Genç işsizliğine ‘dur’ diyorlar

2dk okuma

Son verilere göre Türkiye’nin yüzde 16’sını oluşturan gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 23’ü aştı. Bununla mücadele etmek için Türkiye’nin önde gelen kurumları seferber oluyor. TÜSİAD gençleri girişimciliğe teşvik eden projeler üretiyor, İŞKUR mesleki eğitimler veriyor.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hafta içinde açıkladığı verilere göre 2016 sonu itibariyle Türkiye’de genç nüfus toplam nüfusun yüzde 16,3’ünü oluşturuyor. TÜİK’in hafta içinde açıkladığı bir başka veri olan işgücü istatistiklerine göre ise gençler arasındaki işsizlik oranının geçen yıla göre arttığı görülüyor. 2017 şubat itibariyle gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 23,3 olarak belirlendi. Bu oran 2016’nın aynı döneminde yüzde 18,6’ydı.

BİNDEN FAZLA FİKİR
Bu artışa bir “dur” demek için Türkiye’de farklı kurumlar, farklı yöntemlerle genç işsizliği ile mücadele ediyorlar. Bu kurumlardan biri olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 2011’den beri düzenlediği Bu Gençlikte İŞ Var! isimli iş fikri yarışması ile genç girişimcileri ortaya çıkarmayı ve gençlerin inovatif fikirlerini sermaye ile buluşturmayı amaçlıyor. TÜSİAD, üyelerinin bilgi ve deneyimlerini de gençlere sunuyor, girişimciliğin aslında bir kariyer hedefi olduğunu vurguluyor. Yarışmaya bu yıl 73 il ve 152 üniversiteden 3.706 öğrenci, 1426 iş fikriyle katıldı. Yaklaşık 7 aylık yarışma sürecinde bu projeler ön elemelerden geçti, öğrenciler pek çok konuda eğitim aldı. Ayrıca, girişimcilik ekosistemi ile networking imkânı yakaladılar. Hafta içinde yapılan törende konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, gençlerin fikirleriyle herkese ilham verdiklerini belirtti. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise “Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 30’larda ve bu hiç yeterli bir sayı değil” dedi. Yarışmaya katılan kadın girişimci oranının da yüzde 33 olduğunu belirten Sabancı, “Bu rakamı yukarı çekmeliyiz” dedi.

EĞİTİM DESTEĞİ
İşsizlikle mücadelede önemli rol oynayan kurumların başında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) geliyor. İŞKUR, gençlere genel beceri kazandırma, mesleki eğitim, girişimcilik ruhu geliştirme, mesleği işin başında öğrenme, danışmanlık gibi projeler geliştiriyor. Bu projelerle gençlerin bir meslek edinmesine, iş bulmasına veya kendisinin bir iş kurmasına destek olmayı hedefliyor. Bu kapsamda oluşturulan projelerden biri olan İşbaşı Eğitim Programları, kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmelerini, teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmelerini ve çalışma ortamına uyum sağlamalarını amaçlıyor. İŞKUR’un bir başka programı olan Mesleki Eğitim Kursları da işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyor. Katılım, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvurarak yapılabiliyor.

Kazanan projeler
TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! yarışmasının finali hafta içinde Sabancı Center’da yapıldı. Finale kalan beş projeyi oluşturan ekipler jüri koltuğunda oturan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Sabancı Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, BASF Türk CEO’su Buğra Kavuncu ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’a projelerini son kez sundular. Jürinin zor sorularıyla terlettiği fikir sahiplerinin proje sunumlarını son kez yapmalarının ardından Physhome birinci oldu. İkinci Bizim Ekip, üçüncü ise Buz Dökücüler seçildi.

1. Physhome: 75 bin TL’lik birincilik ödülünü kazanan Physhome, fizik tedavi ve ortopedi hastalarının tedavi süreçlerini istedikleri yerden takip edebildikleri bir mobil sağlık çözümü sunuyor. Ekip, Boğaziçi Üniversitesi’nden Cihat Erbay, Berhudan Aslan, Mahmut Jiyan Aslan ve İstanbul Üniversitesi’nden Safa Andaç’tan oluşuyor. Ekibe yarışma sürecince Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Aylin Somersan-Coqui rehberlik yaptı.

2. Bizim Ekip: 50 bin TL’lik ikincilik ödülünü kazanan Bizim Ekip, sürdürülebilir bir gelecek için mikrobiyal prosesler kullanarak, hayvanları incitmeden, daha az kimyasal ve su ile, çevreci ve ekonomik endüstriyel deri üretmeyi hedefliyor. Marmara Üniversiteli Halil Önder Özbaşak ve Şeyma Öztürk’ün oluşturduğu Bizim Ekip’in rehberliğini Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit N. Boyner yaptı.

3. Buz Dökücüler: Yarışmada üçüncü olan Buz Dökücüler ise 25 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Proje, enerji iletim hatlarında oluşan buz yükü sorununa uzun ömürlü, akılcı ve düşük maliyetli bir çözüm oluşturmayı amaçlıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir rehberliğindeki ekip, Amasya Üniversiteli Serdar Atmaca ve Lütfullah Kıcık’tan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası: