İK'cılar sosyal medyada takipte

3dk okuma

İnsan kaynakları uzmanları işe alacakları adayları seçerken gazete ilanları ve online işe alım portallarının yanı sıra son yıllarda yoğun olarak sosyal medyayı da kullanıyor. En başta LinkedIn olmak üzere Twitter ve Facebook üzerinden hem işe alım yapıyor hem de işveren markalarını güçlendiriyorlar. Kimisi de bu kaynaklardan adayı hem referans kontrolü hem de kurum kültürüne uygunluğu açısından kontrol ediyor. Siz siz olun sosyal medyadaki paylaşımlarınıza bir de bu gözle bakın.

Haberin Devamı

Şirketler son yıllarda hem işveren markası yaratmak hem de işe alım yapmak için sosyal medyayı yoğun olarak kullanıyorlar. Bu sayede hem şirket kültürlerini adaylara aktarıyor hem de kendilerine en uygun adaya hızlıca ulaşıyorlar.

Adecco’nun iş aramada sosyal medya kullanımını ölçmek için iş arayanlar ve İK müdürüyle yaptığı araştırmaya göre iş arayanların yüzde 64’ü sosyal medyayı iş arama amacıyla kullanıyor. Nispeten genç iş arayanların (33 yaş altı) yüzde 97’si en azından bir sosyal ağı iş bulmak amacıyla düzenli olarak kullanıyor.

LinkedIn, profesyonel iş arama faaliyetleri için en çok (yüzde 53) kullanılan sosyal ağ sitesi, ikinci sırada yüzde 19 ile Facebook geliyor.
LinkedIn dünyanın en büyük profesyonel network’ü. 200’ün üzerinde ülkede 450 milyon üyeye sahip. Türkiye ise 5 milyondan fazla üyesiyle LinkedIn global için önemli bir ülke. LinkeIn Türkiye’de bugün itibariyle 30.477 şirket ve 9.242 açık pozisyon var.

ÜST VE ORTA DÜZEYDE LİNKEDIN
İşe alım firmaları da yoğun olarak sosyal medyayı kullanıyorlar. Adecco Türkiye İK Direktörü Akgül Can Beyhan, hem adaylarına ve müşterilerine daha etkin ulaşmak hem de işe alım süreçlerinde aktif bir kaynak yaratmak üzere son yıllarda sosyal medya yönetimine daha çok önem verdiklerini söylüyor: “İşe alım platformu olarak ise en çok LinkedIn kullanılıyor. Adaylara ilişkin bilgi ve referans çalışması yapılırken ise tüm sosyal medya mecraları etkin şekilde değerlendiriliyor. Linkedin’i de bir sosyal medya mecrası olarak değerlendirdiğimiz takdirde özellikle orta ve üst düzey pozisyonlarda değerlendirme oranı yüzde 50’lere kadar çıkıyor. LinkedIn üzerinde danışmanların kişisel bağlantıları da olduğundan kişi başı 4.000 - 5.000 adet bağlantı olabiliyor. Ancak giriş düzeyi için kariyer portalları kaynak olarak yine ağırlığını koruyor.”

EN ÇOK KİMLER KULLANIYOR?
Sosyal medya daha çok satış & pazarlama, IT, finans, tedarik zinciri, IK, mühendislik ve teknik pozisyonların işe alımında özellikle orta ve üst düzey roller için kullanılıyor.

Hızlı tüketim ve ilaç sektörü bu kaynakları en etkin şekilde kullanan sektörler. B2B çalışan şirketlerin daha geleneksel işe alım yöntemlerini tercih ederken, B2C iş yapan şirketlerinse sosyal medyayı işe alım süreçlerine daha çok dahil etmeye başladı. Özellikle çalışan sayısı yüksek olan bankacılık, perakende, telekom, teknoloji, medya gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar staj başvurularını Facebook ve Twitter üzerinden ilgi çekici uygulamalar, yarışmalar, oyunlar, anketler vb. yoluyla alabiliyor, şirket tanıtım aktiviteleri vb. düzenliyor.

İŞVEREN MARKASI YÖNETİMİNDE ÖNEMLİ
Danışmanlık firması olarak arayışlarında LinkedIn’i aktif olarak kullandıklarını söyleyen HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, sosyal medyanın ağırlıklı olarak işveren markası yönetiminde kullanıldığını söylüyor: “Özellikle yeni mezun ve giriş düzeyindeki adaylar için Facebook, LinkedIn, Instagram gibi mecralarda ağırlıklı olarak oluşturdukları kariyer sayfaları üzerinden düzenli olarak şirket kültürlerini, değerlerini, İK uygulamalarını vb. tanıtan paylaşımlarda bulunuyorlar. Adayların şirketleri ve İK süreçleri ile ilgili sorularını yanıtlıyorlar. Çeşitli aktivitelerle takipçileriyle dolayısıyla adaylarla daha interaktif bir ilişki kurma şansı yakalıyorlar. Sosyal medya adaylarla iletişimde öne çıkan bir iletişim kanalı konumunda.”

SOSYAL MEDYADA NELERE DİKKAT ETMELİ?
İnsan kaynakları uzmanları işe alacakları adayların kurum kültürüne uygunluğunu görmek için sosyal medya hesaplarından adayı inceliyorlar. Bu sebeple özellikle Facebook, Twitter, LinkedIn gibi hesaplardaki paylaşımlara dikkat etmek gerek. HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, sosyal medya kullanıcılarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Özellikle LinkedIn gibi platformlar seçme amaçlı da kullanıldığı için burada profil oluşturmaları oldukça önemli. Buradaki profillerini bir özgeçmişin içerdiği bilgilerin tamamını yansıtacak şekilde düzenlemeliler.

- Profillerinde ilgilendikleri iş alanları, uzmanlık alanlarıyla ilişkili anahtar kelimelere yer vermeye dikkat etmeliler.

- Özgeçmişteki kurallar profil oluştururken de geçerli, dil bilgisi kurallarına uyulması, yazım yanlışlarının olmaması gibi.

- Profil fotoğrafları iş profesyonelliğine uygun olmalı. Fotoğraf mutlaka olmalı, fotoğraf olmayan hesaplar da sahte hesap olabileceği endişesiyle hiç değerlendirmeye alınmayabiliyor.

- Profil oluşturmak için üniversiteden mezun olmayı beklememeliler, iş deneyimi kısmında stajlarını ekleyebilirler, ağlarına öğretim üyelerini, çalışan arkadaşlarını dahil edebilirler.

- Dikkat çekmenin en etkin yöntemi sosyal medyada aktif olmak. Aktif olmanın yolu ise iş konularında olmak şartıyla sık paylaşımda bulunmak, ilgili oldukları gruplara katılmak, yapabiliyorsa makale gibi uzmanlık alanlarında yazılar yazmak, blog oluşturmak.

- İlgi duydukları iş ilanları ya da şirketler varsa, paylaşmak istedikleri fikirleri, projeleri varsa ilgili kişilerle ilişki kurmaktan çekinmesinler, kendi ağlarında olmasa bile ağlarındaki en yakın kişilerden destek isteyebilirler, bu mecralar bunun için var. 

Haberin Devamı

PROFESYONEL AĞLARDA TATİL FOTOĞRAFI PAYLAŞMAYIN
Bazı kullanıcıların LinkedIn, Zing gibi mecraları Facebook, Instagram gibi kullandığını görüyoruz, iş hayatıyla ilgisi olmayan komik karikatür paylaşımı, tatil fotoğrafları paylaşımı gibi. Bu tür paylaşımlar profesyonel imaja zarar verebilir.

Gaye Özcan, iş amaçlı network siteleri dışında kalan Facebook, Instagram gibi siteler özel hayata ilişkin olduğu için bu profillerin işe alım seçme – değerlendirme aşamasında adayı tanımak amaçlı kullanılmasını doğru bulmadıklarını söylüyor ve ekliyor: “Bu yüzden buradaki profilleri tamamen adayların inisiyatifindedir. Bununla birlikte iş hayatı ile özel hayat arasındaki ayrım giderek daha silikleşiyor, iş arkadaşlarımızı, iş dolayısıyla tanıştığımız kişileri Facebook’dan arkadaş ağımıza ekleyebiliyoruz. Ağınızdaki kişiler daha sonra sizi işe alacak, bir işe önerecek kişi de olabilirler. Bu açıdan da bakarak profillerinin kendilerini doğru bir şekilde temsil ettiğinden emin olmalılar.”

Haberin Devamı

ŞİRKET MARKASINA KATKI SAĞLIYOR
Schneider Electric İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Özdemir: “Türkiye’de etkin olarak lokal işe alım sitelerini, kendi web sitemizi ve LinkedIn’i aktif olarak kullanıyoruz. 2016’daki odaklarımızdan biri de öncelikli olarak LinkedIn olmak üzere diğer sosyal medya hesaplarımızın kullanımını arttırmak. Buna ek olarak JobVite gibi yeni araçları da takip edip şirket hesapları yaratıyoruz. Geçen sene daha çok stajyer kadrolarımızı sosyal medyadan doldurduk ancak bu sene amacımız tecrübeli pozisyonlarda da sosyal medya kullanımını arttırmak.”

Haberin Devamı

LINKEDIN’DE KARİYER SAYFASI AÇTILAR
Amerikan Hastanesi İnsan Kaynakları Müdürü Önder Birgül: “İşveren markası, Amerikan Hastanesi insan kaynakları ekibi olarak önemsediğimiz ve yatırım yaptığımız alanların başında geliyor. İşveren markasının sosyal medya bacağında LinkedIn ve Facebook ile çalışıyoruz. LinkedIn ile yaptığımız işbirliği, hastane ve sağlık sektöründe bir ilk oldu. LinkedIn’de bir kariyer sayfası olan, şirket haberlerini paylaşan ve işe alım ilanları yayınlayan ilk ve tek hastaneyiz. LinkedIn üzerinde şu ana kadar bilgi teknolojileri, hasta finansman, kurumsal iletişim gibi idari bölümlerin ilanlarıyla medikal tarafta hemşire ilanına yer verdik. LinkedIn kullanarak işe aldığımız ilk çalışma arkadaşımız Nükte Şençamlar oldu ve kurumsal iletişim bölümünde göreve başladı. Bu haberi de LinkedIn’de paylaşarak tüm takipçilerimize duyurduk.” 

Haberle ilgili daha fazlası: