Tuz-sirke karışımı
• Bir yemek kaşığı tuz ile bir çay bardağı sirkeyi karıştırın.
• Karışımı çaydanlığa koyup 10-15 dakika kadar bekleyin.
• Bu karışımla çaydanlığı bulaşık süngeri yardımı ile güzelce ovun ve bol su ile durulayın.
Sirke ve karbonat karışımı
• Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın.
• Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın.
• Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Su ve limon tuzu
• Kararmış çaydanlık ya da tencerenizin içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun.
• Üstüne su ekleyip karıştırıp kaynatın.
• Mutfak süngeri yardımı ile ovalayıp bol su ile durulayın.
Limon kabuğu
• Özellikle kaşık, çatal ve bıçak gibi çeliklerin üzerinde oldukça etkilidir. Daha önceden kullandığınız limon kabuklarını atmayın. Limon kabuğu çelikleri parlatma konusunda oldukça başarılıdır.
• Limon kabuğunun dışı ile parlatmak istediğiniz çeliklerin dışını iyice ovalayın.
• Biraz bekledikten sonra bol su ile durulayın.
• Su lekesi kalmaması için temiz bir bezle güzelce kurulayın.
Elma kabukları
• Bir suyun içine elma kabukları atın.
• Bu suyu parlatmak istediğiniz tencere ya da çaydanlığın içine atın.
• İçindeki su ile birlikte ocakta kaynatın.
• 10 dakika kaynattıktan sonra ılık su ile durulayın.