3 KARDEŞİN GİRİŞİMİ
Sürücülerin daha güvenlik ve daha tasarruflu araç kullanmasını sağlamak için yola çıkan Evren, Evrim ve Engin Özatay kardeşler IUGO’yu hayata geçirdi. Sürüş verilerini anlamlandırarak ‘yol arkadaşı’ olan IUGO, kaza oranını düşürüyor, yakıt tüketimini azaltıyor. IUGO platformuna dahil olan sürücülerin, sürüşlerinden toplanan verilerle daha güvenli ve daha tasarruflu araç kullanımı için teşvik edildiğini ifade eden şirketin CEO’su Evren Özatay, “Kullanıcılar araçlarına iUGO akıllı bir kutusunu takarak veya mobil uygulama üzerinden iUGO platformuna dahil oluyorlar. Tüm sürüş deneyimi ile ilgili olarak veriler bu sistemler üzerinden toplanıyor. Aylık ücretlerle üye olunan platform, akıllı algoritmalarla sürücünün karnesini çıkarıyor. Yani sürüş deneyimini resimliyor, harcamaları kontrol ediyor, analiz raporu çıkarıyor” dedi.
KOBAKÜS
YAZILIMI BABASI GELİŞTİRİYOR
Tüm banka hesaplarının tek bir platform üzerinden takip edilebildiği bir girişim için kolları sıvayan Doğukan Gözeten, 2 yıl önce ‘Kobaküs’ fikrini geliştirmeye başladı. Fikri babası Kayhan Gözeten’e anlatan ve danışan Doğukan Gözeten’in babasına “Yazılımı sen geliştirir misin” demesi üzerine hikaye başladı. Babasının 1980’li yılların sonunda siyah ekrana muhasebe-stok-cari programı geliştiren biri olduğunu ifade eden Doğukan Gözeten, “Bunu bildiğim için ilk fikri ona söyledim ve bunu nasıl yapabiliriz diye danıştım. Ben bunu yaparım dedi ve o an dahil oldu. Ve programının büyük bir kısmını kendisi geliştirdi. Halen de geliştirmeye devam ediyor. Finans ve muhasebe bilgisi hızlı ilerlememizi sağladı” diyor. Daha sonra ekibe katılan Deniz Türkkan ile Kobaküs’ün kurucu ekibi tamamlanıyor.
TAZI.AI
ÇATALTEPE ÇİFTİNDEN YAPAY ZEKÂ
Tazi.ai yaklaşık 3 yıl önce evli çift Profesör Dr. Zehra Çataltepe ve eşi Dr. Tanju Çataltepe tarafından kuruldu. Zehra Çataltepe endüstriye danışmanlık verirken, yetişkin eleman azlığı ve yapay zekâ projelerine ayrılan bütçelerin süreklilik arz etmediğini görüyor. Eşi Tanju Çataltepe de yapay öğrenme araçlarının sistemlere verdiği katkı ile akademik dünyadaki yeni ve büyük gelişmelerin arasında büyük fark olduğunu hissediyor. Endüstrinin bu gelişmelere istenilen hızda kendini adapte edememesi ve bu problemin global düzeyde olması akıllarında Tazi’yi kurma fikrini şekillendiriyor. Tanju Çataltepe, “Özellikle takipteki kredi oranının düşürülmesi, talep tahminleme ve mikro segmentasyon konularında anlık öngörü sağlayan ürünlerimizin doğruluk oranı rakiplere ve danışmanlık ile elde edilen iş modellerine göre oldukça yukarıda” diyor.
BUY BUDDY
ELEKTRONİKÇİ BABA DESTEĞİ
Perakende sektörüne farklı bir çözüm getirmek için yola çıkan ‘Buy Buddy’, akıllı etiket cihazıyla mağazalardaki ürünlerin takip edilmesini sağlıyor. 2015’te Ersel Gökmen’in odasında geliştirdiği girişim fikrine, babası Erden Gökmen de katılıyor. Babasının elektronikçi olduğunu ifade eden Ersel Gökmen, “Aklımdaki fikri anlattım o da yaparız dedi ve Buy Buddy ortaya çıktı. Buy Buddy’nin yakın arkadaşım yazılımcı Emir Çiftçioğlu ve birlikte çalıştığı arkadaşı olan Furkan Ençkü de katıldı” dedi. Daha sonra Buy Buddy’i hayata geçirmek için çalışmalara hızlıca başladıklarını ifade eden Ersel Gökmen, “Geliştirdiğimiz akıllı etiket cihazı ‘Hitag’ mağazada ürünlerin üzerine takılıyor. Müşteri mağazaya geldiği zaman cep telefonuna indirmiş olduğu uygulama ile Hitag üzerindeki QR kodu okutup, mobil olarak ödemeyi gerçekleştiriyor” diye konuştu.
CBILAB VR
VR DÜNYASINDAKİ BABA-OĞUL
Baba-oğul, Metin Orhan Kaya ve Yiğit Bekir Kaya tarafından kurulan Cbilab, ‘ManMade’ adındaki oyun geliştirdi. Yapay zekâların hakim olduğu 2050’nin dünyasında geçen oyunda, İstanbul Galata Kulesi ve Karaköy gibi ikonik mekanlardan geçiyor. Geliştirilen oyunun en çarpıcı yanı ise sanal gerçeklik (Virtual Reality - VR) teknolojisinin kullanılması. Her şeyin 2015 yılında, OnurAir’ın sponsorluğu ile kurulan Cbilab Akademi’nin içinden çıkan ‘Cbilab VR’ ile başladığını ifade eden Yiğit Bekir Kaya, “İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yapay zekâ konusunda doktoramı yaparken, yapay zekânın geleceğimizi nasıl etkileyeceğini merak etmeye başladım. Yapay zekânın hakim olduğu bir dünyada da kararla-rımızın nasıl sonuçları olacağını sanal gerçeklik oyunuyla kullanıcıların deneyim-lerine sunduk” diyor.
RIMUUT
SERBEST ÇALIŞANLARA PLATFORM
İki kardeş Esen Bulut ve Mert Bulut, ‘Rimuut’ adındaki girişimi kurdular. Rimuut, freelance çalışanları mikro-şirketlere dönüştüren bir ticaret platformu olarak ifade ediliyor. Ancak işin arka planında birçok farklı özellik var. Freelance çalışma düzeni için faturalandırma, ödeme, alıkoyma (escrow) ve sözleşme gibi çözümler sunduklarını ifade eden Esen Bulut, geliştirdikleri çözümlerle freelance çalışanların müşterileriyle faturalı, güvenli ve pratik çalışabildiklerini anlattı. Esen Bulut, “Pek yakında iş ilanları aracılığıyla kurumlarla esnek iş gücünü bir araya getirmeyi hedefliyoruz” diyor.
HANGİ OKULDA OKUMALIYIM
KUZENLERİN GİRİŞİMİ
İki kuzen Mustafa Kavaklı ve Turgut Kavaklı’nın yanı sıra Mürşide Berivan Ağırman‘ın kurduğu ‘Hangi Okulda Okumalıyım’ platformu, tüm öğrencilik dönemlerinde velilerle okulları bir araya getiriyor. Kendisi de bir eğitimci olan Mustafa Kavaklı, velilerin doğru okulu bulma yolunda genellikle kulaktan dolma bilgilere sahip olarak okul seçtiklerini fark ederek girişimin ilk tohumlarını atmış. Daha sonra ekibe Turgut Kavaklı’nın yanı sıra Mürşide Berivan Ağırman‘ı da katan Mustafa Kavaklı, eğitim bulma sorununu dijitalde çözmek için harekete geçmiş.
SENDLOOP
HÜRTÜRK KARDEŞLER
Cem Hürtürk ve Mert Hürtürk, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde elde ettikleri başarıyla dikkat çekiyor. Hürtürk kardeşler kullanımı kolay profesyonel e-posta pazarlama servisi olan Sendloop ve Octeth adında girişimlere imza attı. Hürtürk kardeşler daha sonra Gökhan Özbarut ile toplu e-posta gönderimi ve analitiği ürünleri sunan PreviewMyEmail hayata geçirdi. 2013 yılında aynı alanda yer alan SMTP, PreviewMyEmail’i satın aldı. Bu servisi kullananlar, gönderilen e-postaların nasıl göründüğünü ekran görüntülerinde inceleyebiliyor ve değişiklik yapabiliyordu.