İŞ süreçlerini hızlandıran dijital çözümlerin açtığı kapıdan yapay zekâ ve otomasyonun da girmesiyle rutin işler artık robot yazılımlar tarafından gerçekleştirilmeye başlandı. Bu çözümlerden birini ‘UiPath’ gerçekleştiriyor. 2005’te Daniel Dines ve Marius Tirca tarafından Romanya’da kurulan UiPath, geçen haftalarda Türkiye ofisini açtı. Ofisin genel müdürü Microsoft’tan Samsung’a kadar birçok teknoloji şirketinde üstü düzey yöneticilik yapan Tansu Yeğen oldu. Biz de Türkiye ofisini ziyarete gelen şirketin CEO’su Daniel Dines ile röportaj gerçekleştirdik. UiPath’in bir robotik süreç otomasyonu olduğunu ve 200 bin kişi tarafından kullanıldığını ifade eden Dines, geliştirdikleri yapay zekâlı yazılımla insanı birebir taklit ettiklerini ifade etti. Dines, “İnsanların el ve göz ile yaptıklarını onun yerine, hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılandırılan bir yazılım robotu teknolojisi geliştiriyoruz. Mesela; gelen müşteri e-postalarının içeriği analiz edilip mutlu veya mutsuz müşteri ayrımları yapılabiliyor, ekranda görülen bir formun içinde neler yazdığı net okunup başka bir uygulamanın içine aktarılabiliyor. Çalışanların katma değersiz işlerini dijital asistan olarak üzerine alır ve ortalama olarak yüzde 50’den fazla vakit harcadıkları bu rutin, sıkıcı ve kural bazlı işleri onların adına gerçekleştirir ve çalıştıkları kuruma ek kapasite kazandırır. Bu sayede çalışanlar, duygusal zekâ, empati, kavramsal beceri, müşteri ile iletişim gerektiren ve insan zekâsına ihtiyaç duyulan katma değerli işleri gerçekleştirir” dedi.
HER ÇALIŞANA BİR ROBOT
Türkiye’nin önem verdikleri ülkelerin başında geldiğini anlatan Dines, sözlerine şu şekilde devam etti: “Dünyadaki 15. ofisimizi 10 kişilik çok tecrübeli bir ekiple başlattık. Özellikle 31.7 yaş ortalaması birçok ülkenin aksine çok genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’deki kurumlar, süreçlerini robot yazılımlarımız sayesinde otomasyona geçirerek hem verimliliklerini hem de rekabet avantajlarını arttıracak. Türkiye’de aynı zamanda çok yakında yeni üniversite mezunu gençlerin becerilerinin robotik yazılımlar konusunda da gelişmesi için önemli işbirlikleri duyuracağız ve görüştüğümüz üniversitelerde de ortak çalışmalar yapacağız. Özellikle gençlerin hızlı yeni teknoloji adaptasyonun ‘Her Çalışına Bir Robot’ vizyonumuzu gerçekleştirmede çok önemli rol oynayacağına inanıyorum. Tüm bu sunduğumuz özellikler ile Türkiye’deki özel sektör ve kamu kurumları dijital dönüşüm yolunda da beklentilerinin üstünde bir hıza kavuşurken, hızlı sonuçlar alıp, iş yapışlarında da hızlanacaklar ve ekonomik büyümeye doğrudan önemli katkıda bulunacaklar.”
BİN ADET ROBOT YAZILIM OLMALI
TÜRKİYE’de görüştüğü birçok kurumda robot yazılımların kullanılmaya başlandığını belirten Dines, “Fakat dünyada hem batıda hem de uzak doğuda robot kullanım oranları kurumlarda 1.000 adetlere kadar çıkıyor ve kurumlar çok önemli kazanımlar elde ediyorlar. Bu da kurumlar içinde üst düzey yönetimin bu konuya sahip çıkması ile gerçekleşiyor, aynı zamanda şunu gördüm ki Türkiye’de bu yolda hızla arayı kapatacağına ve UiPath kullanan kurum sayısının çok hızlıca artacağına güvenim tam. Şu anda UiPath kullanmaya başlamış olan Türkiye’deki kurumların da kazandıkları ek kapasiteyi verimlilik ve insan kaynağı olarak ölçmelerinden ayrıca mutluluk duydum” diye
konuştu.