InnoCampus, üç Konteynerden oluşan ve tırlarla şehirden şehire taşınabilen sıra dışı bir mekanın içinde girişimcilik, inovasyon, yaratıcılık ve 3 boyutlu üretim teknoloji eğitimlerini sunuyor. Sunduğu programlar arasında girişimciler için girişim hızlandırıcı, startup haftasonu, hackathon ve lise girişimcilik ve yaratıcılık kampı var.
Şu ana kadar farklı şehirlerde 230 girişimci yoğun girişim hızlandırıcı programlara katıldı. 1000’in üzerinde genç de farklı atölyelerden yararlandı.
Şu anda Gaziantep’te, mülteci ve Türk gençlere girişimcilik eğitimleri veren InnoCampus, bundan sonra Şanlıurfa ve
Hatay’a gitmeyi planlıyor.
Gaziantep’te ilk defa Birleşmiş Milletler - Uluslararası Göç Örgütü ile ortak bir program düzenlediklerini ve takımların yarısını mültecilerden seçtiklerini söyleyen InnoCampus Program Yöneticisi Memet Ünsal, “Mülteci ve Türk girişimci gençler beraber çalışıyorlar. Gaziantep, bu açıdan ilk aklımıza gelen şehirdi. Gaziantep, sanayisi gelişmiş, girişimcilik açısından önemli bir şehir. Mülteci yoğunluğu yüksek, Gaziantep Üniversitesi’nde 1.700 civarı Suriyeli öğrenci var ve şehirde Suriyeliler tarafından kurulmuş 800 civarında KOBİ var. Hem Gaziantepli, hem de buraya yerleşen mülteci gençlerde girişimcilik konusunda önemli bir potansiyel var” diyor.
Çocuklara robotlarla eğitim veriyorlar
Girişimcilik eğitimlerinden sonra ortaya çıkan projeler de olmuş. Bir tanesi Robot Cafe. Savaşta anne babalarını
kaybetmiş çocuklara robotları kullanarak farklı konularda uygulamalı eğitimler düzenliyorlar. Robotlar üzerinden güneş sistemi, takım çalışması, temel fizik ve kimya konularında atölye içerikleri var. Bu eğitimlerin bütün çocukların temel kavramları öğrenmesi ve teknolojiyi keşfetmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Ünsal, “Şu ana kadar 100 kadar atölye çalışması gerçekleştirdiler. Yaptıkları çalışmaların Türkiye’de özel okullardan başlayarak temel eğitim müfredatı içinde kullanmayı planlıyorlar. Bu şekilde iş modelini sürdürülebilir hale getirip ihtiyacı olanlara bedelsiz olarak düzenledikleri atölyeleri finanse edebilmeyi hedefliyorlar.”
Diğer bir projenin adı Joon. Türk ve mülteci zanaatkarların çalışmalarını yeni teknolojiler kullanarak ve tasarım desteğiyle farklı objelerde kullanıyorlar. Örneğin üzerinde bir hattatın çalışması olan bir aydınlatma sistemi ürettiler. Zanaatkarlarla tasarımcıları bu şekilde bir araya getiren bir platform üzerinde çalışıyorlar. Bu şekilde zanaatları unutulmaya yüz tutan kişilerin çalışmalarına yaratıcı ürünlerle hayat vermeyi planlıyorlar.
Huzur köşeleri tasarlıyor
Konteynerden çıkan fikirlerden biri de Corners (köşeler). Fikrin yaratıcısı Suriyeli dekoratör Dara Dandashi (25) insanların ruh halini yansıtan ve kendilerini huzurlu hissedecekleri köşeler tasarlıyor. Bu köşeler hem evinizin bir parçası, hem de bir şirketin, restoranın köşesi olabilir. Çalışmalarına başlamadan önce köşeyi kullanacaklarla detaylı bir çalışma yaparak bu kişileri yakından tanıyan Dandashi, daha önce Turkish Daily News’e yaptığı açıklamada projeyi tasarlarken Suriye’deki savaş sırasında sık sık yer değiştirmesinden ilham aldığını söylemişti.
Mülteci meselesine girişimciliğe araç olarak bakıyoruz
InnoCampus’ün amacının, Türkiye’nin her bölgesindeki gençlere girişimciliğin farklı aşamalarında ihtiyaçları olan araçları öğretmek, cesaret vermek, hibe desteği sağlamak ve onları yolculuklarının ilerleyen aşamalarında da destek alabilecekleri kişi ve kurumlarla tanıştırmak olarak özetleyen Memet Ünsal, “Mülteci meselesine bir sorun olarak bakmaktansa girişimciliği bir araç olarak kullanarak buradaki fırsatları hayata geçirmek istiyoruz. Mültecileri ekonomiye daha fazla katarak ve katma değerli ürünler geliştirmelerine destek olarak istihdamı arttırmayı ve bu konuda Türkiye’nin dünyaya başarılı bir örnek sunmasını hedefliyoruz. Suriyeli girişimcilerin Türklerle bir arada çalışmalarının da topluma uyumları açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden programlarımızı Türkçe/İngilizce ve Arapça tercüme desteğiyle karışık olarak farklı şehirlerimizde devam ettireceğiz” diyor.
İş fırsatları konusunda destek olabiliriz
8 Nisan’da Gaziantep’te projeye dahil olan ve gençlere insan kaynakların alanında hizmet veren kendi şirketi OneWorld Consulting’i anlatan Tim Bright, “InnoCampus’ü çok yaratıcı ve önemli bir proje olarak değerlendiriyoruz ve bu projeyi desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Hem start up kültürünü geliştirmek ve desteklemek, hem de inovasyon, teknoloji ve girişimcilik gibi konularla ilgili olarak gençleri eğitmek çok önemli bir misyon. İleride yine InnoCampus ile çalışacağız. OneWorld Consulting ekibi olarak, beyin avcılığı işimizden dolayı, iş fırsatları ve kariyer konusunda katılımcılara destek verebiliriz diye düşünüyoruz. İş dünyasından tanıdığımız kişilerle iletişim kurarak, umarım genç girişimcilere daha da fazla destek verebiliriz” diyor.