Hafta sonunda Berlin

3dk okuma

Berlin’in caddeleri, mağazaları, kültür merkezleri yazın rehavetinden kurtulup yeni sezona başladı.

Haberin Devamı

Hafta sonunda Berlin

Berlin’in caddeleri, mağazaları, kültür merkezleri yazın rehavetinden kurtulup yeni sezona başladı. Son yıllarda hızla büyüyen, gelişen şehir Almanya’nın en köklü mağazalarının yanı sıra en yeni alışveriş merkezlerine, çok kültürlülüğüne yaraşan kültür kurumlarına ev sahipliği yapıyor. Kasımda THY’nin cuma çıkışlı hafta sonu gidiş - dönüş Berlin biletlerinin fiyatı 646 TL, Pegasus’un 392 TL. Bir hafta sonu kaçamağına ne dersiniz? 

  
KaDeWe’yi gezmek bir gününüzü alabilir

KaDeWe: Kentin en ünlü alışveriş mağazasıdır. 1907 yılında hizmete girdiği zaman dünyanın en büyük alışveriş mağazası olan KaDeWe, kentin merkezinde. Tekstilden ev eşyasına, elektronikten ayakkabıya, gıdadan müziğe hemen hemen her ürünün yer aldığı KaDeWe, zengin ve kaliteli çeşitlerinin yanısıra, lüks ve üst sınıfa hitap eden markalarıyla da bilinir. (Tauentzienstraße 21, 10789)
Alexa: Berlin’in en büyük, en fazla müşteri çeken alışveriş merkezlerinden. 56 bin 230 metrekarelik satış alanıyla küçük bir kasaba gibi. 2007’de açıldı. Alexa’yı ayda ortalama 1 milyon kişi geziyor. (Grunerstraße 20, 10179 Berlin-Alexanderplatz)
Potsdamer Platz-Arkaden: Arkaden Pasajı, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden sonra Potsdamer Meydanı’ndaki araziye inşa edildi. 40 bin metrekarelik alanıyla kentin en önemli alışveriş mekanlarından birine dönüştü. Berlinale Film Festivali’nin gerçekleştiği Potsdamer Meydanı’nda yer almasından dolayı, turistlerin en çok ilgi gösterdiği alış merkezi. (Alte Potsdamer Straße 7, 10785)
Galeri Lafayette: Ünlü Fransız alışveriş mağazası Lafayette, 1998’den bu yana ünlü markaların bulunduğu Friedrich Caddesi üzerinde. Toplam 5 katında 8 bin metrekarelik alanda satış gerçekleştiren Lafayette, mimarisiyle de dikkat çekiyor. (Friedrichstrasse 76-78, 10117)
Quartier 205-206-207: Gucci, Yves Saint Lauren, Moschino gibi ünlü markaların yer aldığı Quartier’ler, eski Doğu Berlin sınırları içinde yer alan Friedrichstr’da. Lüks alışveriş tercih edenlerin uğrak yeri. Quartier’ler, özel mimari yapısı ve zemininde kullanılan özel granit mozaikleriyle dikkat çekiyor. (Friedrichstr.70-71, 10117) 


MEYDANLAR, ÜNLÜ CADDELER

Haberin Devamı

Şehrin kalbi Ku’damn’da atıyor

Haberin Devamı

Gendarmenmarkt: Jandarma Meydanı, Französichestr ile Mohrenstr’in kesiştiği alanda. Tarihi Alman ve Fransız katedrallerinin bulunduğu meydanın çevresinde kentin önemli cafe-bar ve restoranları yer alıyor.
Unter den Linden: Berlin’in ıhlamur ağaçlarıyla ünlü tarihi caddesi kentin sembolü Brandenburg Kapısı’ndan Doğu Berlin’in merkezi Alexanderplatz’a kadar uzanıyor. 
Brandenburg Kapısı / Pariser Platz: Almanya’nın kalbi Pariser Platz’ın (Pariser Meydanı) çevresinde atıyor. Tarihi meclis binası, Almanya’nın sembolü Brandenburg Kapısı, Mustafa Kemal Atatürk’ün de konakladığı tarihi Adlon Oteli’ni görebilirsiniz. 
Yahudi Soykırım Anıtı: Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’nda katledilen Yahudiler anısına dikilen ve mezar taşlarını andıran Yahudi Soykırım Anıtı, tarihi Brandenburg Kapısı ve Federal Meclis yakınlarında. Labirent görünümündeki anıt, 2006’da devlet töreniyle açıldı. (Cora-Berliner-Str. 1, 10117)
Ku’damm / Gedaechtniskirche: Berlin’in merkezi denince ilk olarak akla Ku’damm gelir. Kurfürstendamm Caddesinin kısaltılması olan Ku’damm, bir zamanlar Batı Berlin’in sembollerinden Gedaechtnis Kirche - Anı Kilisesi’nin bulunduğu cadde. Büyük alışveriş merkezlerinin kurulmadığı dönemde kentin alışveriş dünyasının kalbi olan Ku’damm hâlâ bu özelliğini sürdürüyor. Mücevherden tekstile, ayakkabıdan elektronik ürünlere dünyanın en ünlü markalarının şubeleri Ku’damm üzerinde yer alıyor.
Potsdamer Platz: Berlin’in en modern, en yeni yerleşim birimi. Doğu ve Batı’nın birleşmesinde sonra kentin kesişme noktası üzerinde inşa edildi. Dünyanın en büyük inşaat alanı unvanına sahip. Bu meydan, postmodern mimari yapısıyla, bugün kentin en renkli merkezlerinden biri. Çatısı altında mağazalar, sinemalar, dünyanın büyük şirketlerinin temsilcilikleri, casino ve film müzesini barındırıyor. Dünyaca ünlü Berlin Film Festivali de Potsdamer Platz’da gerçekleştiriliyor. 


LEZZETLER

Haberin Devamı

Alman mutfağını Borchadt’ta tadın

Haberin Devamı

Telecafe: Şehrin en yüksek yapısı, 230 metrelik Berlin TV kulesinin restoranı 360 derece dönüyor. Yemek sırasında şehri panoramik olarak seyretmek isteyenler için ideal nokta. Fiyatlar uygun. Örneğin peynir doldurulmuş, püreli dana biftek 15.5 Euro. En az birkaç hafta önceden rezarvasyon yaptırmanız gerekiyor.
Borchardt: Berlin’de Alman mutfağı sunan en tanınmış restoranlardan. Ünlü isimlerin uğrak yeri. Wiener şinitzeliyle meşhur. (Französische Str. 47 10117) 
Amrit: Berlin’in en tanınmış Hint restoranlarından. Kentin 5 farklı ilçesinde hizmet veriyor. Bol curry içeren kendilerine has soslarıyla kentin en çok rağbet gösterilen restoranları arasında yer alıyor. (Oranienstr.202, 10999)
12 Apostel: Kentin tanınmış İtalyan restoranlarından. İki ayrı şubesiyle hizmet veriyor. Özellikle taş fırındaki pizzalarıyla tanınmakta. (Georgenstraße 2, 10117)
Adnan: İtalyan ve Avrupa mutfağı sunan Adnan, sadece Berlin’in değil Almanya’nın da en ünlü restoranları arasında. Hükümet temsilcilerinden, Alman sosyetesinin tanınmış isimlerine, Berlin’i ziyaret eden Hollywood yıldızlarına şöhretlerin uğrak yeri. (Schlüterstraße 33, 10629)
Petrocelli: İtalyan mutfağı denince akla gelen restoranlarından. Kent merkezinde. İtalyan makarnalarını yanı sıra, balık yemekleriyle de ünlü. (Savigny Platz/Grolmannstr, 10623)

Haberin Devamı

MÜZE VE TARİHİ MEKANLAR

Her turistin uğrak yeri Chekpoint Charlie

Bergama Müzesi: Bergama Sunağı’nın en değerli bölümünün yer aldığı müze, 1897’da inşa edildi. Milet’ten getirilen tarihi Milet Pazar Kapısı da müzenin en değerli hazineleri arasında. Almanya’nın Türkiye’ye hâlâ iade etmediği Hitit dönemine ait sfenks de bu müzede görülebilir. (Am Kupfergraben 5, 10117)
Reichstag: Almanya’nın kalbi olan Federal Meclis Binası Reichstag, kentin en çok ziyaret edilen mekanlarından. İki Almanya’nın birleşip 2000’de Berlin’in yeniden başkent olmasından sonra Almanya’nın meclis binası olarak hizmet vermeye başladı. 2. Dünya Savaşı’nda yıkılan kubbesi 2000 yılında camdan inşa edilerek ziyarete açıldı. Meclisin çatısına çıkanlar, tepeden meclisin oturum salonunu görebiliyor. Bu, şeffaf demokrasiyi sembolize ediyor. (Platz der Republik 1,10117)
Checpoint Charlie: İkinci Dünya Savaşı sonrasında ikiye bölünen Doğu ve Batı Almanya’nın en ünlü geçiş noktası. Şu anda Berlin Duvarı’yla birlikte turistlerin en çok rağbet gösterdiği yer. (Friedrichstr. 44, 10969)
Berlin Duvarı: Doğu ve Batı Berlin’i ayıran bu hat, tarihe utanç duvarı olarak geçti. Birleşmeden sonra yıkılan duvardan geriye kalan yegane bölüm Niederkirchner Caddesi’nde. Duvarın geçtiği diğer bölgeler, kent içinde kaldırım ve caddelere kazınan sarı çizgiden takip edilebiliyor. (Niederkirchnerstr. 3-5, 10117)
Müzeler Adası (Museumsinsel): Şehir içinden geçen Spree Nehri’nin kuzeyinde, çatallaşan iki bölümünün arasında kalan alanda kentin önemli müzeleri yer alıyor. Bölge 1999’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Bergama Müzesi, Eski Müze, Bode Müzesi, Eski Nasyonal Müze, Yeni Müze, Tarihi Nasyonal Galeri bu adada. (Bodestraße 1, 10117 Berlin)

 

Haberle ilgili daha fazlası: