GENÇLER KÖRELMEMELİ
Pınar Abay, üniversitelerin eğitim formasyonlarının artık girişimciliği daha çok desteklediğini söylüyor. Ancak, kariyerine bu vizyonla başlayan gençleri köreltmemenin ve onları kaybetmemenin hem insan kaynakları hem de üst yönetimin sorumluluğunda olduğunu da ekliyor. Bunun için süreçler tasarlamak, üst yönetimle gençleri buluşturmak, projelere katmak gibi uygulamalar bulunuyor. Ayrıca Abay’a göre, şirketlerin gençlere girişimcilik konusunda çalıştıkları ilk 24 ay içinde eğitim vermesi çok önemli. Çünkü, çalışanların geliştirdikleri bir fikri yönetime kabul ettirip bunun bütçesini alabilmek için bile ayrı bir yetkinlik gerekiyor.
EKONOMİYE KATKI
Girişimcilik ekosisteminin gelişmesinden istihdam da pozitif olarak etkileniyor. Ancak Pınar Abay, girişimci ekoisteminin günümüzde çok az sayıda şehirde toplandığını hatırlatıyor. Bu nedenle milyar dolarlık şirketler buralardan çıkıyor. Abay, Türkiye de bu tip bir değer yaratabilirse gerek istihdam gerek makro ekonomiye önemli katkı olacağını düşünüyor. Bunun için kurumların içinden de startup çıkarabilmek gerekiyor. Murat Özyeğin de girişimcilik ekosistemin geliştirilmesi ve ayakta tutulmasının çok kritik olduğunu söylüyor. Özyeğin şöyle devam ediyor, “İstanbul maalesef şuan için dünyada ilk 40’ta bile sayılmıyor. Bu nedenle Türkiye’de çok fazla yatırımcı da yok. Kurumların girişimciliği girişimcilerle birlikte yapmaları, girişimcilik ekosisteminin de ayağa kalkması noktasında çok değerli. Bir girişim sayesinde farklı sektörlerde pek çok kişi için istihdam fırsatı doğabiliyor. Kurumsal girişimcilik bu anlamda ekonomiye çok katkı sağlayacak.”
GİRİŞİMCİLERLE İŞBİRLİĞİ
Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Fibabanka’da yakın zamanda ‘Finberg’ isminde bir platform kurduklarını aktarıyor. Finberg, kurum içi ve dışındaki girişimcileri buluşturuyor. Girişimcilere yatırım yapılabilen bu platformda girişimcilerle daha yakın bir işbirliği ortamı yaratma amaçlanıyor. Özyeğin, burada girişimcilere kesinlikle “Biz sana ortak oluyoruz, sen sadece bizimle çalışabilirsin” demediklerini, onların dinamik fikirleriyle süreçleri daha iyi bir noktaya getirmek adına bankayı girişimcilere yaklaştırdıklarını aktarıyor.
ÇALIŞANLAR ÖZGÜR OLMALI
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, çalışanların kendini özgür hissetmediği bir ortamda girişimci olmalarının beklenemeyeceğini belirtiyor. Bu kapsamda ING Bank’ta öncelikle çalışanlara birçok alanda özgürlük verdiklerini aktarıyor. Bunların arasında çalışanların mekandan ve zamandan bağımsız çalışabilmesi, istedikleri saatte işe gelip istedikleri saatte çıkabilmeleri, istedikleri kıyafetle gelmeleri gibi uygulamalar bulunuyor. Abay, yeni bir uygulama olarak üst yönetim toplantılarının da çalışanlara açık olduğunu söylüyor. “Şeffaflık çok önemli” diyen Abay, kişilerin çalışma temposunda başka fikirlere de zaman ayırabilecekleri bir habitat oluşturmak gerektiğini söylüyor. Bunun yanında, global bir banka olan ING Bank’ta çalışanlar farklı ülkelerdeki çalışanlarla ortak fikirler geliştirerek global fikir yarışmasına katılabiliyor. Abay, ING asistan ürününün Türkiye, Avustralya, Hollanda’daki çalışanların geliştirdiği bir fikirden ortaya çıktığını belirtiyor. Ayrıca, startuplarla iletişimi yürütmek için bir inovasyon merkezi açılmış. Abay, buradaki ekibin görevinin farklı sektörlerdeki startuplarla görüşüp iş birimlerinin ihtiyaçları için fikir üretmek olduğunu aktarıyor.