Bu akşam teravih namazı kılınacak mı 9 Nisan 2024? Arefe gecesi teravih namazı kılınır mı, var mı?

1dk okuma

Bu akşam teravih namazı kılınacak mı sorusu Ramazan'dan bir gün önce başlayan teravih olması nedeniyle merak ediliyor. Ramazan ayının önemli ibadetleri arasında yer alan teravih namazı, Ramazan ayının son gününe girilirken gündemde yer almaya başladı. Yatsı namazından sonra kılınan teravih namazının ne zaman biteceği arefe günü araştırılan konular arasında yerini aldı. Peki, arefe günü teravih kılınır mı 2024? Arefe gecesi teravih namazı var mı? Teravih namazı ne zaman son sorusunun yanıtı...

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl getirilen kısıtlamaların ardından bu yıl teravih namazını camilerde kılma imkanını elde eden pek çok vatandaş, arefe gecesi teravih namazı var mı? sorusuna cevap arıyor. Bayrama az bir zaman kala vatandaşlar, son teravih namazı ne zaman kılınacak sorusuna cevap aramaya başladı. Peki arefe günü teravih olur mu? İşte, o detaylar

AREFE GÜNÜ TERAVİH NAMAZI OLUR MU?

Ramazan ayı ilk oruç başlamadan önce teravih namazına bir akşam öncesinde başlanıyor.  Arefe günü ise teravih namazı kılınmıyor.

TERAVİH NAMAZI FARZ MIDIR?

Terâvîh namazı Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nâfile namazın ismidir.
Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen bu namaza dört rek‘atta bir dinlenme amacıyla biraz araverildiğinden "terâvîh" denmiştir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 177-178 [761]). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.