AMBULANSIN GELDİĞİNİ ÖNCEDEN HABER VERİYOR
Projeler arasında en dikkat çekenlerinden biri ise Denizli Babadağ Mollaahmetler İlköğretim Okulu’ndan Fen Bilimleri öğretmeni Dilek Arslan ve öğrencilerine ait. Setler sayesinde çocukların bilime adapte olma sürelerinin kısaldığını ve günlük hayatta karşılaşılan teknolojik detayların ne kadar basit ve uygulanabilir olduğunu farkettiklerini belirten Arslan’ın öğrencilerinden 13 yaşındaki Asiye Harmanlı projelerini anlattı: “Sürücüler ambulansları yeterince önemsemiyor. Biz de bir proje geliştirerek kavşaklara ambulansın geldiğini haber veren, ambülans şeridine yeşil, diğer şeritlere ise kırmızı ışık yakan bir sistem kurduk.”
AKILLI LAVABO
YGA Kampı’na katılan Denizli Çameli Kalınkoz Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Sefa Çoban, proje denildiği zaman çocukların refleks olarak sıkılmaya başladığına vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Çocuklar bilim denince çok karmaşık şeyler hayal ediyor. TWIN Bilim Setleri geldikten sonra önyargılarını yıktılar. Projeleri severek yapmaya başladılar ve ürettikleri fikirler çeşitlenmeye başladı. Setler sayesinde çocuklar bilimi sevdi.” Çoban, ‘Akıllı Lavabo’ ve ‘Sulamatik’ olmak üzere iki projeleri olduğunu belirtti: “Altyapı çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir senedir su problemi yaşıyoruz. Öğrencilerimiz bu soruna el attı. Akıllı Lavabo projemiz sayesinde deterjanlı pis sular ile temiz su ayrıştırılıyor. Böylece kimyasal karışmamış suyu sulamada kullanabiliyoruz. Sulamatik projesinde de otonom bir sistem geliştirdik. Su haznesine sahip bir araç, ağaç gördüğü anda durarak insansız olarak sulama yapıyor.”
ÇAYDA ÇIRA OYNAYAN ROBOT
TWIN Bilim Setleri sayesinde bilime oyun mantığıyla yaklaşan çocukların daha üretken hale geldiğini belirten Denizli Esentepe Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ahmet Faruk Özyılmaz’ın öğrencileri ise bilimi kültür ile birleştirdikleri projeleri ile öne çıktı. Projenin fikir sahibi Efecan Yatkın, “Bizim kuşağımız hep yabancı müzik dinleyip yabancı dans figürleri kullanıyoruz. Oysa kültürümüz çok zengin. Çayda Çıra yıllardır bilinen ama unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek. Teknolojinin bu amaçla da kullanılabileceğini göstermek istedik” dedi.
MANGAL KEYFİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Esentepe Ortaokulu’ndan kampa katılan 12 yaşındaki Mehmet Can Arslan ve Salih Genç ‘Mangalmatik’ isimli projelerini görücüye çıkardı. Mangal yakmanın yorucu bir iş olduğunu ve buradan yola çıktıklarını belirten Salih Genç, “İnsanlar mangalı yakmaya çalışırken, etleri pişirirken hep zorlanıyor. Keyif için yapılan bir etkinlik eziyet oluyordu. Biz de yelleme yöntemi yerine hızı ayarlanan bir fan monte ettik. Etleri çevirmek zorunda kalmamak için de bir motor mekanizması kurduk. Otomatik olarak dönen etlerin her yeri eşit oranda pişiyor” dedi.