İş güvenliğinde mobil uygulamalar

1dk okuma

*

Haberin Devamı

Mobil cihazlar, artık 7’den 70’e hepimizin hayatında. İş sağlığı ve güvenliği alanında da birçok kuruluş, çeşitli yazılım programlarıyla mobil uygulamalar geliştirmeye başladı. Kurumsal veya bireysel kullanıma yönelik olan bu uygulamalar, hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde ücretli veya ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

1) WISER (Acil Durumlar için Kablosuz Bilgi Sistemi)
Tehlikeli maddelerle ilgili acil durum müdahalesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir uygulamadır. Acil durum eylemlerine yönelik bir kılavuz özelliği taşıyan bu uygulamada, tehlikeli maddelerle ilgili önemli ve ayrıntılı bilgilere hızlıca erişebiliyorsunuz. Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından geliştirilen WISER; madde tanımlama desteği, fiziksel özellikler, insan sağlığı bilgileri ve koruma ve önleme kılavuzu dahil olmak üzere tehlikeli maddeler hakkında geniş bir bilgi yelpazesi sunuyor.

2) Decibel X (Gürültü Ölçer)
Decibel X uygulaması; gürültü ölçen endüstriyel cihazlarla karşılaştırıldığında güvenilirlik oranı yüksek olan ve önceden kalibre edilmiş ölçümlere dayanan, piyasada az sayıdaki gürültü ölçer uygulamalarından biridir. Ses frekansının çok yüksek olduğu veya çeşitli makinelerden kaynaklanan parazit olasılığının bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanımı pek tavsiye edilmese de, iç mekan ortamları için öngörü sağlıyor.

3) AccuWeather (Hava Durumu Uyarıları)
Açık havada yürütülen faaliyetlerde; aşırı sıcak, şiddetli yağmur, sis veya kuvvetli rüzgar gibi hava koşullarını bilmek iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir. Aynı isimle web sitesi de olan AccuWeather uygulaması; ülkelere ve şehirlere özgü hava durumu bilgilerini sunuyor. Nem seviyeleri, ısı endeksleri ve rüzgar hızları gibi sunulan veriler, iş güvenliği riskleri hakkında daha iyi bir fikre sahip olunmasını sağlıyor.

4) OSHA-NIOSH Heat Safety Tool (Isı Güvenliği Aracı)
Bu uygulama çalışanların ve denetçilerin çalışma alanları için ısı endeksine dayalı risk seviyesini gösteriyor. Çalışanların ısı ile ilgili hastalıklardan korunmalarını sağlamak için alınması gereken koruyucu önlemler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz: Yeterli sıvı tüketimi, dinlenme molaları, acil durum planı, iş operasyonlarının ayarlanması, yeni çalışanlar için iş yükünün planlanması, ısı kaynaklı hastalıkların belirtileri ve semptomları vb. İlkyardım türü ve kişisel koruyucu donanımlarla ilgili de rehber olan bu uygulama, işyerlerinde ısı stresinin yönetilmesi konusunda farkındalık sağlıyor.

5) Ergonomics (Egonomi)
Ergonomics; ergonomik ofis ekipmanları üzerine tavsiyeler, işyerinde yapmak için çeşitli egzersizler ve ofis çalışanlarının molaları için programlanabilir hatırlatmalar sunan ücretli ve popüler bir uygulamadır. Bu uygulama, OSHA tarafından desteklenen Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Yarışması’nda ödül de almıştır. Aynı şirkette veya departmanda çalışan çok sayıda kişinin dahil edilebildiği; mola verilmesi, duruş pozisyonları ve sandalyelerin ayarlanması gibi konularda farkındalık katarak iyi bir rekabet ortamı da yaratıyor.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili öne çıkan mobil uygulamalardan 5 tanesine değinebildim. Hem günlük hem de iş hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz birçok faktörü kapsayan, çok fazla mobil uygulama mevcut. Bu tür faydalı uygulamaların daha da artmasını diliyorum.

İçerik Doğa HSE Group katkılarıyla hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası: