Kadınlar birbirlerine ilham veriyor

1dk okuma

Kadınlara ilham vermek için kurulan dijital kız kardeşlik ağı BinYaprak ve TurkishWIN’in kurucusu sosyal girişimci Melek Pulatkonak, “Otomasyonla güç gerektiren işler azalırken, meslekler değişirken, kadın erkek arasındaki farkı da kapatabiliriz” diyor.

Haberin Devamı

BinYaprak, kadınlara ilham vermek, rol model olmak için kurulmuş bir dijital kız kardeşlik platformu. 15 şirketle çalışan, 7 bine yakın üyesi olan BinYaprak’ta 400 rol model videosu var.

BinYaprak’ın ve aynı zamanda TurkishWIN’in de kurucusu olan Melek Pulatkonak, tam bir sosyal girişimci. İş hayatına New York Borsası’nda atılan, sonrasında hakia.com’da kurucu ortak olan Pulatkonak, 20 yıllık yurtdışı deneyimini geride bırakıp, Microsoft’da genel müdür yardımcısı olarak Türkiye’ye döndü. 2015’de TurkishWIN’i kurdu. İlham veren konuşmalar, mentorluk ve kampüs programları olan TurkishWIN fark yaratan kadınları bir araya getiriyor. Pulatkonak, 2013 yılında kurumsal hayatı tamamen bırakıp tam zamanlı TurkishWIN’de çalışmaya başladı ve ardından 2015’te dijital kız kardeşlik çemberi olan BinYaprak’ı kurdu. BinYaprak’ta kadınlara ilham veren videolar, canlı yayınlar ve sohbet odaları yer alıyor. 

Pulatkonak, “Kadınlar ve insanlar birbirine destek olsa her şey olur. Senin bir şey yapman için bütün dünyanın sana inanmasına gerek yok, bir kişi sana inansa senin hayaline ortak olsa sana yetiyor. Aynı değerlere sahip kadınları bir araya getirsek, yardım etsek neler neler yapabiliriz. TurkishWin böyle çıktı, global anlamda kariyeri olan ve kariyer sahibi olmak isteyen meraklı kadınların bir arada olduğu, birbirlerine destek oldukları bir topluluk, fark yaratan bir kız kardeşlik topluluğu diye konumladık” diyor.

Haberin Devamı

KADINLARIN YÜZDE 30’U ÇALIŞMAK İÇİN EŞİNDEN İZİN ALMAYI DÜŞÜNÜYOR
BinYaprak’ı ise çalışan kadınların profesyonel hayatta hiçbir networklerinin olmamasından hareketle kurmuş: “İş hayatına girince kadın üniversitedeki networklerinden kopuyor. Birçoğu mesleği seçme konusunda problem yaşıyor, mesleği bilmiyor. Kadının iş hayatında sevdiği mesleği yapması ve istihdama katılması için kurduk BinYaprak’ı. Bunun da özü sevdiğiniz mesleği yapmaktan geçiyor. Kadın sevdiği mesleği yapabilsin, bunun için kız kardeşlik dayanışmasında olsun ve kendisine bilgi tecrübe aktaracak diğer kadınlarla bir araya gelsin dedik. Rol model eksikliği var, eğitim sisteminden aileden kaynaklı meslek seçiminde sorun oluyor. Toplumsal yönlendirmeler çok. Bir çalışma yaptık kadın ve erkek ne düşünüyor diye. Kadınların yüzde 36’sı çalışmak için kocalarından izin alması gerektiğini düşünüyor. Ya da çocuk olduğu zaman kötü etkilenir diyorlar, kadınlar da böyle düşünüyor.” Önümüzdeki 10 senedeki değişimle oyunun kurallarının yeniden yazılacağını söyleyen Pulatkonak, “Meslekler değişiyor. Otomasyonla güç gerektiren işler azalırken, meslekler değişirken, kadın erkek arasındaki farkı da kapatabiliriz. Bir yerde tıkanmış ve sonra başarmış bir kadının hikayesi başka bir kadını tetikliyor. İş hayatında herkesin bir hikayesi var” diyor.

KADIN DOSTU ŞİRKETLERDEN BEKLENTİ ESNEK ÇALIŞMA
BinYaprak ve Xsights’ın 1.500 kişiyle yaptığı eşitlik araştırmasının sonuçlarına göre kadınların evlendikten sonra çalışmaması gerektiğini düşünen erkeklerin oranı yüzde 25 iken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14. Her on erkekten beşi (yüzde 51) kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini düşünüyor. Kadınların da yüzde 36’sı çalışmak için eşlerinden izin almaları gerektiğini düşünüyorlar.
Araştırmada kadın dostu şirketlerden beklentiler de sorulmuş. Kadın dostu şirketlerin özellikleri, esnek çalışma (yüzde 68), çocuk bakımı için yardım (yüzde 54), doğumgünü, karne günü gibi özel günlerde izin (yüzde 46) ve kadınlara özel liderlik programları (yüzde 33) olarak sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: