eSpor’da kariyer var

1dk okuma

Bir zamanlar bilgisayar başında saatlerce oyun oynayan çocuklar, kızgın anne-babaların sert tepkileriyle karşılaşırlardı. Günümüzde ise bazı oyunlar eSpor kategorisine giriyor ve bu sektörde kariyer yapma olanağı giderek artıyor.

Haberin Devamı

Çocukların başından bir türlü kalkamadığı, büyüklerin ise bu nedenle çocuklarına kızarak oynamalarını çeşitli yöntemlerle engellemeye çalıştıkları video oyunları sektörü çok büyüdü. Günümüzde video oyunlarını yaratmak için bir Hollywood filmine eşdeğerde para harcanıyor. Bu oyunların piyasaya çıkışı uzun süre sabırsızlıkla bekleniyor ve çıktığı gün milyar dolarlık hasılat elde ediliyor. Bununla beraber bazı video oyunları, futbol, basketbol gibi bir spor dalı olarak kabul ediliyor. eSpor denilen bu spor dalı, bilgisayar üzerinden oynanan oyunları profesyonel turnuvalarla, lisanslı oyuncuların ve kulüplerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Riot Games tarafından 2008’de piyasaya sürülen ve bugün dünya çapında aylık 3 milyon kullanıcısı olan Leauge of Legends (LoL) da bu oyunlardan biri. Riot Games Sosyal Medya ve PR Koordinatörü Tolgay Karabulut’un verdiği bilgilere göre, LoL, Ocak 2014 itibariyle, tüm dünyada ayda 67 milyon kişiye ulaşan bir oyun haline geldi. Ayrıca günün herhangi bir anında ortalama 7.5 milyon kişi oyunun içeresinde oluyor. Türkiye’deki kayıtlı kullanıcı sayısı ise 3 milyon.

İşe alım süreci
Türkiye’deki ofisini 2012’de açan Riot Games, burada 65 kişiyi istihdam ediyor. 2015 yıl sonuna kadar çeşitli pozisyonlara yaklaşık 20 kişiyi daha istihdam etmeyi planlayan Riot Games’in işe alım süreci ise diğer şirketlerin klasik işe alım süreçlerine benzemiyor. Riot TR Yetenek Gücü Yöneticisi Seda Arkan, sürecin en az 7-8 adımdan oluştuğunu anlatıyor.

İşe alım süreci adaylarla tanışmakla başlıyor. Bölümüne göre adaydan teknik bir test yapması, çeviri yapması veya kod yazması istenebiliyor. Daha sonra yetenek bölümünden de birisiyle görüşüp panel sürecine giriliyor. Bu noktada klasik mülakatlar olmuyor. Şirket yöneticileri, adaylar ile uzun süreli sohbetler yapıyor, beraber yemeğe gidiliyor.

Adaylarda olmazsa olmaz denilen özellik ise tüm video oyun dünyasını sevmesi. Hatta Riot TR’nin çalışanlarına verdiği yan haklar arasında yıllık 300 dolarlık oyun ödeneği de bulunuyor. Çalışanlar bu parayı istedikleri platformda, istedikleri oyunları satın alabilmek için kullanabiliyor.

Riot’un çalışanlara sunduğu yan haklar arasında sınırsız izin, tam esnek çalışma saatleri, istediğin yerden çalışma gibi uygulamalar da bulunuyor. Bir çalışan, işlerini organize edebildiği sürece istediği kadar izin kullanabiliyor. Riot TR Direktörü Can Gürel, tüm dünyada her an oynanan LoL oyunu için 24 saat hizmet verildiğini, bu nedenle farklı zaman dilimlerinde dünyanın diğer ucundaki kişilerle görüşebildiklerini söylüyor. Bunun için esnek çalışma saatleri çalışanların özel hayatlarını dengelemelerini sağlıyor.

3.300 lisanslı oyuncu
eSpor’da kariyer yapmak isteyenler diğer sporlarda olduğu gibi antrenör de olabiliyorlar. As takım beşer kişiden oluşuyor. Yedekler, antrenörler ile beraber bir eSpor takımındakilerin sayısı 10’u geçiyor. Tüm dünyada yeni gelişen bir spor dalı olmasına rağmen eSpor’da kariyer yapmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Türkiye’de yaklaşık 3.300 eSpor lisanslı oyuncu bulunuyor. ABD’de bazı üniversiteler eSpor bursları veriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası: