En büyük hayali tamirci çırağı olmaktı

1dk okuma

11 çocuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen Erbakan Malkoç, ilkokulu bitirince bir oto tamirhanesinde çırak olarak çalışmaya başladı. Bu onun en büyük hayaliydi. Malkoç, bugün dünyaca ünlü kişilere lüks otomobiller tasarlıyor.

Haberin Devamı

Erbakan Malkoç (36), Ardahan’da 11 çocuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldi. İlkokulu Ardahan’da bitirdi ve tam o yaşlarda annesi babası vefat edince, İstanbul’da yaşayan abilerinin yanına geldi. Her şey abisinin onu Yeşilyurt’ta bir otomobil tamircisinin yanına çırak olarak vermesiyle başladı. Otomobillere hep merakı olan Malkoç, “Köyde yaşarken de gördüğüm otomobillere çok hayret ederdim, köylülerin kullandığı at arabaları vardı, onları söküp takardım. Buraya gelince en büyük hayalim tamirci çırağı olmaktı. Ve öyle de oldu” diyor. 3-4 yıl sonra kendi atölyesini açan Malkoç, 1992 yılında Dizayn Vip’i kurdu. O tarihte 20 metrekarelik bir atölye olarak kurulan Dizayn Vip’in bugün 10 bin metrekare kapalı alanı ve 100’ün üzerinde çalışanı var. Çalışanların yüzde 85’i kendisi gibi alaylı.

Kendini halen çırak olarak gören Malkoç, bugün dünyanın en tanınmış siyasetçileri, iş adamları, sanatçıları, sporcuları için lüks otomobiller tasarlıyor.

Lüks araçlarda çalışma masasından internete, yatabileceğiniz koltuklardan masaj imkanına, sizin konforunuz için düşünülmüş pek çok detay var. Tasarımlar kişiye özel yapıldığı için önce müşterilerle zaman geçirilip, neler istediklerini anlamaya çalışıyorlar. Hatta bu bir şirket sahibi ise kurumsal kimliklerinden renklerine her şeylerine bakılıyor. Malkoç, “Biz kişiye özel otomobil tasarımı yapıyoruz. Bir Avrupalı’nın ürettiği aracın sadece motorunu ve kasasını kullanırız ki orada çok ciddi değişiklikler yaparız, aracın A’sından Z’sine kadar her şeyini biz yapıyoruz. Bize gelen bir araca, bizim tasarımız girince aracın kendi fiyatı 4-5 katına çıkıyor” diyor.

Bilet alıp giremediğimiz fuarların otomobillerini şimdi biz tasarlıyoruz
Geçen yıl Uluslararası Marka Liderleri Zirvesi Lob’in Europe’da Avrupa’nın En İyi Otomobil Tasarım Ödülü’ne layık görülen Malkoç, 15 Haziran’da (bugün)Lob’in Europe tarafından 2014 Avrupa Rekabet Kalite Ödülünü alacak.

Avrupalıların Türkiye’ye bakış açısını değiştirdiklerini söyleyen Malkoç, “İnsanların bizim ülkemize bakışını biliyoruz, onların bu bakış açısını ters yüz ediyor, ezberlerini bozuyoruz. Bizim ülkemizin Ortadoğu ülkesi olmadığını, AB standartlarında olduğunu gösteriyoruz. Önceden Paris’e oto fuarına gittiğinizde Türkiye’den geliyorum deyince bilet alamazdık. O zaman bilet alıp giremediğimiz fuarların en gözde otomobillerini şimdi biz tasarlıyoruz” diyor.

Dizayn Vip’in bugüne kadar tasarladığı araç sayısı 1.000 civarı. Yıllık üretim kapasiteleri 300 araç. Ürettikleri araçların yarısı, hatta kimi zaman yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Direkt ihacat yaptıkları ülkeler, Dubai, Azerbaycan, Irak, Almanya, Ukrayna, Rusya, Kuveyt ve Arabistan. Fakat bayilikler kanalıyla da toplam 35 ülkeye ihracat yapıyorlar. Şirketin yıllık cirosu 30 trilyon civarı.

Haberle ilgili daha fazlası: