Nasıl sözleşmeli öğretmen olunur?

2dk okuma

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını açıkladı. 10 Ekim’de atamaları yapılacak sözleşmeli öğretmenlere yönelik şartlar da belirlendi. İşte o şartlar...

Haberin Devamı

ETÖ operas-yonları çerçevesinde açığa alınan öğretmenlerin yerine yenisi atanacak. Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta açıklama yaparak, 15 bin öğretmen ataması yapılacağını söyledi; ardından da atamaya ilişkin şartlar yayımlandı. Buna göre, 15 bin öğretmenin ataması 10 Ekim’de yapılacak ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puanı 50 ve üzeri olanlar başvurabilecek.

Detaylara geçmeden önce kısa bir bilgi vereyim. Memurlar, sözleşmeli ve kadrolu olarak iki şekilde göreve atanıyor. Sözleşmeli olanlar, çalıştıkları kurumlarla her yıl sözleşme imzalıyor ve hakları da bu sözleşme ile belirleniyor. Kadrolular ise aday memurlukları sonrası memurluğa hak kazanıyor ve tüm hakları korunuyor.

HANGİ İLLERE ATANACAKLAR?
Gelelim, 15 bin öğretmenin hangi şartlarda atamasının yapılacağına. Öncelikle, öğretmenler; Adıyaman, Ağrı, Erzurum, Karaman, Trabzon, Niğde, Malatya, Kilis, Kastamonu, Zonguldak, Çanakkale, Çankırı gibi kalkınmada öncelikli illere atanacak ki, bu şekilde 50 il bulunuyor. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde de öğretmen alımı yapılabilecek. Tüm bu atamalar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, boş öğretmen kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarına yapılacak.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?
Öncelikle, Türk vatandaşı olmak, gerekli yaş şartlarına uymak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, askerliği bitirmiş olmak, gerekli eğitim kurumlarından diploma sahibi olmak gibi memur olma şartlarını taşımak gerekiyor. Bunların dışında atanacak 15 bin öğretmen için özel şartlar da aranıyor. Birincisi, mezun olunan yükseköğretim programının, atama yapılacak öğretmenlik branşına uygun olması gerekiyor. İkincisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafın uygun görülen pedagojik formasyon eğitimi başarıyla tamamlanmış olmalı. Bunlara ek devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza da alınmamış olması gerekiyor.

Nasıl Başvurulacak?
- KPSS Puanı, 50 ve üzeri olanlar başvurabilecek.
- Başvurular, mebbis.meb.gov.tr ve ikgm.meb.gov.tr’den yapılacak.
- Öğrenim durumu birden fazla alana uyanlar, sadece birine başvurabilecek.
- Adaylar sözlü sınava tabi tutulacak.
- Sözlü sınavlar; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Samsun, Sivas, Trabzon illerinde yapılacak.
- Her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava girecek.
- Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak ve tercih yapma hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

Atamalar nasıl yapılacak?
- Sözlü sınav sonrasında sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih hakkı kazananların atama başvuruları, sözlü sınav sonuçlarının kesinleştiği tarihten itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilan edeceği süre içinde elektronik ortamda alınacak.
- Atamalar, sözlü sınavda 60 ve üzeri puan alanlardan, puan üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak ilan edilen kontenjanlar dâhilinde elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
- Puan eşitliği hâlinde KPSS puanı üstünlüğü dikkate alınacak.
- Atamalar, Milli Eğitim Bakanlı tarafından göreve başlanacak il ve ilçeye ya da okula doğrudan yapılacak.
- Ataması yapılanlar, ildeki ya da ilçedeki Milli Eğitim Müdürlükleri ile aralarında sözleşme imzalayacak.
- Sözleşme imzalayanlar, görev alacakları okullardaki norm kadrolara atanacak.
- Sözleşme süreleri bir yıllık olacak. Bir yılın sonunda sözleşmesi otomatik feshedilmeyenlerin, sözleşmeleri devam edecek.
- Sözleşmeli öğretmenler, 4 yıllık çalışma süresini tamamlamaları ve bu sürede de başarılı olmaları halinde eğitim kurumunun öğretmen kadrosuna atanacak.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası: