Şirketlerin yurtdışı görevlendirmelerinde en çok tercih ettiği ülkeler arasında ABD, Çin, İngiltere, Singapur ve Brezilya öne çıkıyor.
Yurtdışı görevlendirmelerin gerekçelerine bakıldığında ilk sırada yurtdışına gönderilen çalışanların teknik becerilerinin geliştirilmesi hedefi yer alıyor. Yurtdışında görevlendirme yapan şirketlerin yüzde 47’si, gönderdikleri çalışanların lokalde elde edemeyecekleri teknik becerileri gittikleri ülkede kazanmalarını bekliyor.
Teknik beceri kazanımını yüzde 43 ile bilgi transferi, yüzde 41 ile kariyer gelişimi ve liderlik özelliklerinin geliştirilmesi, yüzde 40 ile özel projelerin hayata geçirilmesi izliyor.
Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 57’si stratejik olarak sınıflandırılan uluslararası görevlerin önümüzdeki dönemde artacağını, yüzde 51’i daha fazla sayıda genç görevlendirmesi yapacaklarını ve yüzde 41’i ise daha uzak ülkelere görevlendirmelerin artacağını öngörüyor.
En büyük engel eş ve aile
Araştırmanın sonuçlarına göre, mobil işgücünde karşılaşılan en büyük engeller, yüzde 37’lik bir oran ile ‘çift kariyer’ olarak da adlandırılan, görevlendirilen kişinin eşinin kariyerinin etkin bir şekilde yönetimi konusunda yaşanan zorluklar ve aileye dair sorunlar olarak belirleniyor. Mevcut şartların maliyeti yüzde 35’lik bir oran ile ikinci sırada yer alırken, gidilecek ülkedeki zorluklar yüzde 25, kariyer yönetimi ile ilgili zorluklar yüzde 23 ve mobilite paketlerinin cazip gelmemesi yüzde 18’lik bir oran ile sıralanıyor.