile de ilaç sektörü eski dinamizmine kavuşmaya başladı”

Her dönem popüler
2016’da da her dönem olduğu gibi en çok aranacak pozisyonların başında satış geliyor. Satış pozisyonları mağazalarda çalışan satış temsilcilerinden ilaç şirketlerinde çalışan satış mümessillerine, bankalardaki satış kadrolarından şirketlerdeki satış müdürlerine kadar çok geniş bir grubu kapsıyor.

2015’te 4.500 kişiyi işe yerleştiren Adecco Türkiye Şirketler Grubu, en çok banka gişe yetkilisi, çağrı merkezi uzmanlığı, finans ve muhasebe ile ilgili pozisyonlar ve satış pozisyonlarına başvuru almış. Adecco Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Tibet Eğrioğlu, 2016’da da bankacılık sektöründe kredi kartı satış temsilcisi ve gişe yetkilisi pozisyonlarının sayı olarak ön plana çıkacağını söylüyor: “Perakende sektöründeki mağaza yöneticisi ve satış temsilcisi pozisyonları hem işe alım sayısı hem de iş fırsatlarına yapılacak başvuru sayısı olarak bankacılık sektörüyle başabaş seyredecektir.”

Dijital dönüşüm
Büyük şirketlerle yaşanan dijital dönüşümün 2016’da da devam etmesi bekleniyor, bu durum işe alımlara da yansımaya devam edecek. HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, “Teknoloji çağının gereği olarak, dijital iş tanımı içeriği bulunan pozisyonların birçok sektörde ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bankacılık bu konuda çok daha etkin sektör konumunda olacak. Pazarlama ve satış pozisyonları yanında firmaların online rekabeti adına dijital pazarlama uzmanlığına ilişkin pozisyonların da artış göstereceğini öngörüyoruz” diyor.

HRM Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Seven ise 2016’da hareketli geceçecek bir diğer sektörün perakende ve enerji olduğunu söylüyor: “Enerji sektörünün de hareketlendiği son dönemlerde, spesifik pozisyonlara yönelik mühendis arayışı da ön plana çıkıyor.”

En çok satış temsilcisi arandı
Yenibiriş’in verilerine göre 2015’te satış temsilcisi, muhasebe elemanı, İngilizce öğretmeni, garson, kasiyer, sekreter, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, yönetici asistanı, makine mühendisi ve güvenlik görevlisi şirketler tarafından en çok aranan pozisyonlar oldu. Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, 2016’da da yazılım, dijital pozisyonlar gibi doldurmakta zorlanılan teknik pozisyonların yanısıra satış, pazarlama ve muhasebenin en çok aranan pozisyonlar olmaya devam edeceğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası: