Anadolu’da kadın turizmci arıyorlar

2dk okuma

*

Haberin Devamı

Hilton Garden Inn ve Hamphton by Hilton otellerinden sorumlu Türkiye Ülke Müdürü Ruhsar Eryöner, erkek egemen bir sektörde en tepeye çıkabilmeyi başarmış kadın yöneticilerden biri. Bu sektöre adım attığında turizm sektöründe üst düzey yönetici konumunda çok da kadın yoktu. Turizm sektöründe daha çok kadın olması için çalışan Eryöner’in mentorluk ettiği 2 kadın da Kayaşehir ve Haliç’te bulunan otellerde genel müdürlük yapıyorlar.

Fakat Anadolu’da kadın yönetici bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen Eryöner, “Kadın personel bulmakta çok zorlanıyoruz. Öncelikle Anadolu’da başvuruları değerlendirirken bir kadın var mı diye gözden geçiriyoruz. Ama ne yazık Anadolu’da kadınlar tarafından başvuru az. Okullarla, çevremizdeki belediyelerle temas halindeyiz ki kadın başvuru sayısını arttıralım diye. Anadolu’da biraz çekince ile karşılanıyor bu sektör ama bu da değişecektir bizler örnek olabilirsek. Aktif olarak dışarıya çıkıp ikna edip kadınları iş hayatına kazandırmamız lazım” diyor.

Yüzde 37’si kadın
Türkiye’de Urfa, Mardin, Gaziantep, Kütahya, Konya, Safranbolu, Isparta ve 4 tane de İstanbul’da olmak üzere 11 oteli bulun Hilton Garden Inn ve Hamphton by Hilton’da yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Bu kişilerin yüzde 37’si kadın. Hedeflerinin bu oranı arttırmak olduğunu söyleyen Eryöner, “ İşe alımda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz ama öncesinde daha çok kadından başvuru bekliyoruz. Bunun için belediyelerle işbirlikleri yapıyoruz. Örneğin Haliç’te bulunan Hilton Garden Inn için Beyoğlu Belediyesi’yle ortak bir proje yaptık, ev hanımlarına iş imkanı sağladık. Kadınlar geliyorlar sabah kahvaltısında hazırlık yapıyorlar, 4 saat çalışıp gidiyorlar. Hem evlerine zaman ayırıyorlar hem de çalışıyorlar. Sektör part-time çalışmaya müsait, özellikle öğrenciler ve kadınlar için part-time çalışma imkanları mevcut.”

Nasıl turizmci oldu?
Hilton Garden Inn ve Hamphton by Hilton otellerinden sorumlu Türkiye Ülke Müdürü Ruhsar Eryöner, ortaokul yıllarında babasının teşviğiyle turizmci olmaya karar verdi. Doktor olan babası “Kızım doktor olursan hastalarla uğraşırsın, otelci ol, hep böyle tatile gelmiş mutlu insanlarla birlikte olursun deyince” hedefini çizdi. Sektöre girince bunun büyük bir yanılgı olduğunu, otelciliğin hiç de algılandığı gibi kolay bir iş olmadığını gördü. O zaman İzmir’de yaşayan Ruhsar Eryöner, Çeşme’de Altınyunus Otel’de santralda, ardından rezervasyonda çalışmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde turizm okudu. Okurken de Hilton’da housekeeping’de staj yaptı. Okul bitince İzmir’e geri döndü ve Büyük Efes Oteli’nde 6 sene rezervasyonda çalıştı. Eryöner, “O zaman kadınlara öyle bir kariyer planı çiziliyordu. Ya rezervasyon, ya satış, ya halkla ilişkiler, operasyona fazla sokmak istemezlerdi o zaman, şimdi öyle değil tabii” diyor.

Ardından İzmir’de Hilton açılınca rezervasyon müdürü olarak Hilton’a geçti. Sırasıyla resepsiyon, ön büro müdürlüğü, satış-pazarlama, iş geliştirme, operasyonlardan ve gelirlerden sorumlu oldu. Toplam 13 sene geçirdi İzmir Hilton’da. Genel müdür olmak için yurtdışı tecrübesi şart olduğundan kendisine Hilton’dan gelen teklifi kabul etti ve iş geliştirme direktörü olarak Bükreş’e gitti. Ardından 800 odalı Hilton Prag ve 300 odalı Hilton Prag Old Town’un satış pazarlamasından sorumlu olarak Prag’a transfer oldu.

O sene, 2012’de Hilton’da Avrupa Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde yılın genel müdürü seçildi. 2015 yılında Hilton Garden Inn ve Hamphton by Hilton otellerinden sorumlu Türkiye Ülke Müdürü oldu.