İnsan yönetiminin şampiyonları belli oldu

2dk okuma

İnsan yönetimi alanındaki başarılı, yenilikçi uygulamaları tanıtmak amacıyla dokuzuncu kez düzenlenen PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri sahiplerini buldu. Aksigorta, Arçelik, Boyner, İpekyol ve Sahibinden.com bu senenin takdir edilen şirketleri oldu.

Haberin Devamı

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN), 2008 yılından bu yana düzenlediği PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri 23 Mayıs’ta The Marmara, Taksim Hotel’de sahiplerini buldu.

İş dünyasının örnek alacağı çalışmalar arasında yerlerini alacak uygulamalar, deneyimli bir jüri tarafından detaylı bir eleme sürecinden geçilerek incelendi. ARGE Danışmanlık’ın desteği ile yapılandırılan ödül sürecinde, ana kategoriye başvuran firmaların saha değerlendirmeleri, Deloitte Türkiye tarafından gerçekleştirildi.

BÜYÜK ÖDÜL AKSİGORTA’YA
Gecenin en büyük ödülü olan, başvuran kuruluşlardaki en üst seviyedeki insan kaynakları uygulamalarının hayata geçirilmesinin, bu uygulama sonuçlarının etkin bir şekilde gözlemlenmesinin ve diğer kuruluşlara örnek olabilecek düzeyde olmasının beklendiği İnsan Kaynaklarında Liderlik Kategorisi’nde ise ödül Aksigorta’ya verildi.

FARK YARATANLAR
Bu yıl 23 markanın başvuru yaptığı ödül için Fark Yaratan İK Projeleri Kategorisi’ndeki adaylar PERYÖN’ün odaklarına öncelik vererek, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda dört alt başlık altında incelendi. Buna göre;

- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kategorisi’nde Bin Yaprak projesiyle İpekyol Giyim,

- İşveren Markası Yönetimi Kategorisi’nde yetenek kazanımı ve çalışan bağlılığı süreçlerine getirdiği yenilikçi yaklaşım ile Sahibinden.com,

- İnovasyon Kültürü Geliştirme Kategorisi’nde DNA’da olan cesaret, yaratıcılık ve girişimcilik değerlerini günlük
hayata entegre etmeyi hedefleyen Boyner Grup,

- İş Sağlığı ve Güvenliği Kategorisi’nde Ergonomi Projesi ile Arçelik ödüle layık görüldü.

Törende ayrıca üç ana kategoride başarılı uygulamalar ödüllendirildi. Buna göre:

- Gelişim Yönetimi Kategorisi’nde yenilikçi organizasyonel yapısını aktaran Sahibinden.com,
- Motivasyon ve Bağlılık Kategorisi’nde ise takdir, ödüllendirme ve farklılık yönetimi çalışması ile Arçelik ödül alan diğer marka oldu.

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİ KADINLAR DÖNÜŞTÜRECEK
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da ödül töreninde yaptığı konuşmada İş’te Sürdürülebilir Eşitlik kavramına vurgu yaptı: “Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların eşit fırsatlara sahip olması çok kritik. Bir ülkenin en büyük rekabet avantajı sahip olduğu yetenekli ve eğitimli insan kaynağı. Sahip olduğumuz yetenek havuzunu daha etkin ve daha iyi biçimde kullanmalıyız. O yüzden de eşit fırsatlar yaratmak çok önemli.

Fortune dergisinin Amerika’da ilk 500 şirket arasında yaptığı araştırmada ilk 250 şirketin neden diğerlerine göre daha kârlı olduğu tespit edilmeye çalışılıyor. Araştırma sonunda sadece yönetim kurullarında değil tüm kademelerde kadınların da eşite yakın oranda yer aldığı görülüyor. Bunlara smart companies (akıllı şirketler) deniyor dünyada.

Araştırmalara göre çeşitliliğe önem veren şirketlerin kârlılıklarında yüzde 27, müşteri memnuniyetinde ise yüzde 39 artış olduğunu söylüyor.

Şirketlerde daha fazla kadın çalışan, daha fazla kadın yönetici demek daha fazla verimlilik demek. Daha fazla kadının çalıştığı şirketlerde inovasyon kültürünün ve girişimcilik ruhunun hakim olacağını, kadınların şirketleri değiştirip dönüştüreceğine inanıyoruz. Değişim yukarıdan başlıyor. Özel sektör temsilcileri olarak kadınların özel sektörde güçlenmesinin, hem girişimcilik anlamında hem de sosyal olarak güçlenmesi anlamına geldiğini biliyoruz.”

GÜÇ DENGESİ ARTIK ÇALIŞANDA
Gecede konuşma yapan TÜSİAD geçmiş dönem başkanı, Allianz Sigorta ve Allianz Hayat ve Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes; “Güç dengesinin artık işverenden çalışana kaydığını kabul etme zamanı. Teknolojik devinim, dijitalleşme ve Y Kuşağının işgücüne artan katılımı, firmaları, hiyerarşik organizasyon yapılarını yıkarak çok fonksiyonlu ekiplerden oluşan, esnek, işbirliğine uygun yeni bir organizasyon yapısı tasarlamaya zorluyor.

Liderler çalışan deneyimine odaklanarak en iyi yetenekleri kurumlarına çekmeye ve bağlılıklarını artırarak onları kurumlarının bünyesinde tutmaya gayret gösteriyorlar.

Çalışanlarımıza kendilerini tanıma ve anlama fırsatı vermemiz şart. Onları yargılamak değil anlamak için ekstra çaba sarf eden şirketlerin başarılı olabileceği bir zamanda yaşıyoruz. Artık süreçlerin devrimi bitti, kişilerin devrimi başladı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası: