Melek yatırımcılara göre daha profesyonel yönetilen yatırım fonlarının kuruluşu konusunda geçen yıl Türkiye’de rekor kırıldı. 11 yatırım fonu hayata geçirildi. 2019’da ise Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ile başlatılan ‘Tech-InvesTR’ programıyla yeni bir rekor gelmesi bekleniyor.
Haberin Devamı
TÜRKİYE’de startup dünyasına ilgi artıyor. Hem girişimciler hem de yatırımcılara bakıldığında bu görülüyor. Girişimcilik ekosistemini desteklemede en önemli kaynaklardan biri yatırım fonları. Melek yatırımcılara göre daha fazla yatırım yaparak, ortaya konulan parayı daha profesyonelce yöneten fonlara olan ilgi Türkiye’de geçen yıl rekor kırdı. 2012 yılında sadece tek bir fonun kurulmasıyla başlayan yolculukta 2018’de 11 fon hayata geçirildi.
Startups.Watch verilerine göre startup ekosistemine yönelik kurulan ilk fon 212 olarak öne çıkıyor. 2012’de kurulan 212, yıla 30 milyon dolarla çıktı. Bu yıl yeni bir fon daha duyuran 212’nin planlarında 34 milyon dolarlık daha yatırım yapmak var. Fon yaptığı yatırımlar arasında, İyzico, Insider ve Hotel Runner gibi Türkiye’de ve dünyada öne çıkan startuplar bulunuyor. Yapılan listeye göre 2013 yılında 2 fon kuruldu. Bu fonlar Revo Capital ve Netaş Wesley Clover bulunuyor. Revo Capital’in 29 milyon dolar, Netaş Wesley Clover’ın ise 10 milyon dolarla yola çıktığını belirtelim. 2014’te ise kurulan fon sayısı 1. Bu kurulan fon da Earlybird. 150 milyon dolarlık fonla hayata geçirilen Earlybird’in yatırım yaptığı şirketler arasında Peak Games, Dolap ve Vivense bulunuyor. 2015’te kurulan fonların sayısında artış görülüyor. 5 fonun kurulduğu 2015’te yola çıkan fonların arasında, Vestel Ventures, SNK, ACT Venture Partners, Diffusion Capital Partners yer alıyor. 2016’da ise Revo Capital, 500 Istanbul ve Proline Ventures olmak üzere 3 fon kurulurken, 2017’de sadece Logo Ventures’in hayata geçtiği görülüyor.
Rekor yıl ise geçen yıl oldu. 2018’de 11 fon kurulması Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde öne çıkmasını sağladı. Bu fonlar arasında, Demirören Ventures, Esas Ventures, Albaraka Fintech, KT Portföy, BIST, Finberg, Maxis, Boğaziçi Ventures, Collective Spark, Türk Telekom Ventures ve Tarven Ventures bu fonlar arasında yer alıyor.
2019’da ise 10 yeni fonun Türkiye’ye kazandırılması bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ile başlatılan ‘Tech-InvesTR’ programıyla teknoloji transfer ofisleri ile yatırım fonlarının bir araya geldiği proje grupları desteklenecek. 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 9 Teknoloji Transfer Ofisi, 1 Araştırma Altyapısı olmak üzere toplam 23 kuruluştan 34 talep alınan çağrıya 10 farklı fon projesi geldi. 100 milyon TL’lik bütçe ayrılan TÜBİTAK Tech-InvesTR çağrısı kapsamında toplamda 334 erken aşama teknoloji tabanlı girişime yatırım yapılması hedefleniyor. TÜBİTAK’ın ayırdığı 100 milyon TL’lik fona ek olarak teknoloji geliştirme bölgeleri ve teknoloji transfer ofislerinden yaklaşık 112 milyon TL, özel yatırımcılardan yaklaşık 750 milyon TL olmak üzere toplamda 862 milyon TL’lik ekstra kaynağın yaratılması bekleniyor. Kurulacak fonların, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katkısıyla birlikte ilk kapanışta yaklaşık 980 milyon TL, son kapanışta da yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor. Bu da 2019’da yeni bir rekor kırılacağını gösteriyor.
MELEK YATIRIMCILARDAN FARKLARI NELER Melek yatırımcılar ile yatırım fonlarının arasında dört fark şu şekilde: · Yatırım miktarı: Melek yatırımcılar daha küçük yatırımlar sağlıyor. · Profesyonellik: Fonlar yatırımcılığı bir meslek olarak ele alıyor ve sürekli olarak bu işi sürdürüyor. · Yatırımın kaynağı: Melek yatırımcılar bir startupa ayırdıkları yatırımı kendi kazanımları ve birikimleri üzerinden sağlıyor. · Yönetim şekli: Fonlar yatırım yaptıkları her bir startup için bir kurul oluşturuyor. Bu kurul sermayeyi sağlayan kişilere karşı sorumlu olarak startupları denetliyor.