"Bu topraklarda doğal kalmış bir şeyler hâlâ var" mottosuyla yola çıkan Eti Burçak, ülkemizin doğal kaynaklarının korunması için sosyal sorumluluk bilinciyle 2008'den bu yana Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile işbirliği yapıyor.
Eti Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı işbirliğinin ilk yılında hayata geçen proje kapsamında, suyun en çok kullanıldığı tarım sektöründe verimli ve akılcı sulama yöntemleri yöre çiftçilerine pilot uygulamalarla tanıtıldı ve eğitimler gerçekleştirildi. 46 dekar alanda sürdürülen pilot modern sulama uygulamaları sonucunda; su tasarrufunda %47, enerji tasarrufunda %58, verimde %28 artış sağlandı, 200 çiftçiye tarımsal su tasarrufu konusunda eğitim verildi.
Yıl 2009: "Türkiye'nin Yarınları Araştırması"
İçinde bulunduğumuz yüzyılda, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle hem ülke genelinde hem de Konya Havzası ile Doğu Akdeniz Havzası özelinde, sıcaklık, yağış ve buharlaşmada yaşanacak değişimleri belirleyecek bilimsel bir araştırma yapıldı. Bu araştırma, 2015, 2030 ve 2050 yıllarına dair iklim senaryolarını ortaya koydu. İklim değişikliğinin getireceği kuraklığa çözüm önerileri geliştirildi. Sonuçta görüldü ki bir değişim ve dönüşüm başlatmak, seferberlik ruhuyla derhal harekete geçmek gerekiyor.
Yıl 2010: "Türkiye'nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği"
Eti Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2010 yılında Konya Havzası'nın 100 yıl sonra da var olması için değişimin öncülüğünü üstlendi. "Türkiye'nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği"ni başlatarak seferberlik tırı ile yola çıktı. Bu yolculuk boyunca araştırma sonuçları paylaşıldı, iklime uyumlu tarım çözümleri konusunda eğitimler verildi. Beyşehir, Çumra, Ereğli, Karapınar, Altınekin ve Konya merkezde düzenlenen eğitimlere yaklaşık 3000 çiftçi ve tarım sektöründen temsilciler katıldı.
Yıl 2011: İklime Uyum Seferberliği Devam Ediyor
ETİ Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı işbirliğinin 4. Yılında, İklime Uyum Seferberliği aynı heyecanla devam etti. Bu proje ile iklime uyumlu tarımsal üretimin yaygınlaştırılması ve modern sulamaya geçişin hızlandırılması amaçlandı. İklim değişikliğine uyum konusunda farkındalığı geliştirecek eğitimler ve pilot uygulamalarla bölge çiftçileri doğru sulama yöntemlerine yönlendirildi. Bu kapsamda, Altınekin ilçesinde, iki farklı pilot bölgede buğdayda yağmurlama sulama; Çumra ilçesinde arpa üretiminde yağmurlama sulama ve Karapınar'da Ayçiçeği'nde damla sulama yapıldı. Bu köylerdeki çiftçiler seferberliğe katılarak hem doğru tarım uygulamalarıyla daha çok ürün aldılar hem de Türkiye'nin ve Konya Havzası'nın doğal kaynaklarının korunmasına katkı sağladılar.
Doğru tarımla etkili sonuçlar
Bu yıl sonu itibariyle, İklime Uyum Seferberliği Projesi pilot uygulamaları sonucunda; su kullanımında % 47 tasarruf, verimde %36 artış, işçilikte %100, enerjide %47 tasarruf gibi çarpıcı sonuçlar elde edilmiş durumda. Toplamda 10.470 KWH enerji tasarrufu sağlandı. Su tasarrufu miktarı ise 20.640 m3. Evde kişi başına tüketilen suyun 150 litre olduğunu göz önüne aldığımızda bu rakam, dört kişiden oluşan 34.000 ailenin bir günlük su tüketimine eşdeğer bir rakam.
Doğru tarım uygulamaları sürdükçe bölgeden gelen iyi haberler artacak. Önümüzdeki yıllarda Eti Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Konya Havzası'nda doğru tarımı desteklemeye devam edecek.
DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...