Organizasyon sektörüne kalifiye eleman yetiştirecekler

1dk okuma

Haberin Devamı

Etkinlik ve organizasyon sektörü, kurumsal firmaların bayi toplantıları, ürün tanıtımları, basın toplantıları, yılbaşı yemekleri, motivasyon aktiviteleri, yurt içi-yurt dışı turları gibi şirket bünyesinde veya bayi ağında düzenlediği tüm aktiviteleri kapsıyor. Şirketlerin kurumsal etkinliklerle çalışan motivasyonu ve aidiyetinin arttığını görünce bu tip organizasyonlar da çoğaldı. Bu durum da kalifiye eleman ihtiyacını doğurdu. Fakat etkinlik, organizasyon alanında bir okulun olmaması bu ihtiyacın giderilmesini zorlaştırıyor.
Mice Eğitim de sektörün ihtiyacından yola çıkarak kuruldu. Bu sektöre girmek isteyen, nerden başlayacağını bilemeyenleri beklediklerini belirten Mice Eğitim kurucusu Melis Kahyaoğlu, birçok gencin bu sektöre girmek istediğini, eleman ihtiyacının da çok olduğunu söylüyor: “Dolayısı ile bu arz talebi bizde bu okul ile karşılayalım istedik. Kendi personelimizi de burada başarılı olacak mezunlardan sağlayacağız. Şimdiden mezunlarla görüşmek isteyen pek çok firma var. Bu okulda teknik ekipman (ses-görüntü-ışık sistemleri), dekor (malzeme bilgisi ve kullanım yerleri), otelcilik (mütabakat teknikleri, otel tanıma, otelcilik terimleri vb.), yaratıcı fikirler gibi organizasyon alanında gerekli ve yeterli olan tüm bilgiler verilecek.” Mice Akademi’de verilen eğitimler arasında dekor malzeme kurulumundan gastronomi eğitimine, teklif hazırlamaktan süsleme tekniklerine kadar pek çok konuya değiniliyor.
Türkiye’de kayıtlı 7.949 acenta bulunuyor. Ortalama çalışan sayısı yaklaşık 50 bin kişi. Sektörde pozisyona göre yaş aralığı değişiyor. Gençlerin özellikle başvurduğu ve başlangıç seviyelerinde ağırlıklı olarak 20-25 yaş arasındakiler görülüyor. Yetenekli, istekli ve kendisini bilgi ile geliştirmiş gençler 25 yaş sonrası yükselmeye başlıyor. Sektörde eğitim kadar tecrübe de önemli. Yapılan işler sırasında karşılaşılan olumlu veya olumsuz pek çok etken çalışanların kendilerini geliştirmesini sağlıyor.

Kalifiye personel ortak sorun
Ağırlıklı olarak üniversite öğrencileri organizasyonlarda part-time olarak çalışıyor. Okul bitince de ajanslara girmeye çalışıyorlar. Part-time sırasında aldıkları bilgiler ve yaptıkları işlerin çok sınırlı olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, profesyonel iş hayatına girince zorluk yaşadıklarını anlatıyor “Bizim işimizde tecrübe çok önemli. Müşteriye karşı bir duruşun olmalı, kriz yönetimi, insan yönetimi yapabilmelisin. Ancak gençler bunun farkında olmadan hızlıca ilerlemek istiyorlar. Tecrübe yoksa o halde eğitim olmalı ki ilk başta işin alfabesini, temel konularına, teknik konularına hakim olabilsinler. Diğer yönetim kısmını yani tecrübeyi zaten zaman içinde sahada kazanırlar. Sektörde biraz vakit geçirenler de işi biraz öğrendiğini veya öğrendiğini zannedip kendi şirketini açıyor. Dolayısı ile bizlerin sürekli elemana ihtiyacı oluyor. Asistan veya junior pozisyonlar bir şekilde dolduruluyor ancak orta yönetici kısmı hep eksik. Sektörde pek çok ajans birbirini tanır. Hepimizin ortak noktası ve kaybı kalifiye personel olmaması.” Etkinlik ve organizasyon sektörünün seyahat edip pek çok yer görülmesini sağlayan, birçok insanla tanışmaya imkan veren eğlenceli bir sektör olduğunu belirten Kahyaoğlu, bunları sağlarken sizden de eğitim ve deneyim aradığını söylüyor ve kendi mesleğini yapmak istemeyen veya üniversite öğrencisi, lise mezunu olup meslek sahibi olmak isteyenleri hedeflediklerini ekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası: